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The occurrence of aflatoxigenic Aspergillus spp. in dairy cattle feed in Southern Brazil BJM
Variane,Augusto Carlos Favaretto; Santos,Fabiane Cristina dos; Castro,Fausto Fernandes de; Barbosa-Tessmann,Ione Parra; Santos,Geraldo Tadeu dos; Pozza,Magali Soares dos Santos.
ABSTRACT The presence of mycotoxins or related fungi in animal feed is a major problem for animal and human health. Silage and concentrated feed samples were collected from 21 dairy farms in the Western part of Paraná state in Southern Brazil. Water activity and pH of all samples were measured, and each sample was analyzed to check for the presence of aflatoxigenic Aspergillus. Water activity was observed to be lower in the concentrated feed samples. The pH was lower in the silage samples, indicating fermentation processes. Two silage samples and four concentrated feed samples were contaminated with Aspergillus spp. Seven isolates of Aspergillus spp. were obtained and their potential to produce aflatoxins was evaluated. Four of the isolates, two from the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Feed; Dairy; Aspergillus.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000400919
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Desempenho, microbiota intestinal e peso de órgãos de leitões na fase inicial recebendo rações com simbiótico e probiotico Ciência e Agrotecnologia
Pozza,Paulo Cesar; Pozza,Magali Soares dos Santos; Nunes,Ricardo Vianna; Pasquetti,Tiago Júnior; Venturi,Iderson; Busanello,Marli.
Neste Trabalho, objetivou-se avaliar o efeito da suplementação de dietas contendo probiótico e simbiótico sobre o desempenho de leitões dos 21 aos 49 dias, microbiota intestinal e peso dos órgãos. Foram utilizados 120 leitões mestiços desmamados aos 21 dias de idade, distribuídos em um delineamento de blocos casualizados, com três tratamentos (antibiótico, probiótico e simbiótico) e cinco repetições, sendo a unidade experimental representada pela baia, onde foram alojados oito leitões. No período de 21 a 35 dias de idade, não se observou diferença (P&gt;0,05) no desempenho. No período de 36 até os 49 dias, pode-se observar maior ganho diário de peso (P<0,01) para o tratamento contendo antibiótico. Foi observada uma maior contagem de bactérias...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Inulina; Ganho de peso; Suínos; Enterobactérias; Lactobacilos.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500035
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Levels of digestible isoleucine on performance, carcass traits and organs weight of gilts (15 - 30 KG) Ciência e Agrotecnologia
Castilha,Leandro Dalcin; Pozza,Paulo Cesar; Nunes,Ricardo Vianna; Lazzeri,Doglas Batista; Somensi,Marcelo Luiz; Pozza,Magali Soares dos Santos.
The ideal protein concept for pigs has allowed reducing levels of crude protein in the diet, since synthetic amino acids are included because the branched chain amino acids may be limiting. In order to determine the digestible isoleucine requirement for gilts from 15 to 30 kg, a performance assay was accomplished, using 40 crossbreed gilts of high genetic potential, averaging 15.00 ± 0.52 kg of body weight, alloted in a randomized blocks design, consisting of five treatments (0.45, 0.52, 0.59, 0.66, 0.73% of digestible isoleucine), four replicates and two animals per experimental unit. Performance traits were determined and at the end of the experiment one animal per experimental unit was slaughtered to determine carcass composition and organs weight....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Swine nutrition; Branched chain amino acids; Nutritional requirements; Carcass composition.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000400009
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Determinação e predição de valores energéticos de silagens de grãos úmidos de milho para suínos Ciência e Agrotecnologia
Pozza,Paulo Cesar; Nunes,Ricardo Vianna; Pozza,Magali Soares dos Santos; Richart,Silvano; Schumacher,Geisson Cassiano; Oliveira,Fernando Gavlik de.
Conduziu-se este trabalho, com os objetivos de avaliar a composição química e os valores energéticos de diferentes silagens de grãos úmidos de milho (SGUM) para suínos, e ajustar equações de predição para a energia digestível (ED) e metabolizável (EM) com base na composição química. Os tratamentos consistiram de oito diferentes silagens de grãos úmidos de milho, que substituíram em 30,0% a ração referência. Foram realizadas as análises de MS, PB, EE, FB, FDA, FDN, Ca e P das silagens em estudo. Na determinação dos valores energéticos, foram utilizados 36 suínos, distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso com quatro repetições. Os valores de ED e EM das silagens de grão úmido de milho variaram de 3494 a 3701 kcal/kg MS e 3392 a 3613...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Energia digestível; Energia metabolizável; Regressão linear.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100029
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Evaluation of quality factors of bovine and chicken meat marinated with reduced sodium content Ciênc. Tecnol. Aliment.
