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Qualidade microbiológica e vida útil de filés defumados de tilápia-do-nilo sob refrigeração ou congelamento PAB
Franco,Maria Luiza Rodrigues de Souza; Amaral,Luiz Augusto do; Viegas,Elisabete Maria Macedo; Kronka,Sérgio do Nascimento; Gasparino,Eliane; Mikcha,Jane Martha Graton; Del Vesco,Ana Paula.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade microbiológica e a vida útil de filés de tilápia-do-nilo, submetidos a diferentes métodos de defumação e condições de armazenamento. Foram utilizados dois processos de defumação (a frio ou a quente), em filés com ou sem pigmentação. Os produtos foram armazenados sob refrigeração ou congelados, e monitorados por 28 dias para avaliação da vida útil. Os filés congelados foram monitorados continuamente por 146 dias, apenas para a análise de ácido tiobarbitúrico (TBA). Defumação a quente e a frio reduziram a quantidade de coliformes, respectivamente em 99,78% e 97,80%. O armazenamento do produto sob refrigeração permitiu a redução de 99,73% dos coliformes, e o armazenamento sob congelamento os reduziu em 99,83%....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Oreochromis niloticus; Staphylococcus aureus; Coliformes fecais; Defumação a frio; Defumação a quente.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000800040
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Aproveitamento de peles de tilápia-do-nilo congeladas e salgadas para extração de gelatina em processo batelada R. Bras. Zootec.
Bordignon,Adriana Cristina; Franco,Maria Luiza Rodrigues de Souza; Gasparino,Eliane; Yajima,Edson Minoru; Vesco,Ana Paula Del; Visentainer,Jesui Vergilio; Mikcha,Jane Martha Graton.
Objetivou-se caracterizar peles de tilápia-do-nilo, conservadas por congelamento e salga a seco, visando à extração de gelatina em processo batelada. Após a filetagem, as peles foram descarnadas e distribuídas em dois lotes. Um dos lotes foi congelado a -18 ºC por sete dias e o outro foi salgado e mantido a 25 ºC por sete dias. As peles foram lavadas, pesadas e pré-tratadas em solução de H2SO4 a10N (pH 3,0), na proporção de 1:6 (pele:água) por uma hora a 24 ºC. Extraiu-se a gelatina em banho-maria a 50 ºC por uma hora e retirou-se uma amostra para análise do perfil molecular. O restante foi congelado a -18 ºC. Foram realizadas análises físico-químicas das peles e das gelatinas líquidas, do perfil molecular com as gelatinas e análises microbiológicas das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Composição centesimal; Força de gel; Gelatina líquida; Oreochromis niloticus; Perfil molecular.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000300001
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Resistance profile to antimicrobials of Salmonella spp. isolated from human infections BABT
Delicato,Elaine Regina; Mikcha,Jane Martha Graton; Fernandes,Sueli Aparecida; Pelayo,Jacinta Sanchez.
The purpose of this study was to analyse the profile of antimicrobial resistance among 21 strains of Salmonella isolated from patients with gastroenteritis symptom. It was observed that S. enteritidis was the serotype prevalent. These strains were sensitive to the majority of the antimicrobials tested, however, high resistance was observed in S. typhimurium and S. enterica subsp. enterica serotype 4,5,12:i:-. Surveillance and an efficient monitoring should be priority for the public health for the containment of antimicrobial resistance in foodborne infections.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Humans; Serotypes; Resistance; Antimicrobials.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132004000200005
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Antibacterial and antibiofilm activity of carvacrol against Salmonella enterica serotype Typhimurium BJPS
Trevisan,Daliah Alves Coelho; Silva,Alex Fiori da; Negri,Melyssa; Abreu Filho,Benício Alves de; Machinski Junior,Miguel; Patussi,Eliana Valéria; Campanerut-Sá,Paula Aline Zanetti; Mikcha,Jane Martha Graton.
ABSTRACT The present study evaluated the antibacterial and antibiofilm activity of carvacrol against Salmonella Typhimurium. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined and the time-kill curve and scanning electron microscopy (SEM) were performed to evaluate antibacterial activity. Antibiofilm activity was evaluated by quantifying total biomass using crystal violet assay, and metabolic activity was determined using MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] assay. The action of carvacrol against preformed biofilm on polypropylene and stainless steel was also evaluated by colony counting and SEM. The MIC and MBC was 312 µg mL-1. Carvacrol at MIC and 2 x MIC eliminated cells...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carvacrol; Biofilm; Antibacterial activity; Salmonella Typhimurium..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502018000100612
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Genetic heterogeneity of Escherichia coli isolated from pasteurized milk in State of Paraná, Brazil BJPS
Oltramari,Karine; Cardoso,Rosilene Fressati; Patussi,Eliana Valéria; Santos,Adolfo Carlos Barreto; Mikcha,Jane Martha Graton.
Food contamination caused by enteric pathogens is a major cause of diarrheal disease worldwide, resulting in high morbidity and mortality and significant economic losses. Bacteria are important agents of foodborne diseases, particularly diarrheagenic Escherichia coli. The present study assessed the genetic diversity and antimicrobial resistance of E. coli isolates from pasteurized milk processed in 21 dairies in northwestern State of Parana, Brazil. The 95 E. coli isolates were subjected to antimicrobial susceptibility testing according to the recommendations of the Clinical and Laboratory Standards Institute and assessed genotypically by Enterobacterial Repetitive Intergenic Consensus-Polymerase Chain Reaction (ERIC-PCR). The highest rate of resistance...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pasteurized milk/processing; Pasteurized milk/bacterial typing; Pasteurized milk/contamination; Escherichia coli/genetic diversity; Escherichia coli/antimicrobial resistance; Food/microbiological analysis.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502014000200337
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Contribution of environmental factors in the formation of biofilms by Alicyclobacillus acidoterrestris on surfaces of the orange juice industry Ciência Rural
Dutra,Tatiane Viana; Prado,Daniela Biral do; Anjos,Márcia Maria dos; Machinski Junior,Miguel; Mikcha,Jane Martha Graton; Abreu Filho,Benício Alves de.
ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the effect of the initial microbial load, temperature and contact time on the biofilm formation of Alicyclobacillus acidoterrestris on stainless steel and natural food-grade rubber using orange juice as culture medium. The low initial load of A. acidoterrestris (2 log CFU/mL) led to biofilm formation on the stainless steel surface after 48 h of contact at 28 ºC and after 24 h at 45 ºC, and on natural food-grade rubber surface after 48 h of contact at both temperatures. The high initial microbial load (5 log CFU/mL) led to biofilm formation on stainless steel after 4 h of contact at 28 °C and 45 °C, while biofilm was formed on natural food-grade rubber after 8 h of contact at 28 °C and 4 h at 45 °C. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Concentrated orange juice; Stainless steel; Natural food-grade rubber; Spores; Biofilm.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000300753
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