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Efeitos de citocininas sobre a anatomia foliar e o crescimento de Annona glabra L. durante o cultivo in vitro e ex vitro 65
Oliveira,Lenaldo Muniz de; Paiva,Renato; Aloufa,Magdi Ahmed Ibrahim; Castro,Evaristo Mauro de; Santana,José Raniere Ferreira de; Nogueira,Rairys Cravo.
O efeito de diferentes fontes de citocininas durante o cultivo in vitro de A. glabra sobre características anatômicas de folhas e crescimento das plantas foi avaliado neste trabalho. BAP (6-benzilaminopurina) e KIN (cinetina) induziram aumento na espessura do mesofilo, enquanto que ZEA (zeatina) promoveu aumento na densidade e no índice estomático e no desenvolvimento do sistema vascular de folhas. A utilização de KIN e BAP proporcionou maior desenvolvimento e taxa de sobrevivência das plantas durante as fases de enraizamento e aclimatização.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Annonaceae; Morfogênese; Aclimatização; Cinetina; Benzilaminopurina.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000500040
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Ocorrência de mosca-branca em Annona squamosa no estado de São Paulo 65
Garcia,Maria José De Marchi; Fischer,Ivan Herman; Lourenção,André Luiz; Lima,Aurino Florencio de; Bueno,Regiane Cristina Oliveira de Freitas; Souza,Efrain Santana.
No Brasil, é restrito o conhecimento sobre distribuição geográfica e plantas hospedeiras de moscas-brancas (Hemiptera: Aleyrodidae), principalmente em plantas cultivadas. Nesta comunicação, é registrada a ocorrência de Aleurodicus mirabilis (Cockerell, 1898) em altas infestações em fruta-do-conde (Annona squamosa Linnaeus, 1753) no estado de São Paulo, Brasil.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aleyrodidae; Hemiptera; Aleurodicus mirabilis; Sternorrhyncha; Annonaceae.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013001200003
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DRIS standard and normal ranges of foliar nutrients for the culture of ‘Thompson’ atemoya 65
Santos,Eduardo Maciel Haitzmann dos; Rozane,Danilo Eduardo.
ABSTRACT: Atemoya, an interspecific hybrid belonging to Annonaceae family, is the outcome of a cross between cherimoya (Annona cherimola Mill.) and Custard apple (Annona squamosa L.). In light of the current shortage of scientific data on the nutritional management techniques for this fruit, the need to develop and apply a specific methodology becomes crucial. From the variety of plant diagnostic tools available, the DRIS method was selected, for use in the commercial cultivation of the ‘Thompson’ cultivar of atemoya located in the São Paulo State, municipalities of Itapetininga, Piedade, Pilar do Sul and Salto de Pirapora. Normal nutrient ranges were determined to interpret the levels of N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn in the culture through...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Annonaceae; Mineral nutrition; Foliar diagnosis; Nutritional balance.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000400656
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Effect of different carbon sources on the in vitro multiplication of Annona sp. 64
Santana,José Raniere Ferreira de; Paiva,Renato; Souza,Ana Valéria de; Oliveira,Lenaldo Muniz de.
The Annonaceae family comprises approximately 2.300 species, some with significant commercial value. Although commercial plantations have suffered due to problems related to seedling production. As micropropagation is a viable technique for seedling production, the present work evaluated the effects of different carbon sources on in vitro bud induction in five Annonaceae species. Nodal segments obtained from plants of the Annona glabra, A. cauliflora, A. coriacea, A. bahiensis and Rollinia silvatica species were inoculated into solid WPM culture medium with 8.87 μM BAP, 0.86 mM of benomyl, and 87.64 mM of the following carbon sources: glucose, sucrose, fructose, galactose, sorbitol and maltose. We evaluated the buds number, the length and weight of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Annonaceae; Micropropagation; Carbohydrates.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000300008
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Effect of different culture tube caps and concentrations of activated charcoal and sucrose on in vitro growth and budding induction of Annona glabra L. 64
Santana,José Raniere Ferreira de; Paiva,Renato; Souza,Ana Valéria de; Oliveira,Lenaldo Muniz de.
The present work evaluated the effects of different types of culture flask seals and varying concentrations of sucrose and activated charcoal on the in vitro induction and growth of buds of Annona glabra L.; an edible fruit-producing species popularly known as "araticum". Nodal segments obtained from A. glabra plants maintained in green houses were surface sterilized and inoculated into a WPM culture medium solidified with 7 g L-1 of agar and supplemented with sucrose (0.00; 29.21; 58.63 and 116.84 mM), activated charcoal (0.0 and 2.0 g L-1), and 250 mg L-1 benomyl. In addition to the varying concentrations of sucrose and activated charcoal, we evaluated the efficiency of two types of test tube seals: PVC film, and cotton plugs. All possible combinations...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Annonaceae; Cotton plugs; Leaf abscission.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000500008
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Effects of cytokinins on in vitro mineral accumulation and bud development in Annona glabra L. 64
Oliveira,Lenaldo Muniz de; Paiva,Renato; Santana,José Raniere Ferreira de; Pereira,Flávia Dionísio; Nogueira,Raírys Cravo; Silva,Luciano Coutinho.
Annona glabra is a tropical species that has significant agronomic potential in terms of furnishing fruits for in natura consumption and for the production of phyto-pharmaceuticals. In vitro cultivation has been considered the most promising form of propagation for this species, although large scale utilization of this technique is currently limited by high rates of leaf abscission, reduced rates of explant multiplication and slow bud growth. The present work evaluated the effects of different cytokinins on mineral accumulation in shoots of A. glabra cultivated in vitro, and their effects on growth and survival of these plants. Buds of A. glabra were cultivated in Wood Plant Medium (WPM) in the presence of 6-benzilaminopurine (BAP), thidiazuron (TDZ),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Growth regulators; Annonaceae; Mineral nutrition.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000600012
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Use of sugar apple, atemoya and soursop for technological development of jams: chemical and sensorial composition 64
Orsi,Daniela Castilho; Carvalho,Vania Silva; Nishi,Adriana Cândida Faustino; Damiani,Clarissa; Asquieri,Eduardo Ramirez.
Sugar apple, atemoya and soursop are tropical fruits very prized for their pleasant, aromatic and distinctive flavor. In this work, the fresh fruits pulps had high nutritional values, since they contain significant levels of carbohydrates. The results for the analysis of chemical composition of the fresh fruits pulps obtained for sugar apple, atemoya and soursop were respectively: moisture (79.65, 77.06 and 85.30 g.100 g-1), carbohydrates (20.52, 22.01 and 13.83 g.100 g-1), total sugars (19.57, 21.93 and 10.12 g.100 g-1) and soluble solids (22.00, 25.10 and 12.83 ºBrix). With the aim of processing the pulps of ripe fruits to add value to these fruits, jams have been developed. The results for the chemical composition analysis of sugar apple, atemoya and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruits; Nutritional value; Annonaceae.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000500009
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Comportamento respiratório e amaciamento de graviola (Annona muricata L.) Após tratamentos pós-colheita com cera e 1-metilciclopropeno 64
Lima,Maria Auxiliadora Coêlho de; Alves,Ricardo Elesbão; Filgueiras,Heloísa Almeida Cunha.
Avaliou-se o efeito da aplicação pós-colheita de 1-metilciclopropeno (1-MCP) e cera sobre o comportamento respiratório e as mudanças bioquímicas associadas ao amaciamento de graviola 'Morada', durante o armazenamento refrigerado. Os frutos, produzidos em Limoeiro do Norte-Ceará, foram colhidos na maturidade fisiológica. Os tratamentos utilizados foram: controle, 200 nL.L-1 de 1-MCP, pulverização com cera Fruit wax® e pulverização com Fruit wax® seguida da aplicação de 200 nL.L-1 de 1-MCP. Os frutos foram armazenados por 0, 4, 8, 11, 13 e 15 dias, a 15,4±1,1ºC e 86±7% UR. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, em fatorial 4x6, com quatro repetições. A partir do quarto e até o oitavo dia, observou-se intensa atividade metabólica,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amido; Annonaceae; Conservação pós-colheita; Enzimas hidrolíticas.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100020
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