Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Repositório Alice
País:  Brazil
Título:  Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v.
Autores:  SANTANA, F. B. de
SOUZA, A. M. de
ALMEIDA, M. R.
BREITKREITZ, M. C.
FILGUEIRAS, P. R.
SENA, M. M.
POPPI, R. J.
Data:  2020-06-22
Ano:  2020
Palavras-chave:  Experimento didático
Espectroscopia
Quimiometria
Raio Infravermelho
Infrared spectroscopy
Resumo:  A teaching experiment on supervised pattern recognition in chemometrics was proposed in this tutorial to introduce partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). A new approach of the experiment published in the first tutorial of this series was revisited and employed to the classification of edible vegetable oils. The spectra of olive, canola, soybean and corn oils were obtained using an attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectrometer in the range of 600 to 4000 cm-1. The combination of ATR-FTIR and PLS-DA classification method was able to correctly classify 100% of the validation samples. The Matlab commands, routines and functions were presented, and a didactic explanation of the concepts and interpretation of the data was provided.
Tipo:  Artigo de periódico
Idioma:  Português
Identificador:  Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020.

http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1123410

https://doi.org/10.21577/0100-4042.20170480
Direitos:  openAccess
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional