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Pó de coco como substrato para produção de mudas de tomateiro Horticultura Brasileira
Silveira,Elineide B.; Rodrigues,Viviane J.L.B.; Gomes,Andréa M.A.; Mariano,Rosa L.R.; Mesquita,Júlio C.P..
A produção de mudas constitui uma das etapas mais importantes do sistema produtivo hortícola, sendo altamente dependente da utilização de insumos. Avaliou-se o potencial do pó de coco, isolado e em combinação com outros substratos [pó de coco, PlantmaxÒ e húmus de minhoca e as misturas em iguais proporções (v/v) PlantmaxÒ + pó de coco, húmus de minhoca + pó de coco, PlantmaxÒ + húmus de minhoca e PlantmaxÒ+ pó de coco + húmus de minhoca], para produção de mudas de tomateiro 'Santa Adélia'. Avaliou-se aos 10 dias após semeadura, a variável germinação e, aos 25 dias após a semeadura, as variáveis número de folhas, altura da planta e matéria fresca e seca da parte aérea. A mistura entre substratos foi mais favorável à produção de mudas de tomateiro, com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lycopersicon esculentum; Pseudomonas spp. fluorescentes; Bacillus spp.; Trichoderma spp.; Pó de coco; PlantmaxÒ; Húmus de minhoca; Fungos; Bactérias.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362002000200019
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Application forms and mode of action of biocontroller in the management of Meloidogyne incognita in tomato Horticultura Brasileira
Frederic,Jean B; Costa,Cândido A da; Rocha,Fernando da S; Fernandes,Maria de Fátima G.
ABSTRACT Mixture of antagonist agents and form of application may influence in the control of root-knot nematodes. Thus, the aim of this work was to study the action of a biological product based on enzyme mixtures, Bacillus sp. and Trichoderma sp., at different concentrations on hatching, motility, mortality and reproduction of Meloidogyne incognita in tomato, considering two ways of application of the product. Eggs and second-stage juveniles (J2) of M. incognita were placed in biological product solutions at concentrations: 0, 1.25, 2.5, 5, 10, 20 and 40 g L-1. The same concentrations were applied to planting pits or to the soil surface. Afterwards, 3,692 eggs of M. incognita were inoculated in tomato crop. A significant reduction in J2 hatching of M....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus spp.; Trichoderma longibrachiatum; Root-knot nematodes; Enzymes; Biological control.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362020000300254
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Biological control of Verticillium black spot of Japanese radish using Bacillus spp. and genotypic differentiation of selected antifungal Bacillus strains with antibiotic marker OAK
Kawai, Ayako; Kusunoki, Kaori; Aiuchi, Daigo; Koike, Masanori; Tani, Masayuki; Kuramochi, Katsuhisa; 川井, 彩子; 楠木, 芳; 相内, 大吾; 小池, 正徳; 谷, 昌幸; 倉持, 勝久.
Bacillus species can form endospores and have broad-spectrum activity of their antibiotics. For that reason, they offer several advantages over other bacteria for protection against root pathogens. This work was intended to determine the ability of Bacillus spp. to inhibit Verticillium dahliae. First, antagonistic activities of Bacillus spp. were studied in greenhouse trials. These results suggest that the bacterium can control soil-borne diseases. Secondly, to investigate the situation in a culture environment, Bacillus spp. were examined for their activity to control Verticillium black spot of Japanese radish and plant-growth promotion rhizobacteria (PGPR) effects in a field. After 2 months, these bacteria reduced Verticillium black spot of Japanese...
Palavras-chave: Bacillus spp.; Biological control; Verticillium black spot of Japanese radish; Verticillium dahliae.
Ano: 2006 URL: http://ir.obihiro.ac.jp/dspace/handle/10322/97
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Rizobactérias e promoção do crescimento de plantas cítricas Rev. Bras. Ciênc. Solo
Freitas,S. S.; Vildoso,C. I. Aguilar.
Desenvolveram-se três experimentos em casa de vegetação para verificar a possibilidade de as rizobactérias atuarem como promotoras do crescimento de plantas cítricas. Ao todo, testaram-se 10 isolados de Pseudomonas do grupo fluorescente, 13 de Bacillus e sete de outras bactérias rizosféricas em porta-enxertos utilizados na citricultura: tangerineira 'Cleópatra' (Citrus reshni), limoeiro 'Cravo' (Citrus limonia) e limoeiro 'Volcameriano' (Citrus volkameriana). Dependendo do porta-enxerto, sete isolados de Pseudomonas, um de Bacillus e um de outra bactéria rizosférica tiveram efeito benéfico sobre a matéria seca de raízes ou de parte aérea, indicando uma alta proporção de promotores de crescimento entre as bactérias do primeiro grupo. Procedeu-se também à...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrus spp.; Pseudomonas spp.; Bacillus spp.; RPCPs.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832004000600007
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Growth-promoting potential of bacterial biomass in the banana micropropagated plants AGRIAMBI
Silva,Christiana de F. B. da; Brito,Thaís L. de; Taniguchi,Carlos A. K.; Lopes,Larissa A.; Pinto,Gustavo A. S.; Carvalho,Ana C. P. P. de.
ABSTRACT In the banana production system, a sustainable alternative for producing quality plantlets would be inoculation with plant growth-promoting bacteria (PGPB). Therefore, this study aimed to evaluate the growth-promoting potential of a bacterial biomass in micropropagated banana plantlets cultivar Prata Catarina, and to identify the mechanisms involved in plant-microorganism interactions. In vitro, the biochemical assays tested were the solubilisation of phosphates, production of enzymes, production of ammonia, siderophores, and indole acetic acid. In the in vivo tests, the plants were bacterised (109CFU mL-1) in two phases: acclimatisation, and cultivation in plastic bags. The design was a randomised block with 9 and 7 repetitions per treatment,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus spp.; Musa spp.; Plant growth-promoting rhizobacteria.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018001100782
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Determination of the treatment period of banana seedlings with rhizobacteria in the control of Meloidogyne javanica Rev. Bras. Frutic.
Lopes,Pollyanna Santiago; Ribeiro,Regina Cássia Ferreira; Xavier,Adelica Aparecida; Rocha,Leandro de Souza; Mizobutsi,Edson Hiydu.
Abstract The introduction of rhizobacteria to the soil can be done via treatment of propagating materials. The aim of this work was to evaluate in greenhouse the influence of immersion periods of micropropagated ‘Prata-Anã’ banana seedling roots in suspension of different rhizobacterial isolates on the growth of seedlings and control of Meloidogyne javanica. The experiment was set up in greenhouse in a randomized block design in a 10 x 2 factorial scheme (rhizobacteria isolates) x (immersion periods: 60 and 120 minutes) with 10 replicates. The additional treatment (control) was composed of seedlings without any treatment infected with M. javanica. Treated seedlings were planted in pots containing soil: previously autoclaved sand. After twenty-four hours,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Musa sp.; Microbiolization; Paenibacillus sp.; Bacillus spp.; Root-knot nematode.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000400401
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Quantificação de bactérias totais e esporuladas no solo Scientia Agricola
Vieira,Francisco Cleber Sousa; Nahas,Ely.
Este trabalho analisou o efeito da temperatura e período de incubação e da diluição do inóculo, em dois meios de cultura, sobre a quantificação de bactérias totais e esporuladas. O crescimento quantitativo e qualitativo de bactérias totais e esporuladas depende tanto do meio de cultura, temperatura, diluição e tempo utilizados como da interação desses fatores. O meio de TSA apresentou maior contagem que o meio de Thorton de unidades formadoras de colônias (UFC) de bactérias totais mas não de Bacillus spp. As colônias crescidas no meio de TSA apresentaram maior tamanho e forma mais nítida. O cultivo à temperatura de 30°C propiciou maior número de UFC que a 25°C, sobretudo nos primeiros dias de incubação. O crescimento bacteriano correspondeu a uma equação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus spp.; Bactérias totais; Solo.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162000000300026
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Avaliação da qualidade microbiológica do leite UAT integral comercializado em Belo Horizonte Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Coelho,P.S.; Silva,N.; Brescia,M.V.; Siqueira,A.P..
Foram analisadas 80 amostras de leite UAT integral de oito marcas comercializadas em Belo Horizonte, entre janeiro e abril de 1999. Foram realizadas contagens de bactérias mesófilas aeróbicas em meio APC e ágar BHI enriquecido com vitamina B12, sendo os resultados comparados aos padrões estabelecidos pelo Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade (RTIQ) do Serviço Federal de Inspeção do Ministério da Agricultura e Abastecimento do Brasil. Das 80 amostras analisadas, 33 (41,2%) apresentaram contagem de bactérias mesófilas aeróbicas entre 1,3×10(4) e 1,4×10(5) UFC/ml (4,1 e 5,1 log UFC/ml). De 174 amostras de microrganismos isoladas, 162 (93,1%) são do gênero Bacillus, 3 cocos (1,7%) pertencentes ao gênero Micrococcus, 9 (5,2%) bastonetes Gram positivos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leite UAT integral; Qualidade microbiológica; Bacillus spp..
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352001000200021
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Seleção de bacillus spp. para produção de esterases e melhoramento de bacillus cereus (c124) BABT
Mendonça,Analucia Longman; Mariano,Rosa de Lima Ramos; Araújo,Janete Magali de; Cavalcante,Uided Maaze T..
Forty-four Bacillus spp. strains obtained from sugar cane derivates and residues, six of them isolated in this work, were tested using Tween 80 as substrate (agar-Tween 80 medium), in order to determine their esterase activity through the enzymatic index averages. After statistic analysis, B. cereus (C124) strain, which presented better results, was submitted to genetic improvement by treatment with ultraviolet light (UV). The survival curve pointed out 28" as the time necessary to obtain 30% of survivors. Fifty survivors and the wild strain C124 were compared in relation to their esterase activity as mentioned previously. The wild strain and the mutant C124UV35, which showed enzymatic index average higher than C124, were characterized in polyacrilamide...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacteria; Genetic improvement; Bacillus spp.; B. cereus; Esterase.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000100011
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Probióticos na avicultura Ciência Rural
Kuritza,Leandro Nagae; Westphal,Patrick; Santin,Elizabeth.
Com a proibição do uso de antibióticos como melhoradores de desempenho, aumentaram as pesquisas para desenvolver produtos alternativos que fossem eficientes para melhorar o desempenho zootécnico dos animais de produção e manter a saúde intestinal deles, por meio da redução de patógenos e da imuno modulação do trato gastrointestinal. O uso de probióticos já é conhecido há muito tempo, entretanto os mecanismos de ação destes produtos e a interação deles com o organismo animal hospedeiro estão sendo mais profundamente pesquisados agora. Sabe-se que os probióticos auxiliam no equilíbrio da microbiota intestinal, podendo, por meio deste efeito, melhorar o desempenho dos animais. Esta atividade se dá pela produção de diferentes metabólitos com ação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Imunidade; Salmonella spp.; Desempenho Zootécnico; Lactobacillus spp.; Bacillus spp.; Enterococcus spp.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000801457
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