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Intake and digestibility of concentrate and legume hay diets fed to foals R. Bras. Zootec.
Silva,Vinicius Pimentel; Rezende,Adalgiza Souza Carneiro de; Saliba,Eloisa de Oliveira Simões; Costa,Maria Lindomárcia Leonardo da; Lima,Julia Timponi de Moura; Pereira,Renata Vitarele Gimenes.
This study was carried out to evaluate intake, nutrient digestibility and body weight gain of foals on diets of concentrate and legume hay. Treatments were: lucerne hay (Medicago sativa), Campo Grande stylo hay (20% Stylosanthes macrocephala and 80% Stylosanthes capitata) and Mineirão stylo hay (Stylosanthes guianensis cv. Mineirão). Fifteen weaned foals at 160 Kg body weight (BW) were used. The experiment was entirely randomized with three treatments and five replicates. Dry matter intake was estimated at 30 g of dry matter (DM)/kg BW and was comprised of 40% concentrate meal and 60% hay. Fecal production and nutrient digestibility were calculated by the LIPE® marker methodology. There was no difference between Lucerne hay and Campo Grande stylo hay...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Horse; Lucerne; Marker; Roughage; Stylo; Tropical.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000300027
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Lactação em éguas da raça Mangalarga Marchador: produção e composição do leite e ganho de peso dos potros lactentes R. Bras. Zootec.
Santos,Edson Mauro; Almeida,Fernando Queiroz de; Vieira,Antônio Assis; Pinto,Luís Fernando Batista; Corassa,Anderson; Pimentel,Robson Ricardo Moreira; Silva,Vinicius Pimentel; Galzerano,Leandro.
Objetivou-se, com este trabalho, avaliar a produção e a composição do leite de éguas Mangalarga Marchador e o ganho de peso dos potros lactentes. A produção de leite foi avaliada em oito éguas, pelo método da pesagem dos potros antes e depois das mamadas, em intervalos de duas horas, em doze observações diárias. A partir do somatório da quantidade de leite produzido nas observações, obteve-se a produção diária de leite. A produção de leite, analisado quanto aos teores de lactose, proteína, gordura e energia, foi avaliada aos 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 e 160 dias da lactação A produção média de leite variou de 9,95 kg/dia no 40º dia a 7,48 kg/dia no final da lactação. A produção total de leite estimada foi igual a 1405,56 kg. A produção de leite,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactação; Eqüinos; Exigências nutricionais.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982005000200032
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Progresso científico em equideocultura na 1ª década do século XXI R. Bras. Zootec.
Almeida,Fernando Queiroz de; Silva,Vinicius Pimentel.
No Brasil, como nos demais países, os investimentos em pesquisa com equinos estão relacionados às perspectivas dos segmentos da indústria equina no país. Este trabalho foi conduzido com o objetivo de revisar a literatura corrente com a perspectiva de avaliar o recente desenvolvimento científico e tecnológico na produção de equídeos. As pesquisas estão relacionadas às diversas áreas da equideocultura, como produção e manejo, genética e melhoramento, nutrição e alimentação, reprodução, medicina e cirurgia, doenças, sanidade e defesa sanitária. Há ainda pesquisas em áreas relacionadas ao hipismo, envolvendo fisiologia esportiva, equitação e treinamento de equinos e também, além de estudos sobre o comércio nacional e internacional de equinos. Considerando...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Artigos científicos; Éguas; Equinos; Produção.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010001300014
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Equine fecal inoculum optimization in in vitro fermentation assays of dehydrated roughage R. Bras. Zootec.
Franzan,Bruna Caroline; Franco,Tatiana Werneck; Stefani,Giselle; Pereira,Marcelo Maia; Almeida,Fernando Queiroz de; Silva,Vinicius Pimentel.
ABSTRACT This study evaluated the influence of coastcross hay substrate hydration and equine fecal inoculum dilution on the parameters of fermentation and microbiology in in vitro essays. A 2 × 2 factorial block design was used. The first factor was hydration of the coastcross hay substrate 12 h before incubation or at the time of incubation, and the second factor was the dilution of fecal inoculum with a nutrient solution in a weight: weight ratio of 1:1 or 1:3. Degradation of the dry matter (DM), organic matter (OM), and neutral detergent fiber (NDF) were evaluated at 24, 48, and 72 h. Microorganisms were counted 24 h after inoculation. The ammoniacal nitrogen concentration (NH3-N), pH, and cumulative gas production were measured up to 72 h and adjusted...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Degradation rate; Gas production; Microbiology; Modeling; Roughage.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100531
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Passage kinetics of digesta in horses fed with coastcross hay ground to different degrees Ciência e Agrotecnologia
Silva,Vinicius Pimentel; Almeida,Fernando Queiroz de; Pimentel,Róbson Ricardo Moreira; Godoi,Fernanda Nascimento de; Santos,Tiago Marques dos; Pires,Marcus Sandes.
This study was conducted to evaluate the kinetics, physicochemical characteristics and particle size of digesta in the right ventral colon (RVC) of horses fed coastcross hay ground to different degrees. Four horses fitted with cannulae in the RVC were used and were fed the following forms of hay: long, chopped, ground to 5 mm and ground to 3 mm. A Latin Square 4x4 study design was used. Each experimental period included 10 days for diet adaptation, four days for feces collection and one day for digesta collection. The kinetics of the particulate and solute phases of digesta were evaluated based on the mean retention time (MRT), passage rate (k) and transit time (TT) using two external markers: Cr-NDF and Co-EDTA. The TT of solid phase digesta was 3 hours...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chromium; Digestion; Particle size; Passage rate.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000500010
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Yeast as a feed additive for training horses Ciência e Agrotecnologia
Rezende,Adalgiza Souza Carneiro de; Trigo,Pablo; Lana,Ângela Maria Quintão; Santiago,Juliano Martins; Silva,Vinicius Pimentel; Montijano,Francisco Castejón.
This research analyses the yeast supplementation effect on the digestibility of nutrients and metabolic performance in training horses. Twelve horses were assigned into 2 groups: Pr (20 g of probiotics daily per horse) and control. The diet consisted of roughage (haylage) and commercial rations and all horses were trained for 6 weeks. LIPE® indicator was used during 7 days and feces collected for five days to determine nutrient digestibility. DM, CP, DE, P, NDF, ADF, HCEL and lignin were determined. All horses were subjected to incremental ergospirometry test before and at the end of training. Horses that received live yeast showed an increase (p<0.05) of 4.1% in the digestibility of HCEL. After training, both horse groups presented higher tolerance to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nutritional additives; Equine; Exercise; Probiotics.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000300012
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