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VOLATILIZAÇÃO DE AMÔNIA EM PASTAGEM ADUBADA COM FONTES NITROGENADAS 196
Chagas, Paulo Henrique Menezes das; Gouveia, Geraldo Candido Cabral; Costa, Geany Giovana Silva da; Barbosa, Willams Ferreira Sousa; Alves, Ana Carolina.
A adubação nitrogenada é essencial para o aumento de produção de forrageiras, porém a fonte de nitrogênio (N) e fatores como o manejo podem ocasionar elevadas perdas de amônia (NH3) por volatilização. O presente trabalho foi conduzido com objetivo de quantificar as perdas de N por volatilização de NH3 em fontes nitrogenadas em pastagem. O experimento foi desenvolvido na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade Universitária de Cassilândia-MS, utilizando o delineamento experimental em blocos ao acaso com quatro tratamentos (ureia; ureia revestida com polímero; ureia com inibidor de urease; e nitrato de amônia) e cinco repetições. Em todos os tratamentos foi aplicada a dose equivalente a 100 kg ha-1 de N. Para a quantificação da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2017 URL: http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/1301
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Shading level, reflective material, and seeding depth on the growth of baru seedlings CIGR Journal
Costa, Geany Giovana Silva da; Costa, Edilson; Silva, Eliamara Marques da; Borges, Renato Silva; Binotti, Flávio Ferreira da Silva; Vieira, Gustavo Haralampidou Costa; Souza, Andréia Fróes Galuci Oliveira de.
The baru (Dipteryx alata Vog.) is a native species of Brazilian cerrado, and has been widely used in reforestation, medicine, and food industry. The effects of shading levels, reflective material, and seeding depth on the growth of baru seedlings were investigated in this study. The seedlings were grown in full sunlight, and in three production nurseries constructed with 18%, 30%, and 50% shading screens on growing benches coated or not coated with a reflective material (Aluminet®). The seeds were sown at depths of 2.0 or 4.0 cm in black polyethylene bags of 15.0 × 25.0 cm (1.8 L), filled with substrate formulated from the mixture of sandy soil: bovine manure: vermiculite (5: 3: 2). Each seedling production environment was considered an experiment because...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dipteryx alata; Seedling production; Plant growing environment; Light restriction.
Ano: 2020 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/5785
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Shading levels and substrates on quality of rose apple seedlings CIGR Journal
Costa, Geany Giovana Silva da; Salles, Josiane Souza; Silva, Eliamara Marques da; Costa, Edilson; Lima, Alexandre Henrique Freitas de; Binotti, Flávio Ferreira da Sllva; Zoz, Tiago; Souza, Andreia Froés Galuci Oliveira de.
Estudos sobre a formação de mudas de árvores frutíferas fornecem informações que auxiliam no sistema de produção das espécies. O objetivo foi avaliar os efeitos dos níveis de sombreamento e substratos na formação de mudas de macieira. Foram avaliados ambientes com níveis de sombreamento 0 (luz solar total), 18, 35 e 50%. Quatro substratos alternativos das combinações de solo, esterco bovino, Bioplant ®, areia fina e vermiculita superfina foram utilizadas. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado para avaliar os substratos, com cinco repetições de cinco mudas e, como não havia repetições dos ambientes de cultivo, foi realizada uma análise conjunta, permitindo a comparação dos ambientes de produção de mudas. Mudas de macieira produzidas em ambientes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2020 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/5704
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Light spectral quality on production of lettuce, cucumber and sweet pepper seedlings Sci. Agrar.Paran. / SAP
Silva, Eliamara Marques da; Costa, Geany Giovana Silva da; Andrade, Agner Freitas; Ferreira, Hellen Cristina Pereira; Steiner, Fábio.
The response of lettuce (Lactuca sativa), cucumber (Cucumis sativus) and sweet pepper (Capsicum annuum) seedlings to light spectral quality when grown under continuous illumination was investigated in relation to the growth, dry matter, and seedling quality index. Different light quality treatments were applied during the germination and plant growth steps, using cool-white fluorescent bulbs (CWF) or red and blue light-emitting diodes (LEDs) at an fluence of 30 and 25 μmol m-2 s-1 photosynthetic photon flux density (PPFD), respectively. Treatments were arranged in a completely randomized design in a 3×2 factorial: three vegetable species (lettuce, cucumber and sweet pepper) and two light quality treatments (white fluorescent light or red and blue LEDs),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum annuum; Cucumis sativus; Lactuca sativa; LEDs; Seedling quality..
Ano: 2016 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/13415
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