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Registros recuperados: 26 | |
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Galego,Luís Gustavo da Conceição; Carareto,Claudia Marcia Aparecida. |
Zaprionus indianus was first recorded in Brazil in 1999 and rapidly spread throughout the country. We have obtained data on esterase loci polymorphisms (Est2 and Est3), and analyzed them, using Landscape Shape Interpolation and the Monmonier Maximum Difference Algorithm to discover how regional invasion occurred. Hence, it was apparent that Z. indianus, after first arriving in São Paulo state, spread throughout the country, probably together with the transportation of commercial fruits by way of the two main Brazilian freeways, BR 153, to the south and the surrounding countryside, and the BR 116 along the coast and throughout the north-east. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Zaprionus indianus; Esterase; Landscape shape interpolation; Monmonier's maximum difference algorithm. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572010000400026 |
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Baldassi,L.; Barbosa,M.L.; Bach,E.E.; Iaria,S.T.. |
Eighty-nine of 144 isolates of Clostridium perfringens obtained from 187 samples of 71 bovine in several Brazilian states were submitted to esterase electrophoresis for typing. Mobilites electrophoresis, as parameter, were settled down by isolates from ATCC pattern of types A, B, C, and D. Of the 89 isolates, 43 (48.3%) were characterized as electrophoretic type A, 20 (22.5%) as D, 18 (20.2%) as C, and 3 (3.4%) as B. Five (5.6%) isolates did not identity with any type. Similarly, esterase electrophoresis enabled the typing of 94.4 % of the isolates, demonstrating to be an appropriate method for animal sample analyses. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Clostridium perfringens; Bovine; Electrophoresis; Esterase. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-91992003000200009 |
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Souza,Rocheli de; Schons,Jurema; Brammer,Sandra Patussi; Prestes,Ariano Moraes; Scheeren,Pedro Luiz; Silva,Marcio Só e; Del Duca,Leo de Jesus Antunes. |
O objetivo deste trabalho foi elucidar a atividade e a expressão isoenzimática das esterases, das peroxidases e das aspartato aminotransferases em função da infecção de plantas de trigo pelo Soil-borne wheat mosaic virus (SBWMV). Foram analisadas, aos 45 dias após a emergência, quatro cultivares e uma linhagem de trigo, com diferentes níveis de resistência ao SBWMV: BRS Guabiju, BRS 194, BRS 179, BR 23 e PF 980524. De modo geral, ocorreram diferenças qualitativas e quantitativas intra e interpopulacional, quando comparadas plantas assintomáticas e sintomáticas ao SBWMV. Para o sistema esterase, nove padrões de bandas foram determinados e para peroxidase e aspartato aminotransferase foram detectados três padrões de bandas, para ambas as condições. Padrões... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Triticum aestivum; Variabilidade genética; Esterase; Peroxidase; Aspartato aminotransferase. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2005000900002 |
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Diniz,Kênia Almeida; Oliveira,João Almir; Silva,Paulo de Albuquerque; Guimarães,Renato Mendes; Carvalho,Maria Laene Moreira de. |
Sabe-se que os micronutrientes e os reguladores de crescimento são importantes ativadores metabólicos, o que pode trazer benefícios à germinação e ao vigor das sementes quando incorporados ao tratamento e, com isso, aumentar o potencial de desenvolvimento das plantas no campo. O estudo foi desenvolvido com objetivo de avaliar o efeito da aplicação de micronutrientes e reguladores de crescimento na germinação, no vigor, na atividade de algumas enzimas e no teor de proteínas totais em sementes de alface durante o armazenamento. As sementes foram tratadas com os produtos Starter®, Cellerate® e Stimulate® nas dosagens correspondentes a 0, 50, 100, 150 e 200% da dose recomendada pelo fabricante, utilizando a técnica de peliculização. As avaliações foram... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Tratamento de sementes; Peliculização; Esterase; Endo-β-mananase; Proteínas totais. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222009000100026 |
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Santos,Candice Mello Romero; Menezes,Nilson Lemos de; Villela,Francisco Amaral. |
