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Changes in maternal body composition and metabolism of dairy goats during pregnancy R. Bras. Zootec.
Castagnino,Douglas de Souza; Härter,Carla Joice; Rivera,Astrid Rivera; Lima,Lisiane Dorneles de; Silva,Herymá Giovane de Oliveira; Biagioli,Bruno; Resende,Kleber Tomás de; Teixeira,Izabelle Auxiliadora Molina de Almeida.
The objective of this study was to evaluate the mobilization of nutrients in goats of different gestation types and pregnancy stages. Forty-four Saanen and Oberhasli goats were studied. The goats of each breed and gestation type (single or twin) were slaughtered at different gestational ages (80, 110, and 140 days of pregnancy), forming a completely randomized design in a 2 × 3 × 2 factorial arrangement (two breeds, three gestational ages, and two types of pregnancy). The slaughter procedure involved separating the empty body, mammary glands, uterus with membranes and fetal fluid, and fetus(es). For the females slaughtered at 140 days of pregnancy, blood was collected to analyze metabolites and hormones every 15 days during gestation. The dry matter (DM)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Energy metabolism; Hormone profile; Metabolic and nutritional profile; Pregnancy outcomes; Type of pregnancy.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000300092
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Avaliação do uso de frações indigestíveis do alimento como indicadores internos de digestibilidade em ovinos R. Bras. Zootec.
Kozloski,Gilberto Vilmar; Mesquita,Francisco Rondon; Alves,Tiago Pansard; Castagnino,Douglas de Souza; Stefanello,Cristiano Miguel; Sanchez,Luis Maria Bonnecarrère.
Avaliou-se o uso de matéria seca indigestível (MSi) e de fibra detergente neutro indigestível (FDNi) como indicadores internos de digestibilidade em ovinos. Utilizaram-se dados e amostras provenientes de seis ensaios independentes de digestibilidade com ovinos mantidos em gaiolas de metabolismo recebendo à vontade diversos tipos de volumoso e/ou concentrado. Os resíduos indigestíveis (MSi e FDNi) foram determinados após 144 horas de incubação in situ de amostras de alimentos e fezes. O grau de recuperação da MSi variou de 64,8 a 108,5% e o da FDNi, de 49,5 a 67,9%. Quando a relação entre a concentração dos indicadores nas fezes e nos alimentos não foi corrigida para a recuperação fecal, a maior parte das estimativas médias de digestibilidade da matéria...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Consumo; Digestibilidade; Fibra em detergente neutro indigestível; Matéria seca indigestível; Recuperação fecal.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000900026
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