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Mathematical models applied to the optimisation of mixtures in the production of silage from coffee by-products Rev. Ciênc. Agron.
Malta,Marcelo Ribeiro; Cirillo,Marcelo Ângelo; Fassio,Larissa de Oliveira; Barcelos,Adauto Ferreira; Lima,Priscilla Magalhães de.
ABSTRACT The aim of this work was to propose a mathematical model to determine the best combination of the by-products of coffee processing in the production of silage. To this end, 13 treatments were evaluated, resulting from the combination of wet coffee husks (WCH) and dried coffee husks (DCH), both with and without the use of molasses (M) and with or without the use of the inoculant Lactobacillus plantarum (I). From these components, various mixtures were proposed and evaluated, using the technique of simultaneous optimisation of multiple response variables. Silages with the best characteristics were obtained from the use of 76.40% WCH, 18.77% DCH, 4.83% of M and 0.0001% I.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal feed; Chemical composition; Mixture modelling; Component optimisation.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902017000200389
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Qualidade de cafés especiais: uma avaliação sensorial feita com consumidores utilizando a técnica MFACT Rev. Ciênc. Agron.
Ossani,Paulo César; Cirillo,Marcelo Ângelo; Borém,Flávio Meira; Ribeiro,Diego Egídio; Cortez,Ricardo Miguel.
RESUMO A qualidade sensorial de cafés especiais, cujas características se relacionam com o meio geográfico é apreciada pelo setor produtivo e o mercado, no qual, uma relação comercial é pautada na livre escolha, por parte do consumidor e na agregação de valores e diferenciação de preços em função da qualidade do produto. Neste cenário, focar as tendências dos consumidores é primordial para que um café seja diferenciado em relação aos demais; para isso, novas metodologias de análise devem ser exploradas para que os resultados sejam dignos de contemplaram inúmeros fatores inerentes às particularidades de cada consumidor e/ou produto. Com esse propósito, o objetivo desse artigo é propor o uso da técnica de múltiplos fatores aplicada a tabelas de contingência...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Altitude; Análise de correspondência; Consumidores; Processamento.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902017000100092
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Bayesian sequential procedure to estimate the viability of seeds Coffea arabica L. in tetrazolium test Scientia Agricola
Brighenti,Carla Regina Guimarães; Cirillo,Marcelo Ângelo; Costa,André Luís Alves; Rosa,Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Guimarães,Renato Mendes.
ABSTRACT: Tetrazolium tests use conventional sampling techniques in which a sample has a fixed size. These tests may be improved by sequential sampling, which does not work with fixed-size samples. When data obtained from an experiment are analyzed sequentially the analysis can be terminated when a particular decision has been made, and thus, there is no need to pre-establish the number of seeds to assess. Bayesian statistics can also help, if we have sufficient knowledge about coffee production in the area to construct a prior distribution. Therefore, we used the Bayesian sequential approach to estimate the percentage of viable coffee seeds submitted to tetrazolium testing, and we incorporated priors with information from other analyses of crops from...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beta distribution; Seed analysis; Sampling; Coffee; Prior distribution.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162019001300198
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Ochratoxigenic fungi associated with green coffee beans (Coffea arabica L.) in conventional and organic cultivation in Brazil BJM
Rezende,Elisângela de Fátima; Borges,Josiane Gonçalves; Cirillo,Marcelo Ângelo; Prado,Guilherme; Paiva,Leandro Carlos; Batista,Luís Roberto.
The genera Aspergillus comprises species that produce mycotoxins such as aflatoxins, ochratoxins and patulin. These are cosmopolitan species, natural contaminants of agricultural products. In coffee grains, the most important Aspergillus species in terms of the risk of presenting mycotoxins belong to the genera Aspergillus Section Circumdati and Section Nigri. The purpose of this study was to assess the occurrence of isolated ochratoxigenic fungi of coffee grains from organic and conventional cultivation from the South of Minas Gerais, Brazil, as well as to evaluate which farming system presents higher contamination risk by ochratoxin A (OTA) produced by fungi. Thirty samples of coffee grains (Coffea arabica L.) were analysed, being 20 of them of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus ochraceus; Ochratoxin A; Arabica coffee.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200006
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Modelagem hierárquica Bayesiana na avaliação de curvas de crescimento de suínos genotipados para o gene halotano Ciência Rural
Macedo,Leandro Roberto de; Silva,Fabyano Fonseca e; Cirillo,Marcelo Ângelo; Nascimento,Moysés; Paixão,Débora Martins; Guimarães,Simone Eliza Facioni; Lopes,Paulo Sávio; Santos,Jussara Aparecida dos; Azevedo,Camila Ferreira.
Para avaliar a influência do gene halotano sobre a curva de crescimento de suínos, bem como sua interação com o sexo do animal, foi proposta uma modelagem hierárquica Bayesiana. Nesta abordagem, os parâmetros dos modelos não-lineares de crescimento (Logístico, Gompertz e von Bertalanffy) foram estimados conjuntamente com os efeitos de sexo e genótipos do gene halotano. Foram utilizados 344 animais F2(Comercial x Piau) pesados ao nascer, aos 21, 42, 63, 77, 105 e 150 dias. O modelo Logístico foi aquele que apresentou melhor qualidade de ajuste por apresentar menor DIC (Deviance Information Criterion) que os demais. As amostras das distribuições marginais a posteriori para as diferenças entre as estimativas dos parâmetros do modelo Logístico indicaram que o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Melhoramento; Modelos não-lineares; Síndrome do estresse suíno.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001001853
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Leaf count overdispersion in coffee seedlings Ciência Rural
Silva,Edilson Marcelino; Furtado,Thais Destefani Ribeiro; Fernandes,Jaqueline Gonçalves; Cirillo,Marcelo Ângelo; Muniz,Joel Augusto.
ABSTRACT: Coffee crops play an important role in Brazilian agriculture, with a high level of social and economic participation resulting from the jobs created in the supply chain and from the income obtained by producers and the revenue generated for the country from coffee bean export. In coffee plant growth, leaves have a determinant role in higher production; therefore, the leaf count per plant provides relevant information to producers for adequate crop management, such as foliar fertilizer applications. To describe count data, the Poisson model is the most commonly employed model; when count data show overdispersion, the negative binomial model has been determined to be more adequate. The objective of this study was to compare the fitness of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poisson model; Negative binomial model; Exponential family; Generalized linear model.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000400201
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Characterization of cattle slaughtered at the public abattoir in Lavras-MG Ciência e Agrotecnologia
Guimarães,Adriano de Souza; Souza,José Camisão de; Andrade,Ivo Francisco de; Freitas,Rilke Tadeu Fonseca de; Cirillo,Marcelo Ângelo.
The objective was to characterize cattle slaughtered from the region of Lavras - MG. In the public abattoir 720 bovines were identified and slaughtered from September 20th through November 20th of 2004. Variables such as: genetic origin, live weight, body condition, age, and sex were studied. At arrival, animals were weighed and classified according to their genetic origin. Before slaughter, their body condition (BC) was determined on a 1 - 9 scale. Reproductive status was observed during scratch and evisceration: castrated male, MC; intact male, MI; pregnant female, FG; and Non-pregnant female, FNG. Age was determined by the count of the permanent incisive teeth (p.i.t.). Most animals slaughtered during the survey were male, with predominance of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beef cattle; Slaughter; Animal traits.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000100036
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Avaliação da alimentação escolar oferecida aos alunos do ensino fundamental das escolas municipais de Lavras, MG Ciência e Agrotecnologia
Flávio,Eliete Fernandes; Barcelos,Maria de Fátima Píccolo; Cirillo,Marcelo Ângelo; Ribeiro,Alessandra Honório.
Objetivou-se no presente estudo avaliar a alimentação escolar (AE) oferecida aos alunos do ensino fundamental (EF) nas unidades escolares municipais (UEM), urbanas (EU) e rurais (ER), de Lavras, MG, de forma gratuita, em função do repasse financeiro do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE), quanto à composição química e atendimento da meta de fornecer 15% das necessidades nutricionais dos alunos. A coleta de amostras para a análise da composição química foi realizada aleatoriamente, em todas as UEM durante o ano de 2004. A análise da AE apresentou valores diários médios de 189kcal, 7,5g de proteína, 72,9mg de Ca, 16,7mg de Mg, 2,2mg de Fe e 1,4mg de Zn. Para o atendimento da meta de fornecer 15% das necessidades nutricionais, do total de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Composição química; Necessidades nutricionais; PNAE; Criança; Adolescente.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000600029
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