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Provedor de dados:  Rev. Ciênc. Agron.
País:  Brazil
Título:  Desorption isotherms of flaxseeds (Linum usitatissimum L.) and thermodynamic parameters of the process
Autores:  Valente,Maria da Conceição da Costa
Nascimento,Rafael Alves do
Santana,Elza Brandão
Faria,Lênio José Guerreiro de
Costa,Cristiane Maria Leal
Data:  2020-01-01
Ano:  2020
Palavras-chave:  Equilibrium moisture content
Drying
Isosteric heat
Resumo:  ABSTRACT Sorption isotherms of flaxseeds were determined by static gravimetric method at temperatures 40, 60, and 80 ºC, over a relative moisture range of 10-95%. Six mathematical models were applied to analyze the experimental data. The modified GAB model showed the best fitting to the experimental data. The isosteric heat and differential entropy were determined by applying the Clausius-Clapeyron and Gibbs-Helmholtz equations, respectively. The isosteric heat and the entropy of desorption isotherm presented similar behavior, with a sharp change of 10% in the equilibrium moisture content. The enthalpy-entropy compensation theory was applied to the isotherms, indicating that they are enthalpy-controlled.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902020000200401
Editor:  Universidade Federal do Ceará
Relação:  10.5935/1806-6690.20200021
Formato:  text/html
Fonte:  Revista Ciência Agronômica v.51 n.2 2020
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
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