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Effect of gamma radiation on lipids by the TBARS and NMR BABT
Silva,Adriana Cristina de Oliveira; Mársico,Eliane Teixeira; Jesus,Edgar Francisco Oliveira de; Guimarães,Carlos Frederico; Cortez,Marco Antonio Sloboda.
The aim of this work was to study the effect of gamma radiation on lipids by TBARS and NMR. The samples of raw whole milk were subjected to gamma radiation from Co60 in doses of 1, 2 and 3 kGy and the production of rancidity was studied through Nuclear Magnetic Resonance (NMR) and Thiobarbituric Acid Test (2-TBARS). The TBARS values increased according to the intensity of the radiation dose applied at the samples, demonstrating correlation between the radiation dose and the production of lipid oxidation. This was confirmed by NMR with the formation of peaks of aldehydes and ketones that were small and similar in the doses of 1 and 2 kGy. In the dose of 3 kGy, the total degradation of milk fat was observed. A correlation between the NMR and 2-TBA was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk; Gamma radiation; Rancidity; Thiobarbituric Acid Test; Nuclear Magnetic Resonance (NMR).
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000600021
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Caracterização sensorial e análise bacteriológica do peixe-sapo (Lophius gastrophysus) refrigerado e irradiado Ciência Rural
Abreu,Marta Guimarães de; Freitas,Mônica Queiroz de; Jesus,Edgar Francisco Oliveira de; São Clemente,Sérgio Carmona de; Franco,Robson Maia; Borges,Alexandre.
As amostras de filé de peixe-sapo (Lophius gastrophysus) receberam doses de 3, 5, e 7kGy de radiação gama. A contagem de bactérias heterotróficas aeróbicas psicotróficas foi realizada em diferentes tempos de estocagem à temperatura de 0°C, juntamente com a amostra controle. Também foi analisado o perfil sensorial de sabor e aroma, além da avaliação da preferência quanto à cor. Dentre as amostras irradiadas, a que obteve melhor qualidade, quanto aos atributos e às amplitudes de sabor e aroma, foi a amostra irradiada a 5kGy. As amostras controle, 3, e 5kGy não diferiram significativamente entre si, sendo consideradas como as mais preferidas quanto à cor, sugerindo uma aparência de maior frescor, quando comparadas com a amostra 7kGy. Sugere-se a dosagem de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Radiação ionizante; Lophius gastrophysus; Perfil sensorial.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000200032
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