Carvalho,Camila Barbosa; Madrona,Grasiele Scaramal; Corradine,Silvana da Silva; Reche,Péricles Martim; Pozza,Magali Soares dos Santos; Prado,Ivanor Nunes do.
In many industrialized countries, including Brazil, sodium intake exceeds the nutritional recommendations. Excessive consumption is associated with hypertension and premature death by cardiovascular diseases. The industry's challenge is to produce products with reduced sodium that are similar to regular products in texture and flavor and consistent with consumers' dietary habits. The present study aimed at substituting 25 and 50% NaCl for KCl in marinated beef and chicken meat with the addition of aromatic herbs and spices. The following microbiological analyses were carried out: macronutrient, chemical composition, and sensorial analysis. The meats showed a reduction in NaCl contents without any changes in their physical and chemical characteristics, and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beef; Spices; Herbs; Sensory analysis; Lipid oxidation; Texture.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000400025
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Avaliação da moagem e granulometria do milho e consumo de energia no processamento em moinhos de martelos Ciência Rural
Pozza,Paulo Cesar; Pozza,Magali Soares dos Santos; Richart,Silvano; Oliveira,Fernando Gavlik de; Gasparotto,Emerson Silveira; Schlickmann,Fabiano.
Foi realizado um trabalho com o objetivo de avaliar a granulometria do milho, a taxa de moagem, o consumo de energia elétrica de diferentes moinhos de martelos e determinar as características dos moinhos que influenciam o diâmetro geométrico médio das partículas. Para determinar os preditores da granulometria, as características dos moinhos foram consideradas as variáveis independentes utilizando o procedimento estatístico "Backward" para obtenção das equações. A equação para estimar o diâmetro geométrico médio das partículas que proporcionou um maior R² (0,85) foi a seguinte: 330,59 + 494,284TX - 11,844PM + 113,746DP - 0,186ATP. A variação da taxa de moagem e consumo de energia elétrica, de moinhos de martelos, pode ser devido às diferenças entre as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Características dos moinhos; Diâmetro geométrico médio; Equações de estimativa.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782005000100040
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Stoking residue from extraction of cassava starch without the use of storage technologies Ciência Rural
Javorski,Cleovani Rossi; Zambom,Maximiliane Alavarse; Pozza,Magali Soares dos Santos; Fernandes,Tatiane; Castagnara,Deise Dalazen; Paladini,Simoni; Tinini,Rodrigo Cesar dos Reis; Neres,Marcela Abbado.
The purpose of this paper was to study the storage of the residue from the extraction of cassava starch without the use of storage technologies, through chemical evaluation, pH values, temperature, development of microorganisms and mycotoxins. A randomized block design was used with eight treatments (different storage periods: 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18 and 21 days) and five replications. There was a significant difference for DM content, as a function of days in storage. The chemical composition of the residue from the extraction of cassava starch did not changed throughout the storage period. A negative linear effect was obtained for the pH values, which decreased with days in storage. There was significance of the storage period only for the fungus and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conservation; Manihot esculenta; Wet material; Mycotoxins; Microorganisms.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000300405
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Development of microorganisms during storage of wet brewery waste under aerobic and anaerobic conditions R. Bras. Zootec.
Souza,Leiliane Cristine de; Zambom,Maximiliane Alavarse; Pozza,Magali Soares dos Santos; Neres,Marcela Abbado; Radis,Ana Cláudia; Borsatti,Liliane; Castagnara,Deise Dalazen; Gundt,Simoni.
This research study was conducted to evaluate, by means of microbiological analyses, the preservation of wet brewery waste stored under aerobic and anaerobic conditions, regarding the development of filamentous fungi, yeasts and lactic-acid bacteria. The following treatments were used: untreated brewery waste, pre-dried brewery waste silage, brewery waste silage with effluent drainage and BW silage without effluent drainage. Silos made of PVC and equipped with Bunsen valves to allow gases to escape were used. Dry matter (DM), crude protein (CP), temperature (°C) and pH in the untreated BW, in the stored brewery waste and in the brewery waste silage upon silo opening, after 60 days of ensilage were analyzed. A completely randomized design was used. The data...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Filamentous fungi; Lactic acid bacteria; Silage; Yeasts.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000100027
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Digestibilidades ileal aparente e verdadeira dos aminoácidos de farinhas de vísceras para suínos R. Bras. Zootec.
