|
|
|
Registros recuperados: 96 | |
|
| |
|
|
PORTELLA, J. A.; EICHELBERGER, L.. |
Conceito de secagem; A água e os grãos; Disposição da água nos grãos; Umidade relativa do ar; Propriedades do ar; Equilíbrio higroscópico; Princípios de secagem; Curva de secagem; Quantificação do processo de secagem; Quantidade de água a evaporar; Velocidade de secagem; Retardamento do início da secagem; Tempo de secagem; Eficiência energética; Rendimento térmico; Temperatura de secagem e a qualidade dos grãos; Sistemas de secagem; Secagem natural; Secagem artificial; Secagem artificial com ar natural forçado; Ar quente forçado; Secagem estacionária; Secagem contínua; Secagem intermitente; Seca-aeração; Componentes do sistema de secagem; Coluna de secagem; Difusores de ar; Grupo aerotérmico; Fornalhas e combustíveis; Ventiladores; Fluxo cruzado; Fluxo... |
Tipo: Livros |
Palavras-chave: Grain; Beneficiamento; Manejo; Drying. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/820442 |
| |
|
| |
|
|
EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agroflorestal da Amazônia Ocidental (Manaus, AM).. |
Sistema de produção para a cultura do guaraná - a)produção de mudas: propagação do guaranazeiro, enraizamento de estacas, tratos culturais no viveiro, coeficientes técnicos para produção de mudas a partir de plantas enraizadas; b) planejamento para o plantio: condições edafoclimáticas, preparo do solo, plantio no local definitivo, tratos culturais, floração e frutificação, colheita, despolpamento, secagem, comercialização, usos, composição química. Coeficientes técnicos para implantação de 1ha de guaraná. |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Paullinia cupana var; Sorbilis; Brasil; Amazonas; Production; Harvest; Processing; Colheita; Composição Química; Economia; Guaraná; Processamento; Semente; Secagem; Sistema de Produção; Economics; Chemical composition; Drying; Seeds. |
Ano: 1998 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/666040 |
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
|
Diouf, A.. |
L’étude porte sur l’évolution du pH et de la température au cours de la transformation artisanale du Cymbium, ainsi que sur les perspectives de valorisation du produit transformé. Les expérimentations menées au site de transformation artisanale de Joal ont permis de constater que : Après 12 heures de séjour en bac (1ère nuit), le Cymbium est encore en phase de rigor mortis. Le pH moyen affiché à l’issue de cette première nuit est de 7,6 ; donc proche de celui du mollusque vivant ; Le pH moyen du produit fini est légèrement acide et se situe entre 6,3 et 6,4. Donc le yeet de Joal est très peu fermenté ; Les difficultés de séchage notées sont dues : soit au manque de maîtrise des paramètres tels que, la température, l’humidité relative et la vitesse de... |
Tipo: Theses and Dissertations |
Palavras-chave: Processing fishery products; Fermentation; Biology; Marketing; Drying; Temperature; Statistics; Ph; Marketing; Biology; Fermentation; Drying; Temperature. |
Ano: 2008 |
URL: http://hdl.handle.net/1834/3007 |
| |
|
|
Germer,Sílvia Pimentel Marconi; Luz,Gisele Marcondes; Silva,Lidiane Bataglia da; Silva,Marta Gomes da; Morgano,Marcelo Antonio; Silveira,Neliane Ferraz de Arruda. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the reuse of sucrose syrup in pineapple (Ananas comosus) osmotic dehydration and the application of the spent solution in fruit dragée formulation. Osmotic dehydration trials were performed in five cycles (65° Brix/45°C/3 hours), directly reusing the osmotic solution, with only one intermediate reconditioning step. Variations in osmotic solution properties and in dehydration parameters were observed, as well as a low microbial load in the system. The spent solution was rich in vitamin C (30 mg 100 g-1). Pineapple dragée covered with red fruits and acai powders were obtained with the reconditioned spent solution used as an adhesion solution. The dragée presented high levels of vitamin C (176 mg 100 g-1),... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ananas comosus; Drying; Health foods; Physicochemical properties; Recycling; Sucrose solution.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017000900806 |
| |
|
|
BARBEDO,CLAUDIO J.; BILIA,DENISE A.C.; FIGUEIREDO-RIBEIRO,RITA DE CÁSSIA L.. |
