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Caracterização de sementes de Piper hispidum e Eugenia punicifolia. Repositório Alice
LAMEIRA, R. das C.; GARCIA, L. C.; CHAVES, F. C. M.; SOARES, J. V. C.; QUEIROZ, J..
O objetivo deste estudo foi verificar a caracterização das sementes de Piper hispidum (Piperaceae) e Eugenia punicifolia (Myrtaceae), espécies de Piperaceae da Coleção de Plantas Medicinais, Aromáticas e Condimentares da Embrapa Amazônia Ocidental (Manaus/AM).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Eugenia punicifolia; Recursos genéticos.; Germinação; Semente.; Piper hispidum..
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/684016
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Produção de frutos de pedra-ume-caá em função de condições meteorológicas em Manaus-AM. Repositório Alice
BRITO, A. U.; CHAVES, F. C. M.; SENRA, T. V.; OKA, J. M.; BERNI, R. F..
O objetivo do presente trabalho foi avaliar o comportamento da produção de frutos de pedra-ume-caá, espécie medicinal amazônica, em função das variações das condições meteorológicas em Manaus-AM.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Eugenia punicifolia; Plantas medicinais; Fatores climáticos.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/997414
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1H NMR chemical profile and antioxidant activity of Eugenia punicifolia extracts over seasons: a metabolomic pilot study. Repositório Alice
NEVES, K. O. G.; SANTOS, M. F. C.; MAR, J. M.; PONTES, F. L. D.; TORMENA, C. F.; CHAVES, F. C. M.; CAMPOS, F. R.; SANCHES, E. A.; BEZERRA, J. A.; MACHADO, M. B.; SANTOS, A. D. C..
Eugenia punicifolia (Kunth) DC. is a medicinal plant used to treat diseases related to oxidative processes. In this work, H-1 nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy and multivariate analysis have been employed to track the chemical changes and antioxidant activity of dimethyl sulfoxide (DMSO) extracts from E. punicifolia leaves over seasons. Principal component analysis (PCA) applied to H-1 NMR allowed discriminating DMSO extracts from leaves collected in the dry and rainy seasons and pointed out sucrose, catechin, and epicatechin as responsible for separating dry season samples and quercetin, acid gallic, glucose, and fatty acids contributed for rainy samples grouping. Notably, antioxidant assays revealed that dry season extracts exhibited a higher...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Eugenia punicifolia; Medicinal plant; Myrtaceae; Planta Medicinal; Sucrose; Chromatography.
Ano: 2024 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1162204
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Anatomia foliar de pedra-hume-caá (Myrcia sphaerocarpa, Myrcia guianensis, Eugenia punicifolia - Myrtaceae) Acta Amazonica
JORGE,uzia I. F.; AGUIAR,Jaime P. L.; SILVA,Maria de Lourdes P..
As folhas de Myrcia multiflora (Lam.) DC, Myrcia guianensis (Aubl.) Urb. e Eugenia punicifolia (H. B. K.) DC. são anatômica c morfologicamentc descritas. As espécies revelaram diversos elementos histológicos universais para a família, bem como peculiares das mesmas e importantes para orientar a diagnose desses vegetais e para o reconhecimento de fraudes, que ocorrem através de substituições intencionais ou não. Entre os elementos histológicos característicos, destacam-se: ornamentações de cutícula foliar, tipos de estômatos, tipos de contornos celulares das células epidérmicas em vista facial, tipo e abundância relativa de inclusões celulares inorgânicas.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Myrcia sphaerocarpa; Eugenia punicifolia; Myrcia guianensis; Morfologia foliar; Anatomia foliar.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672000000100049
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Structures related to resprouting potential of two Myrtaceae species from Cerrado: morpho-anatomical and chemical studies Anais da ABC (AABC)
SILVA,GABRIELA S. DA; FERRARO,ALEXANDRE; OGANDO,FELIPE I.B.; AGUIAR,CLAUDIO L. DE; APPEZZATO-DA-GLÓRIA,BEATRIZ.
Abstract Resprouting is a functional trait in species which occur in fire-prone ecosystems. These plants can resprout from aerial buds and by recruiting belowground bud bank using carbohydrates allocated in roots as resource. In this study, we present morpho-anatomical features and chemical composition related to the resprouting potential of two species of Eugenia L. in an area of the Cerrado (Brazilian savanna) under regeneration, after the clear-cutting of Pinus sp. with the later burning of pine needles layer. We used standard histological techniques for belowground organs analysis and aerial buds protection degree. Belowground buds in layer from soil surface down to 10 depth were counted and the chemical analyses were performed on roots. In all aerial...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Accessory buds; Bud bank; Brazilian savanna; Colleters; Eugenia dysenterica; Eugenia punicifolia.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652020000100702
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Physico-chemical composition of native fruits of the Ceará coast at different development stages AGRIAMBI
Gonçalves,Nigéria P.; Lucena,Eliseu M. P. de; Bonilla,Oriel. H.; Tavares,Francisca J. C..
ABSTRACT This study aimed to evaluate the physico-chemical composition of native fruits of the Ceará coast at different development stages. The fruits of ‘guajiru’, ‘manipuçá’, ‘murici-pitanga’ and ‘murta’ were collected during the year 2014, and the following evaluations were made: total soluble solids, total titratable acidity, pH, total soluble solids and titratable acidity ratio. A completely randomized design was used, with 5 or 6 treatments, depending on the maturation stage and 4 replicates. For total soluble solids, ‘murta’ obtained a minimum of 2.6 °Brix in stage 1 and ‘manipuçá’ obtained maximum of 24.53 °Brix in stage 5. For the total titratable acidity, ‘guajiru’ showed minimum of 0.09% in stages 3 and 4, and ‘murici-pitanga’ showed maximum of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Byrsonima gardneriana; Chrisobalanus icaco; Eugenia punicifolia; Mouriri cearensis.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900640
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POLYPHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FOUR FRUITS NATIVE TO THE COAST OF CEARA UNDER DIFFERENT MATURATION STAGES Rev. Bras. Frutic.
GONÇALVES,NIGÉRIA PEREIRA; LUCENA,ELISEU MARLÔNIO PEREIRA DE; BONILLA,ORIEL HERRERA; SILVEIRA,MÁRCIA RÉGIA SOUZA DA.
ABSTRACT This study aimed to quantify polyphenolic compounds and antioxidant activity of four fruits native to the coast of Ceara under different maturation stages aiming their use for a healthier diet. Myrtle (Eugenia punicifolia (Kunth) DC.) fruits were collected at the Botanical State Park of Ceara, in Caucaia-CE and guajiru (Chrisobalanus icaco L.), manipuça (Mouriri cearensis Huber) and murici-pitanga (Byrsonima gardneriana A. Juss.) fruits were collected at the Botanical Garden of São Gonçalo, São Gonçalo do Amarante-CE. Fruits were collected and transported to the Laboratory of Plant Ecophysiology, being characterized, processed and frozen for chemical assessments at the Laboratory of Physiology and Postharvest Technology - Embrapa Agroindústria...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eugenia punicifolia; Chrisobalanus icaco; Mouriri cearensis; Byrsonima gardneriana.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452017000100902
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