|
|
|
|
| |
|
|
Sanches, Alex Guimarães; Silva, Maryelle Barros da; Moreira, Elaine Gleice Silva; Costa, Jaqueline Macedo; Cordeiro, Carlos Alberto Martins. |
IIncreased shelf life is important for increasing the marketing of mandarin fruits (Citrus reticulata Blanco) and thus raise more distant markets. In this line, the present study was to evaluate the best time of exposure to UV-C radiation in postharvest longevity of fruit. We evaluated the exposure times for 5, 10, 15 and 20 minutes, while fruits that were not exposed configuring the control. The fruits were stored under refrigeration at a temperature of 15 ºC and evaluated for 25 days. Every five days were evaluated the fresh weight loss, firmness, soluble solids, titratable acidity, pH, ascorbic acid, maturation rate and respiratory rate. With the exception of pH, other results showed statistical variation in all traits. Exposure times for 15 and 20... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Citrus reticulata Blanco; Fruta cítrica; Ponkan; Tempo de exposição.. |
Ano: 2016 |
URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/13561 |
| |
|
|
Vale,Adriana Aparecida Souza; Santos,Custódio Donizete dos; Abreu,Celeste Maria Patto de; Corrêa,Angelita Duarte; Santos,Juliana Araújo. |
O objetivo proposto neste trabalho foi o de avaliar as alterações químicas, físicas e físico-químicas da tangerina 'Ponkan' (citrus reticulata Blanco) durante o armazenamento refrigerado a 5 ± 2° C e umidade relativa de 85 ± 3% por um período de 28 dias, em dois estádios de maturação (frutos coletados no início da safra; com a casca mais verde e frutos coletados no final da safra com a casca amarela). Os frutos foram coletados com pedúnculo, ao acaso de um pomar comercial com sete anos de idade, localizado no município de Perdões, região Sul do Estado de Minas Gerais. Foram realizadas duas colheitas, uma no mês de Abril quando os frutos estavam com a casca verde, mas já estavam aptos para o consumo; e outra mais no final da safra no mês de Julho quando os... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ponkan; Alterações químicas; Refrigeração; Pós-colheita. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400027 |
| |
|
|
|