A exploração descontrolada do pau-brasil reduziu sua distribuição original a pequenos remanescentes na atualidade. O conhecimento da fisiologia da unidade de dispersão da espécie pode contribuir para a ampliação de seu cultivo, uso racional e conservação. A sensibilidade das sementes à dessecação foi avaliada em sementes recém-colhidas, separadas em quatro categorias (estádios I, II, III e IV), segundo avaliação visual de tamanho e cor. Sementes de cada estádio foram submetidas a secagem a 40 °C e a 50 °C, até que o teor de água atingisse 8% (base úmida). A capacidade de manutenção da viabilidade das sementes durante o armazenamento foi avaliada em diferentes embalagens (permeável, semi-permeável e impermeável), em ambiente natural (22 ± 7 °C) ou em câmara... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Drying; Longevity; Orthodox seeds; Viability. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-84042002012000007 |
| |
|
|
MARTINS,CIBELE CHALITA; NAKAGAWA,JOÃO; BOVI,MARILENE LEÃO ALVES. |
Com o objetivo de identificar a tolerância à dessecação de sementes de Euterpe espiritosantensis, dois lotes de frutos foram colhidos na coleção de palmeiras do Instituto Agronômico de Campinas, no município de Ubatuba, estado de São Paulo e transportados em embalagem impermeável até a Faculdade de Ciências Agronômicas/UNESP, município de Botucatu, estado de São Paulo, onde foram despolpados. As sementes foram submetidas à secagem em sílica gel a partir das testemunhas não desidratadas (51,4% e 46,6% de teor de água), retirando-se amostras a cada 12 ou 24 horas. O efeito da desidratação foi avaliado através da porcentagem de germinação, e da velocidade de protrusão de embrião, do botão germinativo, da plúmula, e do comprimento das plântulas. Avaliaram-se... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Palmae; Recalcitrant seeds; Drying. |
Ano: 1999 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-84041999000300007 |
| |
|
|
Ribeiro,Luciana C.; Costa,José M. C. da; Afonso,Marcos R. A.. |
ABSTRACT Powder products are characterized by their practicality and long life. However, fruit powders have high hygroscopicity and tend to agglomerate due to its hydrophilic nature. The isotherms of equilibrium moisture content apply to the study of dehydrated food preservation potential. Acerola is a nutritionally rich fruit, with great economic and industrial potential. The objective of this study was to analyse acerola powder adsorption isotherms obtained by lyophilization and characterize the powder obtained from lyophilized acerola pulp. Analysis of hygroscopicity, solubility and degree of caking were performed. Isotherms were represented by the mathematical models of GAB, BET, Henderson and Oswin, at temperatures of 25, 35 and 45 °C. According to... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Malpighia glabra; Hygroscopicity; Drying. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000300269 |
| |
|
| |
|
|
Lins,Analha D. F.; Rocha,Ana P. T.; Gomes,Josivanda P.; Feitosa,Regilane M.; Araujo,Gilmar T.; Santos,Dyego da C.. |
ABSTRACT Red mombin is a seasonal fruit and susceptible to degradation reactions due to its high water content. This highlights the need to use processes that prolong its life and make it available all year round, including to markets away from the production sites. Thus, the objective of this study was to produce red mombin pulp powder in spouted bed dryer, evaluate it regarding physical and chemical parameters and assess its hygroscopic behavior at temperatures of 20, 30 and 40 °C, fitting the models of the GAB, Oswin and Peleg to the experimental data. The results of the physical and chemical analyses showed intermediate wetting time of 0.39 g min-1, solubility higher than 60% and mean flowability with Hausner ratio and Carr index of 1.26-1.34 and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spondias purpurea L.; Drying; Hygroscopicity. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000800562 |
| |
|
|
Silva,Andréia Souto da; Oliveira,Edson Leandro de; Santos,Everaldo Silvino dos; Oliveira,Jackson Araújo de. |
The caja (Spondias mombin L.) is used in the manufacture of ice-cream, jams, pulps, beverages being also consumed in natura. One of the most important procedures in food conservation is drying, considering that most fresh fruits contain approximately 80% of water. Food drying is used to obtain two basic aspects: (1) the economic factor; in the shipping and handling of the product; (2) at the manipulation; once dried and grinded, the material is rehydrated, at desirable levels, to formulate a new product as in ice cream, jams, yoghurts and drinks and may also be added to pasta, biscuits and other industrialized products. The aim of this study was to investigate the kinetics of caja bagasse drying in a fixed-bed tray dryer, using central composite factorial... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Caja; Fruit bagasse; Drying; Factorial planning. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000100032 |
| |
Registros recuperados: 96 | |
|
|
|