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Electrophoretic and biochemical characterization of Tetragonisca weyrauchi (Hymenoptera, Apidae) stingless bees esterases Sci. Agrar.Paran. / SAP
Ronqui, Ludimilla; Galhardo, Douglas; Lisboa, Francisco Tarcísio; Ruvolo-Takasusiki, Maria Claudia Colla; Toledo, Vagner de Alencar Arnaut de.
The meliponinae are important pollinators of plant species. T. weyrauchi has restricted distribution, is found only in northern Brazil. This study aimed to perform the electrophoretic characterization of esterases from T. weyrauchi and check the expression pattern of total proteins. Adult individuals were collected at the entrance of the nests located in Alto Paraíso, state of Rondônia, Brazil and stored at -20 °C. Individual extracts of head and thorax and abdomen of the workers were subjected to electrophoresis on 10% polyacrylamide gel and 5% stacking gel. Extracts from head and thorax of T. weyrauchi presented six esterase regions. In abdomen extracts it was only one esterase activity region, EST- 4. The heated samples to 52 °C and 54 °C decrease in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Abelha Jataí; Inibidores; Proteína; Termoestabilidade.
Ano: 2016 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/12665
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Avaliação da termoestabilidade e da regeneração da atividade da peroxidase extraída de laranja (Citrus spp.) Agronomy
Berbicz, Fernanda; UEM; Clemente, Edmar; UEM.
Peroxidase (EC 1.11.1.7) solúvel e iônicamente ligada foram extraídas dos cultivares de laranja Citrus sinensis (L.) Osbeck e Citrus aurantium (Rutaceae). Para a preparação dos extratos, as laranjas foram lavadas com água destilada e cortadas em pequenos pedaços e, em seguida, foram homogeneizados em liquidificador com solução tampão fosfato de sódio 100 mM e pH 6,0. Posteriormente, os extratos foram submetidos ao tratamento térmico nas temperaturas de 70ºC, 75ºC e 80ºC, e a atividade da peroxidase foi determinada em períodos de 1 a 10 min. As frações contendo peroxidase solúvel foram as que apresentaram maior resistência ao tratamento térmico independente da cultivar. As frações contendo peroxidase iônica apesar de serem um pouco mais sensíveis aos...
Palavras-chave: 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias peroxidase; Termoestabilidade; Regeneração; Laranja 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias.
Ano: 2001 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2681
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