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Accelerated aging of ipê seeds under controlled conditions of storage Rev. bras. sementes
Shibata,Marília; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Oliveira,Luciana Magda de; Garcia,Cristhyane.
This research was aimed at studying effects of storage and accelerated aging on germination and profile of storage proteins in Handroanthus albus seeds. These were stored into a cold chamber (± 8 ºC; RH ± 40%) and after periods of 0, 3, 6, 9, and 12 months of storage, were subjected to accelerated aging for 0, 24, 48, 72, and 96 hours. Relationships between germination and proteins profile were assessed. Germination test was performed at 25 ºC, under constant light. For protein extraction, 125 mg of seeds were macerated in 2 mL of extraction buffer (1M Tris-HCl; pH 8.8) and applied to SDS-PAGE polyacrylamide gel at 80 V .15 h-1. Twelve month storage, combined with 72 hours accelerated aging have increased germination in approximately 65% when compared to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yellow "ipê"; Protein; Tabebuia alba.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222012000200009
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Potencial fisiológico em sementes de cultivares de feijão crioulo (Phaseolus vulgaris L.) Rev. bras. sementes
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Mota,Murilo Renan; Souza,Clovis Arruda; Miquelluti,David José.
O trabalho foi realizado com o objetivo de caracterizar genótipos crioulos quanto ao potencial fisiológico das sementes. As sementes foram obtidas na safra 2007/2008, com 26 genótipos, no município de Lages - SC. Para analisar a qualidade das sementes, determinou-se o porcentual de germinação inicial e após o envelhecimento acelerado, massa de 100 sementes, condutividade elétrica, comprimento da raiz primária e emergência a campo. Os genótipos foram separados em classes com base no teste Scott-Knott e os genótipos crioulos também foram comparados com a testemunha (cultivares comerciais) pelo teste de Dunnett, os quais permitiram, com base em todos os parâmetros avaliados, indicar os genótipos BAFs 36, 55, 75, 102 como os de elevado potencial fisiológico....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diversidade; Vigor; Condutividade elétrica; Envelhecimento acelerado.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300011
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Contribuição dos componentes de rendimento na produtividade de genótipos crioulos de feijão (Phaseolus vulgaris L.) Rev. Ciênc. Agron.
Zilio,Marcio; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Souza,Clovis Arruda; Santos,Julio Cesar Pires; Miquelluti,David José.
Este trabalho teve por objetivo verificar a contribuição relativa dos componentes do rendimento para a produção final em genótipos de feijão (Phaseolus vulgaris L). O experimento foi conduzido com 26 genótipos de feijão na safra 2008/2009 nos municípios de Anchieta, Joaçaba e Lages, estado de Santa Catarina, sob delineamento experimental em blocos ao acaso com 3 repetições, onde avaliou-se os componentes do rendimento e produtividade. Foi utilizado o teste de variância univariada para determinação da variabilidade e da resposta dos genótipos aos diferentes ambientes de cultivo e os testes de Scott-Knott e Tukey para comparação das médias. As correlações foram estimadas através da análise de Trilha. Foi observada resposta diferenciada dos genótipos nos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris L.; Rendimento de grãos; Componentes da produção; Características agronômicas; Análise de trilha.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902011000200024
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Qualidade fisiológica de sementes de feijão crioulo produzidas no oeste e planalto catarinense Rev. Ciênc. Agron.
Michels,Adelina Ferreira; Souza,Clovis Arruda; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Zilio,Marcio.
O trabalho foi realizado com o objetivo de caracterizar genótipos crioulos de feijão quanto ao potencial fisiológico das sementes produzidas em diferentes regiões de Santa Catarina, por duas safras consecutivas. Foram utilizados sementes de 26 genótipos, produzidas nas safras 2009/2010 e 2010/2011 nos municípios de Anchieta, Joaçaba e Lages. Após o procedimento de amostragem para amostra média e amostra de trabalho, foram realizados os testes de germinação 1ª e 2ª contagem, condutividade elétrica, envelhecimento acelerado, emergência em campo, peso de mil sementes e produtividade. Com base na análise dos resultados, os genótipos foram separados em classes pelo teste Scott-Knott. A qualidade fisiológica de sementes de feijão foi influenciada pelo genótipo e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris; Germinação; Variabilidade genética; Vigor.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902014000300025
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Fruit biometry and seed germination of Syagrus romanzoffiana (Cham.) Glassm Acta Botanica
Goudel,Flora; Shibata,Marília; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Miller,Paul Richard Momsen.
Syagrus romanzoffiana (Cham.) Glassm. is a species native to Brazil that is of ecological and aesthetic importance. This study aims to describe the biometric characteristics of S. romanzoffiana fruits and to assess the effects that treatments meant to overcome dormancy and partial drying have on seed germination. For biometric characterization, each repetition consisted of 50 fruits from eight clusters (total, 400 fruits). To evaluate methods for overcoming dormancy, seeds representative of populations were treated by perforation of the operculum; perforation of the operculum and immersion in water for 24 hours; cracking; exposure to fire for three minutes; and non-removal of fibers. There was also a control group. In a second experiment, seeds were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dormancy; Syagrus romanzoffiana; Palm; Drying; Variability.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062013000100015
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Establishment of post-harvest early-developmental categories for viability maintenance of Araucaria angustifolia seeds Acta Botanica
Araldi,Cristhyane Garcia; Coelho,Cileide Maria Medeiros.
Araucaria angustifolia seeds are recalcitrant, and their metabolism remains high during storage. This research aimed to describe the initiation of germination in A. angustifolia seeds during storage in order to standardize the assessment of physiological quality and to promote seed conservation. Seeds were collected from two populations and stored for 270 days in the natural laboratory environment and cold chamber. Seeds were classified according to four early developmental stages: I - mature seeds; II - seeds with elongation along the embryonic axis; III - beginning of root protrusion; IV - advanced germination stage, with seedling shoots. After categorization, physical and physiological quality was assessed. In freshly collected seeds, only category I...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brazilian pine; Longevity; Recalcitrant seeds; Seed conservation; Seed development.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062015000400524
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Divergência genética e heterose relacionada à qualidade fisiológica em sementes de milho Bragantia
Prazeres,Camila Segalla; Coelho,Cileide Maria Medeiros.
RESUMO Estudos precoces com relação à seleção de linhagens de milho, com base em características de qualidade de sementes, podem ser explorados em programas de melhoramento nas primeiras etapas da obtenção de híbridos. O objetivo deste estudo foi analisar a divergência genética e a heterose associadas à qualidade fisiológica de sementes, em função do vigor, para a composição bioquímica na obtenção de milho híbrido. No experimento, foram utilizadas sementes de 8 linhagens e 3 híbridos de milho (híbrido simples, triplo e triplo modificado). Avaliaram-se os componentes bioquímicos nas sementes por meio dos teores de amido, proteína total, fósforo total, ferro e zinco. Com base no método de Singh, observou-se que a variável que mais contribuiu para a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zea mays L.; Composição bioquímica; Linhagens.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052016000400411
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Effect of inoculation associated to leaf sprayed Co+Mo on the yield and grain nutrients in common bean (Phaseolus vulgaris L) BABT
Berton Junior,João Francisco; Santos,Julio Cesar Pires; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Klauberg Filho,Osmar.
The objective of this work was to evaluate the efficiency of nitrogen fixing inoculum associated with Co + Mo leaf spray on the common bean grain yield and grain nutrients, cv. FT Nobre. Three dosages of the inoculant (0, 200 and 400 g/50 kg seeds), combined with four Co + Mo leaf spray levels (T0=0,0; T1=4.9,49; T2=7.3,73; and T3=9.7,97 g ha-1 of Co and Mo, respectively) were tested. The grain yield with the use of the inoculant (400 g / 5O kg seed-1) associated with the higher level of Co+Mo (T2 and T3) was very similar to the mineral nitrogen condition fertilizer recommended for the bean (70 kg ha-1 of N). With the increased inoculant dosage, an increase of the protein content and of P and Mg in the grain was also observed. The results indicated that...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Seed quality; Phosphorus; Magnesium; Nitrogen.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000600002
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Variation in phytate accumulation in common bean (Phaseolus vulgaris L.) fruit explants BABT
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Bellato,Cláudia Mattos; Garcia,Andréia Karime Marcelino; Vitorello,Victor Alexandre; Azevedo,Ricardo Antunes.
The in vitro synthesis of phytate was studied in common bean fruit explants. Different concentrations of sucrose; phosphorus (P); myo-inositol; abscisic acid (ABA); glutamine and methionine, were tested. Fixed concentrations of these compounds were tested at different periods (0, 3, 6 and 9 days). Variation in phytate coincided with different concentrations of sucrose, myo-inositol, P and ABA for the duration tested. These compounds caused an accumulation of phytate and were more effective in the presence of myo-inositol and P. The accumulation of P varied less than phytate for the different treatments tested in vitro. In conclusion, P, sucrose, ABA, and myo-inositol caused an increase in the phytate of bean seed, showing that it could be possible to alter...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Abscisic acid; Glutamine; Phosphorus; Phytic acid; Sucrose.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000100020
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Seed phytate content and phosphorus uptake and distribution in dry bean genotypes Braz. J. Plant Physiol.
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Santos,Júlio Cesar Pires; Tsai,Siu Mui; Vitorello,Victor Alexandre.
Phytic acid is the major storage form of phosphorus in seeds of legumes and cereals. Since phytate can form complexes with proteins and minerals, reducing the digestive availability of these nutrients, it is usually regarded as an antinutrient, although recent work indicates that it has important beneficial roles as an antioxidant and anticarcinogen. Therefore, there is an interest in the assessment and manipulation of phytate contents in important food grains such as beans. The objective of this work was to compare eleven dry bean genotypes with regard to grain contents of P, phytate, inorganic P and protein and to examine if differences between genotypes could be explained by differences in grain protein content or in uptake and partitioning of P. Plants...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Inorganic phosphorus; Phaseolus; Phytic acid; Protein.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202002000100007
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Physiological quality of dual-purpose wheat seeds from plants subjected to artificial defoliation Ciência Rural
Rodolfo,Giselle Regina; Souza,Clovis Arruda; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Belizario,Karla Katy.
ABSTRACT: Defoliation may play a role in source-sink relationships and reduce the physiological quality of seeds. The main goal of this research was to investigate the effect of successive defoliations on physiological quality of wheat seeds in 'BRS Umbu' and 'BRS Tarumã' cultivars. Two experiments were carried out using a complete randomized design with four replications. Treatments included plants without defoliation (0), and those where 1, 2, and 3 consecutives defoliations were applied. Seeds from each treatment originated from four different lots. Data were analyzed with one-way analysis of variance and means compared by Tukey test at 5% statistical probability. Germination was not affected by defoliation, or the number of cuts, but an effect on vigor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Triticum aestivum; Cuts; Germination; Accelerated aging.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000100201
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Diversidade genética em acessos de feijão (Phaseolus vulgaris L.) Ciência Rural
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Coimbra,Jefferson Luís Meirelles; Souza,Clovis Arruda de; Bogo,Amauri; Guidolin,Altamir Frederico.
Os recursos genéticos devem ser devidamente caracterizados para permitir ganhos genéticos mais promissores no melhoramento e para o uso destes recursos pelo próprio agricultor. O objetivo deste trabalho foi caracterizar a diversidade genética de acessos de feijão comum do germoplasma existente na Universidade do Estado de Santa Catarina, através de inter-relações entre os descritores agronômicos. O experimento foi conduzido a partir de outubro de 2005, constituído por 20 acessos de feijão comum, utilizando-se o delineamento experimental em blocos casualizados com 3 repetições. Foi utilizada a técnica de análise multivariada para medir a divergência genética representada pela distância generalizada de Mahalanobis. Com base na matriz de dissimilaridade...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Análise multivariada; Germoplasma; Variabilidade genética; Phaseolus vulgaris L.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000500004
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Transmission of Microdochium albescens from seeds to seedlings in the pre-germinated cultivation system of irrigated rice Ciência Rural
Scheidt,Bruno Tabarelli; Garcia,Jaquelini; Casa,Ricardo Trezzi; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Bogo,Amauri; Berghetti,Juliano.
