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Seroprevalence of antibodies to Chlamydophila abortus in ovine in the State of Alagoas, Brazil BJM
Pinheiro Junior,José Wilton; Mota,Rinaldo Aparecido; Piatti,Rosa Maria; Oliveira,Andréa Alice da Fonseca; Silva,Aline Melo da; Abreu,Sílvio Romero de Oliveira; Anderlini,Giulliano Aires; Valença,Rômulo Menna Barreto.
The goal of this study was to perform a seroepidemiological investigation and to identify risk factors associated with infection of Chlamydophila abortus of sheep herds in the Brazilian state of Alagoas. The study was conducted with samples of 274 ewes with ages equal to or higher than 24 months in 25 herds and in 23 towns located in three regions of the state (Sertão, Agreste and Eastern Alagoas). Anti-C. abortus antibodies were detected using the microcomplement fixation test. The risk factors, were determined based on questionnaires consisting of objective questions, about the farmer and general characteristics of the herd like size, sanitary situation and reproductive management. Among 274 sera samples analyzed for C. abortus, 59 (21.5%) were positive...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diagnosis; Chlamydiosis; Serum epidemiology.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000200015
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Produção e composição do leite de porcas híbridas mantidas em ambiente quente Ciência Rural
Martins,Terezinha Domiciano Dantas; Costa,Alberto Neves; Silva,José Humberto Vilar da; Brasil,Lúcia Helena de Albuquerque; Valença,Rômulo Menna Barreto; Souza,Nadja Maria de.
Foram avaliados os efeitos da ordem de parto e do estágio de lactação sobre a produção e composição do leite de matrizes suínas híbridas mantidas em ambiente quente (± 28,5°C). Foram utilizadas 36 fêmeas de 1, 2, 3 e <FONT FACE=Symbol>³</FONT>4a ordem de parição, avaliadas em quatro estágios (equalização, 7, 14 e 22,3° dias de lactação). A ordem de parto influenciou (P<0,05) a estimativa de energia e produção do leite e o ganho em peso dos leitões entre as porcas de 1° e 3° partos, não havendo diferença (P<0,05) entre as demais ordens de parição. A composição do leite não foi influenciada (P<0,05) pela ordem de parto. O estágio de lactação influenciou (P<0,05) a produção e a composição do leite das porcas, não havendo diferenças...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Calor; Matrizes suínas.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000400026
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