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Seleção de leveduras da Região Amazônica para produção de protease extracelular Acta Amazonica
Neves,Kilma Cristiane Silva; Porto,Ana Lúcia Figueiredo; Teixeira,Maria Francisca Simas.
O objetivo deste trabalho foi identificar 50 leveduras isoladas a partir de diferentes substratos da Região Amazônica e selecionar uma espécie de maior atividade proteolítica. Entre as 26 espécies identificadas predominaram Candida aquatica (12%) e Candida tropicalis (10%). A fermentação submersa foi realizada em Extrato de Malte suplementado com gelatina 1%, Candida intermedia foi a que expressou maior atividade proteolítica, halo = 25 mm e 273 U/mL, crescimento máximo a 30 ºC, viabilidade celular 6,2 x 10(6) UFC, em 48 horas, não demonstrou características de patogenicidade e a melhor densidade do inóculo foi 3%, utilizando-se culturas com 24 horas de crescimento em ágar Malte.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leveduras; Região Amazônica; Protease.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672006000300002
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Improvement of submerged culture conditions to produce colorants by Penicillium purpurogenum BJM
Santos-Ebinuma,Valéria Carvalho; Roberto,Inês Conceição; Teixeira,Maria Francisca Simas; Pessoa Jr.,Adalberto.
Safety issues related to the employment of synthetic colorants in different industrial segments have increased the interest in the production of colorants from natural sources, such as microorganisms. Improved cultivation technologies have allowed the use of microorganisms as an alternative source of natural colorants. The objective of this work was to evaluate the influence of some factors on natural colorants production by a recently isolated from Amazon Forest, Penicillium purpurogenum DPUA 1275 employing statistical tools. To this purpose the following variables: orbital stirring speed, pH, temperature, sucrose and yeast extract concentrations and incubation time were studied through two fractional factorial, one full factorial and a central composite...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Natural colorants; Filamentous fungi; Optimization; Submerged culture.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000200049
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Production of mycelial biomass by the Amazonian edible mushroom Pleurotus albidus BJM
Kirsch,Larissa de Souza; Macedo,Ana Júlia Porto de; Teixeira,Maria Francisca Simas.
ABSTRACT Edible mushroom species are considered as an adequate source of food in a healthy diet due to high content of protein, fiber, vitamins, and a variety of minerals. The representatives of Pleurotus genus are characterized by distinct gastronomic, nutritional, and medicinal properties among the edible mushrooms commercialized worldwide. In the present study, the growth of mycelial biomass of Pleurotus albidus cultivated in submerged fermentation was evaluated. Saccharose, fructose, and maltose were the three main carbon sources for mycelial biomass formation with corresponding yields of 7.28 g L−1, 7.07 g L−1, and 6.99 g L−1. Inorganic nitrogen sources did not stimulate growth and the optimal yield was significantly higher with yeast extract (7.98 g...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus albidus; Submerged fermentation; Mycelial biomass; Factorial design.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000300658
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