ABSTRACT: The fungus Microdochium albescens is one of the main pathogens associated with irrigated rice seeds in southern Brazil. The objective of the present study was to quantify the transmission of M. albescens from naturally infected seeds to the crown, coleoptile, and first true leaf of the seedlings of six cultivars growing in pre-germinated cultivation system of irrigated rice. Seeding was carried out on a water-saturated substrate, using four untreated seed lots for each of the six cultivars. At 14 days after sowing, the crown, coleoptile, and first true leaf of the seedlings were carefully highlighted, and the samples were disinfected and plated onto potato-sucrose-agar culture medium. M. albescens was transmitted asymptomatically to crown,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Oryza sativa; Gerlachia oryzae; Infected seed; Transmission rate.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000200151
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ITS-rDNA phylogeny of Colletotrichum spp. causal agent of apple Glomerella leaf spot Ciência Rural
Giaretta,Diorvania Ribeiro; Bogo,Amauri; Coelho,Cileide Maria Medeiros; Guidolin,Altamir Frederico; Dantas,Adriana Cibele de Mesquita; Gomes,Eliane Aparecida.
Several diseases have affected apple production, among them there is Glomerella leaf spot (GLS) caused by Colletotrichum spp. The first report of this disease in apple was in plants nearby citrus orchards in São Paulo State, Brazil. The origin of this disease is still not clear, and studies based on the molecular phylogeny could relate the organisms evolutionarily and characterize possible mechanisms of divergent evolution. The amplification of 5.8S-ITS (Internal Transcribed Spacer) of rDNA of 51 pathogenic Colletotrichum spp. isolates from apples, pineapple guava and citrus produced one fragment of approximately 600 bases pairs (bp) for all the isolates analyzed. The amplified fragments were cleaved with restriction enzymes, and fragments from 90 to 500bp...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pineapple guava; Citrus; Molecular phylogeny; In silico; Phylogenetic tree.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000400010
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Tempo de cocção de grãos de feijão em função do tipo d'água Ciência e Agrotecnologia
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Bordin,Luiz Carlos; Souza,Clovis Arruda; Miquelluti,David José; Guidolin,Altamir Frederico.
O feijão constitui-se em uma importante fonte de proteína e minerais, mas apresenta atualmente baixo consumo devido ao longo tempo requerido para hidratação e cocção, a qual aumenta a digestibilidade. Objetivou-se, na pesquisa, estudar o efeito do tipo de água sobre o tempo de cocção em grãos de feijão, em água ultrapura, destilada, torneira e mineral durante o processo de cocção. Os grãos da cultivar BRS-Valente foram hidratados por 21 horas em água ultra pura, e em intervalos de uma hora procedeu-se à cocção em água destilada e da torneira até o último tempo de hidratação. Apenas no tempo de 6 horas de hidratação procedeu-se à cocção nas águas ultrapura, destilada, torneira e mineral. O aumento no tempo de hidratação favoreceu o menor tempo de cocção,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris; Qualidades culinárias; Tempo de hidratação; Regressão linear segmentada.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000200031
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Capacidade de cocção de grãos de feijão em função do genótipo e da temperatura da água de hidratação Ciência e Agrotecnologia
Coelho,Cileide Maria Medeiros; Souza,Clovis Arruda; Danelli,Anderson Luiz Durante; Pereira,Tamara; Santos,Julio Cesar Pires; Piazzoli,Denis.
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o efeito da temperatura da água de embebição sobre a capacidade de hidratação/cocção, e se a hidratação pode ser um indicativo do menor tempo de cocção em grãos de feijão. Foram utilizadas 5 cultivares de feijão: Rubi, Uirapuru, Pérola, Valente e Campeiro, produzidas em lavouras comerciais em Lages SC, no ano agrícola 2005/2006. Os grãos recém-colhidos foram padronizados para 12% de umidade e analisados quanto ao tempo de hidratação, capacidade de hidratação e tempo de cocção. O aumento da temperatura da água de embebição proporcionou aumento na capacidade de hidratação diferentemente para as cultivares com temperatura superior a 25ºC, Pérola demorou em torno de 8 horas para atingir a máxima hidratação, enquanto que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris; Qualidades culinárias; Tempo de hidratação.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000400007
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