Pozza,Paulo Cesar; Gomes,Paulo Cezar; Donzele,Juarez Lopes; Rostagno,Horacio Santiago; Pozza,Magali Soares dos Santos; Lopes,Darci Clementino.
O experimento foi conduzido com o objetivo de determinar as digestibilidades ileal aparente e verdadeira de cinco diferentes farinhas de vísceras. Foram utilizados 10 suínos mestiços, machos castrados, com peso inicial de 34,11 ± 3,88 kg, previamente submetidos à cirurgia para implantação de cânula "T" simples. Os animais foram distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso, com cinco tratamentos, quatro repetições e um animal por unidade experimental. Ao final das duas primeiras repetições, os mesmos animais foram redistribuídos e utilizados novamente nas repetições subseqüentes. Os tratamentos consistiram de uma dieta isenta de proteína à base de açúcar, amido, óleo e casca de arroz, tendo como única fonte protéica uma das cinco farinhas de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácidos; Digestibilidade ileal; Farinha de vísceras; Suínos.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982005000700019
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Microbiological profile and aerobic stability of Tifton 85 bermudagrass silage with different additives R. Bras. Zootec.
Neres,Marcela Abbado; Zambom,Maximiliane Alavarse; Fernandes,Tatiane; Castagnara,Deise Dalazen; Rodrigues,Juliana Ferraz Huback; Taffarel,Loreno Egidio; Javorski,Cleovani Rossi; Pozza,Magali Soares dos Santos.
The objective of this study was to evaluate the microbiological profile and aerobic stability of silage with Tifton 85 bermudagrass and different additives and wilting. The studied treatments were: pre-drying in the sun for two hours before ensiling; use of bacterial-enzymatic inoculant; addition of soybean peel; addition of corn grits and use of salt in the surface layer of the silo. The experimental design was completely randomized with six treatments and four replications. Plants of Tifton 85 bermudagrass with 38 days were ensiled in experimental silos with Bunsen valves, with compacting density of 236 kg silage per m³ for Tifton 85 bermudagrass, which was pre-dried in the sun; the average silage was 294 kg m-3 for the other treatments. The ratios...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium; Enterobacteria; PH silage; Temperature silage; Yeasts.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982013000600001
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Digestibilidade ileal aparente e verdadeira de aminoácidos de farinhas de carne e ossos para suínos R. Bras. Zootec.
Pozza,Paulo Cesar; Gomes,Paulo Cezar; Donzele,Juarez Lopes; Rostagno,Horacio Santiago; Pozza,Magali Soares dos Santos; Nogueira,Eduardo Terra.
O experimento foi conduzido com o objetivo de determinar a digestibilidade ileal aparente e verdadeira dos aminoácidos de seis diferentes farinhas de carne e ossos. Foram utilizados 12 suínos mestiços, machos castrados, com peso médio inicial de 52,5 ± 5,1 kg. Os animais foram previamente submetidos à cirurgia para implantação de cânula "T" simples no íleo terminal, e, após 20 dias de recuperação, foram distribuídos em um delineamento experimental de blocos ao acaso, com seis tratamentos, quatro repetições e um animal por unidade experimental. Ao término das duas primeiras repetições, os tratamentos foram redistribuídos para evitar que o mesmo animal recebesse a mesma dieta em duas repetições consecutivas. Os tratamentos consistiram de uma dieta isenta de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácidos; Digestibilidade ileal; Farinha de carne e ossos; Suínos.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982004000500010
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Technical assistance and seasonality in the diet and production of dairy herds in household agriculture of Western Paraná R. Bras. Zootec.
Tinini,Rodrigo Cesar dos Reis; Zambom,Maximiliane Alavarse; Pozza,Magali Soares dos Santos; Fernandes,Tatiane; Castagnara,Deise Dalazen; Radis,Ana Cláudia; Santos,Geraldo Tadeu dos; Defante,Leslié.
The objective of the present study was to characterize the food sources, as well as the composition and quality of milk obtained from household farms of western Paraná State (Brazil) with and without technical assistance during the different seasons. For such, 24 properties were selected, 12 of which only received assistance and technical support. Four milk samples were taken (summer, autumn, winter and spring) to assess the physicochemical composition, somatic cell count and total bacterial count and feed supplied to the animals to assess the chemical composition (crude protein, ash, dry matter and neutral detergent fiber). The data were analyzed in a completely randomized design with a 2 × 4 factorial arrangement; the first factor was the presence and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dairy farming; Food quality; Milk quality.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000200067
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