O presente trabalho teve o objetivo de avaliar as alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes de feijão submetidas ao envelhecimento artificial. Utilizaram-se dois lotes de sementes de feijão, cultivar Iapar 44, com diferentes qualidades fisiológicas, submetidos ao envelhecimento artificial (41ºC e 100% UR do ar), por períodos de zero, 24, 48, 72 e 96 horas. As análises fisiológicas constaram de teste de germinação, primeira contagem de germinação, condutividade elétrica, comprimento de hipocótilo e de raízes das plântulas; as análises bioquímicas foram realizadas pela técnica de eletroforese de sistemas enzimáticos, avaliando-se a fosfatase ácida, malato e glutamato desidrogenase e esterase. Os resultados obtidos permitem concluir que: a) lotes com... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Phaseolus vulgaris; Deterioração; Fosfatase ácida; Malato desidrogenase; Glutamato desidrogenase; Esterase. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222004000100017 |
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Binneck,Eliseu; Nedel,Jorge Luiz; Dellagostin,Odir A; Barros,A.C.S.A; Peske,Silmar Teichert. |
O objetivo deste trabalho foi determinar os padrões de eletroforese em gel de poliacrilamida das hordeínas e isoenzimas de cinco cultivares brasileiras de cevada (Hordeum vulgare L.): Embrapa 43, Embrapa 127, Embrapa 128, Embrapa 129 e BR 2, visando a identificação das cultivares. A uniformidade (homogeneidade) desses padrões também foi determinada por meio da análise individual de 90 amostras de sementes de cada cultivar. A maioria das cultivares foi prontamente discriminada pelos eletroforegramas de hordeínas. Três cultivares apresentaram padrões únicos de hordeínas, enquanto as outras duas (Embrapa 128 e BR 2) apresentaram padrões diferentes de esterases (EC 3.1.1.1). As medidas de similaridade calculadas a partir dos dados de hordeínas e esterases... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Identificação de cultivares; PAGE; Prolaminas; Esterase; Hordeum vulgare. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222002000100043 |
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Davi, J. de J.S.; Grabowski, M. M.S.; Comerlato, A. P.; Formentini, H. M.; Antes, V. A.; Furlanetto, C.. |
This study aimed at comparing the phenotype for the isoenzym esterase in different populations of soybean cyst nematode (SCN) belonging to the types 1, 3, 6 and 14. Protein extracts from 1, 6 and 12 SCN females was run on a polyacrylamide gel electrophoresis at 8%. Esterase pattern was detected even from a single female. The esterase phenotype for this enzyme was similar in all the populations tested, and so this technique was unable to differentiate the esterase pattern. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Heterodera glycines; Eletroforese de isoenzimas; Esterase. |
Ano: 2010 |
URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4574 |
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Almeida,M.De; Rochelle,L.A.; Crocomo,O.J.. |
Utilizando dados obtidos sobre a atividade de isoenzinias de esterase e peroxidase, o teor de proteína total solúvel e o nível de sólidos solúveis (sacarose, grau Brix, bem como parâmetros organográficos de colmo e folhas já publicados), foi possível elaborar uma chave analítica para determinação de 10 variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp.): NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149. SP 71-1406. SP 71-6163, SP 71-6168 e SP 71-799. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Quimiotaxonomia; Cana-de-açúcar; Organografia; Colmo; Folha; Isoenzimas; Esterase; Peroxidase. |
Ano: 1995 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161995000100004 |
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Almeida,M. de; Crócomo,O. J.. |
No presente trabalho foram determinados o perfil isoenzimático diferencial de esterase e peroxidase, a proteína total solúvel e os sólidos solúveis (sacarose) em graus brix, de 10 cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) atualmente cultivados no Brasil. Os cultivares estudados foram: NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149, SP 71-1406, SP 71-6163, SP 71-61-68 e SP 71-799. Com os dados obtidos foi possível comprovar o valor taxonômico das características bioquímicas que representam uma inovação em taxonomia de cana-de-açúcar no Brasil. As isoenzimas de esterase apresentaram um padrão eletroforético específico para cada cultivar estudado, enquanto que as isoenzimas de peroxidase só permitiram agrupar os cultivares por... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Quimiotaxonomia; Cana-de-açúcar; Isoenzimas; Esterase; Peroxidase. |
Ano: 1994 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161994000300007 |
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Sbalcheiro,Cheila C.; Brammer,Sandra P.; Barcellos,Amarilis L.. |
A triticultura brasileira apresenta constantes perdas no rendimento, associadas à ocorrência da ferrugem da folha, causada pelo fungo Puccinia triticina. A incorporação da resistência genética e o conhecimento do número de genes envolvidos são importantes para os programas de melhoramento genético vegetal, que a cada ano têm introduzido resistência qualitativa nas cultivares, visando superar o aparecimento de novas raças do patógeno. As técnicas bioquímicas, baseadas na análise de polimorfismo de enzimas, possibilitam a rápida e precisa detecção de marcadores moleculares, para o estudo de aspectos básicos de genética vegetal, bem como representam valiosa ferramenta de apoio aos programas de melhoramento, pois permitem a identificação antecipada de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Triticum aestivum; Puccinia triticina; Esterase; Similaridade genética. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-41582005000300008 |
