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Methods of inducing conditioned food aversion to Baccharis coridifolia (mio-mio) in cattle Ciência Rural
Almeida,Milton Begeres de; Schild,Ana Lucia; Pfister,James; Pimentel,Marcelo; Forster,Karine Maciel; Correa,Franklin Riet.
Three experiments were performed to determine the efficacy of various methods of averting naïve cattle to prevent Baccharis coridifolia poisoning: forced oral administration of 0.5g kg-1 body weight of fresh B. coridifolia; forced inhalation of the smoke from burning B. coridifolia and rubbing the plant on the animals' muzzles and mouths; and introducing the animals into paddocks with low invasion by B. coridifolia. Results demonstrated that cattle forced to ingest low doses become strongly averted if introduced into paddocks 23-26 hours after the aversion. In contrast, cattle introduced into the paddocks between 1-10 hours were not fully averted. Inhalation of B. coridifolia smoke, and rubbing the plant on the animals' muzzles and mouths were not...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Baccharis coridifolia; Cattle; Food-conditioned aversion; Plant poisoning control.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013001000022
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Aversão alimentar condicionada a Ipomoea carnea var. fistulosa em ovinos Ciência Rural
Adrien,Maria de Lourdes; Gardner,Dale; Pfister,James; Pereira,Clairton Marcolongo; Correa,Franklin Riet; Schild,Ana Lucia.
Quinze ovinos foram adaptados ao consumo de Ipomoea carnea por 36 dias. Posteriormente, foram divididos ao acaso em três grupos de cinco ovinos cada e avertidos com cloreto de lítio (LiCl) (Grupo 1) e Baccharis coridifolia (Grupo 2). O Grupo 3 permaneceu como controle. Os ovinos foram desafiados ao consumo da planta na pastagem e em baias individuais até o 74° dia após o primeiro dia da aversão. Nos dias 14 e 19, o número de ovinos que consumiu I. carnea no Grupo 3 foi significativamente maior que o número de ovinos que consumiu a planta nos Grupos 1 e 2 (P=0,004 e P=0,0004, respectivamente). No dia 24, o número de ovinos que consumiu I. carnea foi significativamente maior no Grupo 3 do que no Grupo 1 (P=0,004). A partir do desafio do dia 29, não houve...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aversão alimentar; Swainsonina; Plantas tóxicas; Baccharis coridifolia; Ovinos; Ipomoea carnea.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000200027
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