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Martinez,Melissa Gaste; Ducatti,Carlos; Silva,Evandro Tadeu; Sant’Anna,Savio Stefanini; Sartori,Maria Márcia Pereira; Barraviera,Benedito. |
Background Environmental devastation threatens the survival of many species, including venomous snakes such as the South American rattlesnake Crotalus durissus terrificus. This observation is based on the decrease of snakes collected and donated to Brazilian research institutes. Nevertheless, some individuals have managed to survive and procreate. The question is how these snakes are adapting in these new environmental conditions.Methods To answer it, the carbon-13 level of rattlesnakes and their feed (either laboratory or wild mice) was evaluated by isotope-ratio mass spectrometry. Thus, rattle segments from 16 adults and 15 offspring of captive snakes, and of three wild newborn C. d. terrificus were evaluated as well as 17 Mus musculus mice captured in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Food; Carbon-13; Crotalus durissus terrificus; Stable isotopes. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-91992014000200342 |
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Silva,Rafael Lopes da; Araújo,Eric Portilho de; Rocha,Mariucha Karina Honório Ribeiro; Damasceno,Flavia Mota; Freitas,Jakeline Marcela Azambuja de; Sartori,Maria Márcia Pereira; Meirelles,Paulo Roberto de Lima; Barros,Margarida Maria; Pezzato,Luiz Edivaldo. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the diet components - crude fiber, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, hemicellulose, cellulose, and lignin - as internal indicators in the determination of the apparent digestibility coefficients of dry matter, gross energy, and of the nutrients - crude protein, phosphorus, and amino acids - in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Groups of ten juveniles (80.3±1 g) were randomly distributed in six tanks of 250 L and fed two practical diets, either of a plant-origin diet or of a plant- and animal-origin diet. Both diets were supplemented with 0.1% chromium (III) oxide (Cr2O3). Faeces were collected by the modified Guelph system. The apparent digestibility coefficients were determined by the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Oreochromis niloticus; Cellulose; Fiber; Nutrients.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017000600393 |
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Tolentino,Gilmar; Florentino,Helenice de Oliveira; Sartori,Maria Márcia Pereira. |
O palhiço derivado da colheita de cana-de-açúcar crua, com a redução gradativa das queimadas nos canaviais, tornou-se foco para os pesquisadores e produtores. As vantagens no recolhimento, na recuperação e no aproveitamento têm mobilizado pesquisadores de universidades, gerentes e diretores de usinas, interessados em encontrar a maneira mais produtiva, econômica e eficaz de realizar esse processo. O recolhimento do palhiço é feito em quatro estágios: primeiro o palhiço é enleirado, depois passado por uma máquina de compactação, posteriormente, acondicionado no caminhão e, finalmente, transportado para o centro de processamento. O estudo da viabilidade de aproveitamento desse resíduo para a geração de energia pode ser feito com base no custo e no balanço de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Modelo matemático; Biomassa residual; Cana-de-açúcar. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052007000400024 |
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Sartori,Maria Márcia Pereira; Florentino,Helenice de Oliveira. |
No Brasil, a biomassa residual do cultivo de cana-de-açúcar é representada por folhas, palhas, ponteiros e frações de colmo que somam uma produção aproximada de 108 milhões de toneladas por ano; quantidade que permitiria a produção de 10,2 MWh de energia. Existem muitas cultivares como opção de plantio resultantes de programas de melhoramento visando à resistência a pragas, a doenças e à adaptação ao tipo de solo, cuja escolha é feita em virtude da produtividade física, bem como da produção de sacarose. Essa seleção pode ser auxiliada por modelos de otimização, visando minimizar a quantidade de resíduo de colheita, com ou sem imposições sobre a quantidade de energia obtida da biomassa. Pode, também, ser auxiliada pela maximização da quantidade de energia... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Resíduo de colheita; Otimização; Cana-de-açúcar. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052002000300012 |
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