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Bastos,Vera Lucia F. Cunha; Folly,Evelize; Rossini,Ana; Ceccarelli,Paulo S.; Senhorini,José A.; Bastos,Jayme Cunha. |
Enzymatic production of p-nitrophenol in liver of Piaractus mesopotamicus Holmberg, 1887 was consistently assayed at pH 8.5 using 7.5 mM paraoxon as substrate. This pacu liver paraoxonase activity was activated by NaCl. Apparent values of K M were 2.42 x 10-3 M in the presence of 0.5 M NaCl and 8.99 x 10-3 M without NaCl. Apparent maximum velocity values calculated in the absence and presence of 0.5 M NaCl were 1.09 x 10-3 µmoles/min/mg of proteins and 1.29 x 100-3 µmoles/min/mg of proteins, respectively. These Vmax values are fifty-fold the value described for trout (Salmo trutta Linnaeus, 1758) liver paraoxonase. Paraoxonase activity of pacu liver homogenates was recovered as much in cytosolic as in particulate cellular subtractions, but the particulate... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Detoxication; Esterase; Fish; Organophosphate. |
Ano: 1998 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-81751998000300012 |
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Mendonça,Analucia Longman; Mariano,Rosa de Lima Ramos; Araújo,Janete Magali de; Cavalcante,Uided Maaze T.. |
Forty-four Bacillus spp. strains obtained from sugar cane derivates and residues, six of them isolated in this work, were tested using Tween 80 as substrate (agar-Tween 80 medium), in order to determine their esterase activity through the enzymatic index averages. After statistic analysis, B. cereus (C124) strain, which presented better results, was submitted to genetic improvement by treatment with ultraviolet light (UV). The survival curve pointed out 28" as the time necessary to obtain 30% of survivors. Fifty survivors and the wild strain C124 were compared in relation to their esterase activity as mentioned previously. The wild strain and the mutant C124UV35, which showed enzymatic index average higher than C124, were characterized in polyacrilamide... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bacteria; Genetic improvement; Bacillus spp.; B. cereus; Esterase. |
Ano: 1998 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000100011 |
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Ishida,K.; Alviano,D.S.; Silva,B.G.; Guerra,C.R.; Costa,A.S.; Nucci,M.; Alviano,C.S.; Rozental,S.. |
Fusarium species have emerged as one of the more outstanding groups of clinically important filamentous fungi, causing localized and life-threatening invasive infections with high morbidity and mortality. The ability to produce different types of hydrolytic enzymes is thought to be an important virulence mechanism of fungal pathogens and could be associated with the environment of the microorganism. Here, we have measured the production of two distinct lipolytic enzymes, phospholipase and esterase, by sixteen Fusarium isolates recovered from the hospital environment, immunocompromised patients’ blood cultures, foot interdigital space scrapings from immunocompromised patients, and foot interdigital space scrapings from immunocompetent patients (4 isolates... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fusarium; Hospital isolates; Phospholipase; Esterase. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2012000500006 |
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Lisboa,Helen Cristina Fávero; Biasetto,Carolina Rabal; Medeiros,João Batista de; Araújo,Ângela Regina; Silva,Dulce Helena Siqueira; Teles,Helder Lopes; Trevisan,Henrique Celso. |
A sensitive and efficient colorimetric method was optimized for detection of esterase enzymes produced by endophytic fungi for development of High-Throughput Screening (HTS). The fungi were isolated and obtained previously from plant species of Cerrado and Atlantic Forest located in areas of environmental preservation in the State of Sao Paulo / Brazil, as part of the project "Chemical and biological prospecting endophytic fungi associated to plant species of Cerrado and Atlantic Forest". The compounds ethyl butyrate, ethyl acetate and methyl propionate were used as standards esters which were hydrolyzed by extracellular enzyme from endophytic fungi (EC. 3.1.1.1 -carboxylesterases) for production of carboxylic acids. Thus, the reduction of the pH increases... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Esterase; PH indicator; Enzyme activity; Endophytic fungi. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000300042 |
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