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Concentrações de ácido giberélico e períodos de estratificação na emergência do porta-enxerto de marmeleiro 'japonês' (chaenomeles sinensis) Rev. bras. sementes
Pio,Rafael; Dalastra,Idiana Marina; Abucarma,Vânia Márcia; Campagnolo,Marcelo Angelo; Dranski,João Alexandre Lopes; Pinto Júnior,Artur Soares.
O trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a influência do ácido giberélico (GA3) e período de estratificação a frio-úmido de sementes do marmeleiro 'Japonês' (Chaenomeles sinensis) no crescimento de plântulas desse porta-enxerto. As sementes foram extraídas dos frutos, lavadas em água corrente e secas à sombra por 48 h. Em seguida foram submersas em diferentes concentrações de ácido giberélico: 0, 100, 200 e 300 mg L-1, por 24 h, com sistema de oxigenação. Foram então colocadas em placas de Petri, entre camadas algodão umedecido e deixadas para estratificação a frio em câmara do tipo B.O.D. em temperatura de 4 ºC, por diferentes períodos (0, 20, 40 e 60 dias). Ao final de cada período, as sementes foram distribuídas em bandejas de poliestireno de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Propagação; Produção de mudas; Plântulas; GA3.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000400014
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Physiological maturity of seeds and colorimetry of fruits of Jatropha curcas L. Rev. bras. sementes
Dranski,João Alexandre Lopes; Pinto Júnior,Artur Soares; Steiner,Fábio; Zoz,Tiago; Malavasi,Ubirajara Contro; Malavasi,Marlene de Matos; Guimarães,Vandeir Francisco.
The objective was to relate the coloration of fruits of Jatropha curcas L during the maturation process with morphometric (fruits and seeds) and germinative characteristics (seeds). Fruits were collected at various maturation stages from mast trees located in Eldorado/MS, and six maturation stages were visually classified based on fruit's epicarp color. Epicarp digital colorimetry was used to characterize maturation stages in addition to morphometric variables of length and width of fruits and seeds, as well their water content. For determining the physiological potential it was used germination test, emergence velocity index and first count of germination. Results indicated that seeds of J. curcas should be harvested when fruit epicarp shows a reading...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Maturation stage; Germination; Refractance; Morphometry.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000400018
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Vigor of canola seeds through quantification of CO2 emission Ciência e Agrotecnologia
Dranski,João Alexandre Lopes; Pinto Júnior,Artur Soares; Herzog,Neusa Francisca Michelon; Malavasi,Ubirajara Contro; Malavasi,Marlene de Matos; Guimarães,Vandeir Francisco.
Seed marks the beginning of grain production from cultivated crops. Ensuring seed quality is the priority in the field of seed technology. In this context, the purpose of this study was to evaluate the use of carbon dioxide concentration to Classify Brassica napus seed lots of different quality resulting from various sowing dates. Seed lots were evaluated by percentage of normal plantlets and the germination rate index. CO2 concentration was quantified in samples submitted to five periods of incubation at 40° C with the aid of a gas exchange analyzer coupled to an injection and airflow system. The results were subjected to analysis of variance and the mean values were compared by the Duncan test and by regression analysis at the 5% level of significance....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brassica napus L.; Seed respiration; Infrared gas analyser; Physiological quality.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300005
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