|
|
|
Registros recuperados: 31 | |
|
| |
|
| |
|
|
Cultura de base familiar, a erva-mate é explorada em cerca de 180 mil propriedades distribuídas por mais de 500 municípios dos estados do Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul e Mato Grosso do Sul. Movimenta uma diversificada cadeia de produção, que inclui chás, e outras bebidas, cosméticos, medicamentos, além do tradicional chimarrão. Já a arborização é uma prática agroflorestal que pode ser aplicada em qualquer tipo de sistema de produção: grãos, pastagens, fruticultura, horticultura e outros. Conforme esclarece o pesquisador da Embrapa Florestas, Amilton Baggio, arborização não é sombreamento e, sim, o consórcio da cultura agrícola com um pequeno número de árvores. A quantidade de árvores a ser plantada varia de acordo com o tipo de cultivo e... |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Broca da erva-mate; Mate; Chimarrão; Arborização; Essência florestal; Consorciação de cultura; Chá; Cadeia produtiva. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1016040 |
| |
|
| |
|
|
O Prosa Rural fala sobre o Programa Erva Vinte, que reúne um conjunto de boas práticas para o cultivo da erva mate. Práticas essas, que incluem a escolha da semente, a adubação do solo e até mesmo a poda. Ao acompanhar os entrevistados Ives Goulart e Joel Penteado Júnior, da Embrapa Florestas, vai-se saber que o Erva Vinte possibilita um aumento considerável da produtividade do erval: da atual média de 7 toneladas por hectare ao ano para 20 toneladas por hectare ao ano. |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Mate; Adubação; Produtividade. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1053617 |
| |
|
| |
|
|
Bisognin,Dilson Antônio; Luz,Leandro Vinícius da; Lencina,Kelen Haygert; Santos,Clarissa Obem dos; Sautter,Cláudia Kaehler. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate different solvents and times in the ultrasound-assisted extraction of polyphenols, in order to quantify the total phenolic and flavonoid contents in and the antioxidant activity of mate (Ilex paraguariensis) leaves. The experiment was carried out in a completely randomized design, in a 8x3 (solvent x time of extraction) factorial arrangement. The solvent extractors were distilled water and aqueous solutions of ethanol, acetone, and methanol, acidified or not with hydrochloric acid, and the time of ultrasound-assisted extractions were 15, 30, and 45 min. All extractions were finished with a mechanical agitation of 30 min. Samples treated with acidified hydroalcoholic solvents resulted in higher values of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mate; Polarity; Polyphenols; Solvents. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2019000101601 |
| |
|
| |
|
|
Cansian, Rogério Luis; URI; Mossi, Altemir José; URI; Di-Luccio, Marco; URI; Cechet, Michel Luis; URI; Mazutti, Marcio; URI; Echeverrigaray, Sergio; UCS. |
A progeny of Cambona-4, a female maté plant (Ilex paraguariensis) selected by its agronomical characteristics and mild flavor, was evaluated using RAPD markers in order to identify its male parents. Using RAPD markers specifics of each one of the four potential males, the paternity of 84 out of 107 offsprings was confirmed. The majority of the offsprings (83.3%) were ascribed to pollen donor A, while male plants B, C, and D represented 11.9, 4.8, and 0%, respectively. The highly desirable agronomical characteristics and product quality of Cambona-4/pollen donor A offsprings, identified by RAPD markers, lead to the planting of an orchard Cambona-4 and pollinator A to obtain bi-clonal commercial seeds. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ilex paraguariensis; Mate; RAPD; Paternity 2.03.03.02-5. |
Ano: 2009 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/764 |
| |
|
|
Carnevali de Falke,Susana; Degrossi,María Claudia. |
La cafeína (1,3,7-trimetilxantina), es uno de los componentes alimentarios más consumidos y estudiados. Aunque un consumo moderado no implica riesgos para la salud, un ingesta excesiva puede conducir a efectos adversos, tales como ansiedad, irritabilidad, palpitaciones e insomnio. Con el propósito de caracterizar el riesgo para la salud en mujeres adultas de 18 a 70 años en Argentina, se abordaron los siguientes objetivos: determinar el contenido de cafeína en cinco bebidas disponibles en el mercado argentino y con estos datos y otros de fuentes bibliográficas estimar la ingesta media diaria de esta sustancia en dicha población para establecer si existen grupos en riesgo, estudiar la relación de dicha ingesta con el lugar de residencia y determinar el... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cafeína; Ingesta diaria; Mate; Riesgo. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-37432017000300001 |
| |
|
|
Canto,Gizele Scotti do; Treter,Janine; Yang,Samanta; Borré,Gustavo Luís; Peixoto,Maria Paula Garofo; Ortega,George González. |
Saponins are natural compounds able to form abundant foam, a desirable quality required in some chemical, foods, cosmetic and pharmaceutical processes. Ilex paraguariensis A. St. Hil. (Aquifoliaceae) known as mate, is a South American widely cultivated specie due to the preparation of a tea-like beverage from its leaves. Moreover, its green fruits are a rich source of non-toxic and very low haemolytic saponins. In this study, mate saponin fraction (MSF) was evaluated as a foam former, focusing on its foamability, foam lifetime, and film drainage in the presence of different electrolytes (ionic strength I = 0.024 M). Sodium dodecyl sulphate (SDS) and polysorbate 80 (Poly-80) were used as reference surfactants. The critical micelle concentration (CMC), the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ilex paraguariensis; Aquifoliaceae; Mate; Saponins; Surfactants; Foam; Assay. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502010000200010 |
| |
Registros recuperados: 31 | |
|
|
|