Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 5
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Qualidade de pedúnculos de caju submetidos à aplicação pós-colheita de cálcio e armazenados sob refrigeração PAB
Figueiredo,Raimundo Wilane de; Lajolo,Franco Maria; Alves,Ricardo Elesbão; Filgueiras,Heloísa Almeida Cunha; Maia,Geraldo Arraes; Sousa,Paulo Henrique Machado de.
O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da aplicação de cálcio pós-colheita nas características químicas, físico-químicas e nos teores de cálcio em pedúnculos de cajueiro-anão precoce CCP-76, submetidos a armazenamento refrigerado sob atmosfera modificada. Os cajus foram imersos em água e em soluções com diferentes concentrações de cloreto de cálcio (0,5, 1 e 2% p/v), por dois minutos. Os cajus foram acondicionados em bandejas de isopor, envolvidos em filme de PVC e armazenados a 5±1°C e 88±3% de umidade relativa, durante 25 dias. Os teores de sólidos solúveis e açúcares solúveis diminuíram durante o armazenamento. Os pedúnculos de caju, independentemente da dose de cálcio, apresentaram tendência à diminuição da acidez e da vitamina C com o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anacardium occidentale; Qualidade pós-colheita; Cloreto de cálcio.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2007000400004
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influência da altitude na qualidade das uvas 'Chardonnay' e 'Pinot Noir' em Minas Gerais Rev. Bras. Frutic.
Regina,Murillo de Albuquerque; Carmo,Ezequiel Lopes do; Fonseca,Anderson Ridolfi; Purgatto,Eduardo; Shiga,Tânia Misuzu; Lajolo,Franco Maria; Ribeiro,Ana Paula; Mota,Renata Vieira da.
No Sul e Sudeste brasileiros, o excesso de chuvas durante o período de maturação afeta negativamente a qualidade dos vinhos tintos. Por outro lado, estas regiões possuem potencial para a elaboração de espumantes, uma vez que, para a elaboração desta bebida, a uva é colhida antes de completar o amadurecimento. No Estado de Minas Gerais, as condições de verão chuvoso estão presentes em todas as regiões de potencial vitícola, e a variação de altitude entre elas pode exercer influência na composição das uvas. Desta forma, este estudo buscou avaliar o potencial de maturação de uvas 'Chardonnay' e 'Pinot Noir' destinadas à elaboração de espumantes em dois locais de Minas Gerais: Cordislândia (873m) e Caldas (1.150m). As plantas foram enxertadas sobre 1.103...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Composição; Vinho espumante; Terroir; Maturação.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452010000100018
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biochemical and agronomical responses of grapevines to alteration of source-sink ratio by cluster thinning and shoot trimming Bragantia
Mota,Renata Vieira da; Souza,Claudia Rita de; Silva,Camila Pinheiro Carvalho; Freitas,Gustavo de Faria; Shiga,Tânia Misuzu; Purgatto,Eduardo; Lajolo,Franco Maria; Regina,Murillo de Albuquerque.
The control of leaf to fruit ratio by the practice of entire clusters removal from the vine upon berry set has been used in traditional vineyards in order to regulate yield and to improve chemical composition of the berries. Although this practice has been settled in temperate zones, little is known about grapevines behavior in tropical growing areas. The aim of this work was to evaluate the biochemical and agronomical responses of two Vitis vinifera cultivars (Merlot and Cabernet Sauvignon) grown in Caldas, Minas Gerais, Brazil, a new winegrape region. Grapevines were submitted to cluster thinning (0%, 50% and 75% of cluster removal) and trimming treatments (trimmed and untrimmed) imposed at pea size stage. The source-sink alteration by fruit removal and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Cluster removal; Canopy management; Ravaz index; Fruit composition.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052010000100004
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of oligofructose-enriched inulin on bone metabolism in girls with low calcium intakes BABT
Souza,Maria Cristina Corrêa de; Lajolo,Franco Maria; Martini,Ligia de Araujo; Correa,Nelton Bespalez; Dan,Milana Cara; Menezes,Elizabete Wenzel de.
In the present clinical study, the effect of oligofructose-enriched inulin was studied on bone metabolism in girls from 9 to 12 years old, with low habitual calcium intakes, who attended public schools. Two calcium-enriched formulations, supplemented with oligofructose-enriched inulin (test drink) or without (standard drink) were made. Sixty pre-pubertal girls were randomized into a double-blind and crossover design, divided into three groups and received one daily portion of either the standard drink (group 1) or test drink (group 2) during 11 weeks, followed by a three-week washout period. Group control did not receive any supplementation. Biochemical evaluations of serum calcium, intact parathyroid hormone - iPTH - and bone alkaline phosphatase - BAP -...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Oligofructose-enriched inulin; Calcium intakes; Bone markers; Prepubertal girls; Prebiotics; Bone and mineral metabolism.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000100024
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Glycemic index: effect of food storage under low temperature BABT
Carreira,Marina Cassab; Lajolo,Franco Maria; Menezes,Elizabete Wenzel de.
This study was carried out to evaluate the influence of food storage under low temperature (-20ºC) and the resistant starch formation, both on the glycemic index (GI). The GI of only cooked and cooked and stored foods under -20ºC for 30 days was evaluated in short-term tests with humans. Significant increase on the RS content was evidenced for all the stored foods. The food storage resulted in a significant decrease on the GI of beans and chick-peas; the GI of pasta remained the same and the GI of corn meal increased. Thus, the RS formation showed reduced influence on the glycemic index. The storage of starchy foods under low temperature can collaborate to the RS intake but its effect on the GI will depend on the characteristics of the carbohydrates of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Starch; Glycemic index; Resistant starch; Storage.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132004000400010
Registros recuperados: 5
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional