Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Ciênc. Tecnol. Aliment.
País:  Brazil
Título:  Rheological behavior of Brazilian Cherry (Eugenia uniflora L.) pulp at pasteurization temperatures
Autores:  Lopes,Alessandra Santos
Mattietto,Rafaella de Andrade
Menezes,Hilary Castle de
Silva,Luiza Helena Meller da
Pena,Rosinelson da Silva
Data:  2013-03-01
Ano:  2013
Palavras-chave:  Brazilian cherry
Fruit pulp
Rheology
Activation energy
Resumo:  The rheological behavior of Brazilian Cherry (Eugenia uniflora L.) pulp in the range of temperatures used for pasteurization (83 to 97 °C) was studied. The results indicated that Brazilian Cherry pulp presented pseudoplastic behavior, and the Herschel-Bulkley model was considered more adequate to represent the rheological behavior of this pulp in the range of temperatures studied. The fluid behavior index (n) varied in the range from 0.448 to 0.627. The effect of temperature on the apparent viscosity was described by an equation analogous to Arrhenius equation, and a decrease in apparent viscosity with an increase in temperature was observed.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100005
Editor:  Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Relação:  10.1590/S0101-20612013005000001
Formato:  text/html
Fonte:  Food Science and Technology v.33 n.1 2013
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional