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Development and Dissemination of Improved Cassava Varieties in Uganda: Analysis of Adoption Rates, Variety Attributes and Speed of Adoption AgEcon
Abele, Steffen; Twine, Edgar; Ntawuruhunga, Pheneas; Baguma, Yonah; Kanobe, Charles; Bua, Anthony.
The transition out of extreme poverty and hunger in agrarian economies requires an understanding of how new agricultural technologies are adopted by poor farmers. In Uganda, improved germplasm from the cassava breeding program has generated new varieties that are increasingly being grown by farmers. Although considerable success has been achieved in adoption of these varieties in general, there is increasing pressure on breeding and technology dissemination programs to improve the targeting of their efforts. This paper identifies the specific cassava varieties adopted thus far and their desirable and undesirable attributes. In addition, it determines the adoption rates of these varieties and the factors that have influenced the speed of adoption of the...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Uganda; Cassava; Breeding; Adoption; Variety Attributes; Agricultural and Food Policy; Community/Rural/Urban Development; Crop Production/Industries; Demand and Price Analysis; Farm Management; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Food Security and Poverty; Land Economics/Use; Marketing; Productivity Analysis; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/52198
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Estudo de prevalência do Cassava Commom Mosaic Vírus (CsCMV) e do Cassava Vein Mosaic Virus (CsVMV) na região produtora do Estado da Bahia. Repositório Alice
ABREU, E. F. M.; FRÓES, T. L.; BARBOSA, F. F. L.; MEISSNER FILHO, P. E..
A mandioca (Manihot esculenta Crantz) é uma das principais fontes de energia na dieta humana dos países tropicais. Por ser propagada vegetativamente, através de partes caulinares (ramas ou manivas) (RODRIGUES et al., 2008), a dispersão de doenças sistêmicas, como as causadas por viroses, podem levar a degenerescência das manivas (COSTA; KITAJIMA, 1972). Em relação aos vírus de maior importância econômica no Brasil, destacam-se o mosaico das nervuras - Cassava vein mosaic virus (CsVMV), e o mosaico comum - Cassava common mosaic virus CsCMV (CHUMBINHO et al, 2010). Trabalho realizados no início da década passada consideram o mosaico das nervuras, CsVMV, como sendo um vírus de ampla abrangência geográfica, sendo prevalente, principalmente, no ecossistema do...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Plant diseases.; Disorders; Mandioca; Doença de planta; Vírus; Cassava; Cassava common mosaic virus; Cassava vein mosaic virus..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/977201
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Amostragem de folhas para monitoramento de adultos de mosca branca Bemisia tuberculata (Bondar) (Hemiptera: Aleyrodidae) na cultura da mandioca. Repositório Alice
ACHRE, D.; LEDO, C. A. da S.; PIETROWSKI, V.; CUNHA, P. S. da; WEBER, P.; RINGENBERG, R..
Dentro do complexo de insetos- praga na cultura da mandioca no Brasil, relata-se o crescimento da importância de espécies de mosca-branca, principalmente, Bemisia tuberculata (Bondar, 1923).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Praga de palnta.; Mandioca.; Cassava.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1009474
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Uso de manipueira da mandioca (Manihot esculenta Crantz) no controle do Pulgão das Brássicas, Brevicoryne brassicae (Hemiptera: Aphididae). Repositório Alice
ACHRE, D.; SCHMITT, É.; PIETROWSKI, V.; LEDO, C. A. da S..
No processo industrial da mandioca, seja para produção de farinha ou fécula e seus derivados, tem-se como resíduo líquido a manipueira, resultante da prensagem da massa ralada na produção de farinha e do processo de extração e purificação da fécula (TAKAHASHI, 1987). O Paraná, como apresenta elevado número de indústrias, respondendo por 65% do volume brasileiro de fécula (GROXKO, 2013), tem elevado produção desse resíduo, que na maioria delas tem como destinação final as lagoas de estabilização. Estudos têm mostrado que a manipueira tem potencial para ser utilizado no controle de pragas como Toxopteracitricida, Aphisspiraecola, Polyphagotarsonemuslatus (SILVA et al., 2011), Formigas cortadeiras (ARAÚJO et al., 2011) e pragas da cultura do abacaxi (GONZAGA,...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Mandioca; Cassava.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/977367
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Contribution des innovations technologiques agricoles à l’amélioration de la productivité : cas des variétés améliorées de manioc au Bénin AgEcon
Adekambi, Souleimane Adeyemi; Adegbola, Patrice Ygue; Glele, Eugene K.A.; Agli, Charles K.; Tamegnon, Bertin A..
Cassava production in Benin is still characterized by low productivity compared to those of sub regional countries. Improved cassava varieties have been then developed. They have been promised to raise the productivity and thereby the income of farmers. This study examines the relationship between agricultural technology adoption and productivity improvement with focusing on high yield cassava varieties. The data used were collected from 267 randomly selected cassava producers in Benin. The paper uses the counterfactual outcomes framework of modern evaluation theory to estimate the Average Treatment Effect (ATE) of high yield cassava varieties adoption on farm-level average yield. Results indicate that the adoption of high yield cassava varieties...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Impact; Adoption; Improved varieties; Cassava; Benin; Crop Production/Industries.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/95786
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Analysis of energy uses in cassava production in North-Central Nigeria CIGR Journal
Adekanye, Timothy Adesoye.
Energy inputs and yield relationship in cassava production was investigated to establish correlation between inputs and output in cassava production in Nigeria. Production data of energy inputs and crop yields were collected from 54 cassava farms in twelve cassava producing villages through site visits, interaction with the farmers and physical measurements for three production seasons (2013-2016). The data were analyzed statistically. Amount of inputs per hectare were calculated and multiplied by coefficients of energy equivalents. Total energy inputs in cassava production in this study was 36,482.8 MJha-1 while average output of cassava tubers was 32, 022.6 kgha-1. Energy use ratio, energy productivity and specific energy of the surveyed farms were 4.9,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agriculture; Energy ratio; Cassava; Output; Cobb-Douglas.
Ano: 2020 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/5659
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Utilização da mandioca como farinha de cola na indústria de compensado de madeira. Repositório Alice
AGUIAR, O. J. R. de; CARDOSO, H.; FARIAS, C. E. M..
Publicado também em: CONGRESSO INTERNACIONAL DE COMPENSADO E MADEIRA TROPICAL, 2.; FEIRA DE MAQUINAS E PRODUTOS DO SETOR MADEIREIRO, 1., 1994, Belém. Trabalhos voluntários. Rio de Janeiro: SENAI, 1994. p. 14-15.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Farinha de cola; Brasil; Veneers; Flours; Gums; Compensado; Indústria; Madeira; Mandioca; Resina; Amazonia; Cassava; Industry; Wood.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/394934
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Optimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology. Repositório Alice
AGUIAR, R. O.; CARRÉRA, A. G. P.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; SILVA, C. R. da; SILVA, V. F. A.; SILVA, J. N. da; SILVA, J. P. da; CARVALHO, F. I. M.; MARTINS, L. H. da S.; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M..
Sugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Mandiocaba; Mandioca; Manihot Esculenta; Fermentação Alcoólica; Cassava; Bioethanol; Alcoholic fermentation.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131463
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Características fisiológicas, produção total de raízes e de parte aérea em acessos de Manihot esculenta em condições de déficit hídrico. Repositório Alice
AIDAR, S. de T.; MORGANTE, C. V.; CHAVES, A. R. de M.; COSTA NETO, B. P.; VITOR, A. B.; MARTINS, D. R. P. S.; SILVA, R.; CRUZ, J. L.; OLIVEIRA, E. J. de.
Na região Nordeste a cultura da mandioca destaca-se como alternativa de uso agronômico e de subsistência para a maioria dos agricultores rurais familiares. No entanto pesquisas relacionadas ao desenvolvimento de cultivares recomendáveis para sistemas produtivos dependentes de chuva são escassas. Genótipos mais produtivos em termos de produção de raízes e parte aérea sob condição de seca podem ser indicados para programas de melhoramento voltados para obtenção de materiais para alimentação humana e animal. Neste estudo, objetivou-se a identificação, em campo, de acessos com maior capacidade de produção total de raízes e de parte aérea nas condições irrigada e de déficit hídrico em 49 acessos de mandioca, e identificar quais variáveis fisiológicas estão...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Déficit hídrico; Produtividade de raiz; Melhoramento de planta.; Mandioca; Agricultura familiar; Fisiologia vegetal; Manihot Esculenta.; Cassava.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1031938
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Identification of duplicates in cassava germplasm banks based on single-nucleotide polymorphisms (SNPs). Repositório Alice
ALBUQUERQUE, H. Y. G. de; OLIVEIRA, E. J. de; BRITO, A. C.; ANDRADE, L. R. B. de; CARMO, C. D. do; MORGANTE, C. V.; VIEIRA, E. A.; CUNHA, E. F. M.; FALEIRO, F. G..
Genetic redundancy in cassava (Manihot esculenta Crantz) presents a challenge to efficient management of genetic resources. This study aimed to identify and define the ge-netic structure of duplicates in cassava germplasm from various Embrapa research units, using single-nucleotide polymorphism (SNP) markers. We evaluated 2,371 accessions with 20,712 SNPs. The identification of duplicates was performed based on multilocus genotypes (MLG), adopting a maximum genetic distance threshold of 0.05. The population structure was defined based on discriminant analysis of principal components (DAPC). A total of 1,757 unique and 614 duplicate accessions were identified. The redundancy of the collections ranged from 17% (Belém, PA/Brazil) to 39% (Petrolina,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Cultivo; Mandioca; Melhoramento Vegetal; Manihot Esculenta; Cassava; Breeding; Breeding and Genetic Improvement.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110860
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Notas sobre mandioca. Repositório Alice
ALBUQUERQUE, M. de.
Aspecto da cultura na Amazônia. Trabalhos realizados no IAN.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Brasil; Cultivation; Disease; Pest; Processing; Cultivo.; Beneficiamento; Doença; Mandioca; Melhoramento; Praga.; Pesquisa; Amazonia; Cassava; Breeding; Research..
Ano: 1961 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/387090
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Aspectos da tecnologia da mandioca na Amazônia Oriental. Repositório Alice
ALBUQUERQUE, M. de.
Publicação não convencional. Mimeografado.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Amazônia Oriental; Brasil.; Mandioca; Pesquisa; Tecnologia.; Cassava; Research; Technology..
Ano: 1973 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/374361
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Aproveitamento da mandioca: notas sobre farinha de mesa. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
bitstream/item/151943/1/FL03460.pdf
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Farinha de mandioca; Tecnologia de alimentos; Flours.; Food technology.; Cassava.
Ano: 1959 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/377603
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Mandioca. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
Pesquisas do IPEAN. A cultura em grandes zonas agrícolas do estuário amazônico.
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivo; Cultivar; Consorciação; Rotação; Classificação; Utilização; Brasil; Pará; Cultivation; Disease; Pest; Variety; Fertilizer; Rotation; Spacing; Plantation date; Yield; Production; Utilization.; Adubação; Botânica; Época de Plantio; Espaçamento; Doença; Mandioca; Pesquisa; Praga; Produtividade; Plantio; Produção; Tecnologia.; Amazonia; Classification; Cassava; Botany; Intercropping; Planting; Research; Technology..
Ano: 1970 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/387078
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Estudo de fertilidade com mandioca em latosolo amarelo esgotado da zona do estuário amazônico. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
bitstream/item/151638/1/FL08281-.pdf
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Brasil; Reclamation.; Adubação; Mandioca; Recuperação do Solo.; Amazonia; Cassava; Fertilizer application..
Ano: 1968 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/382543
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Estudos fitotécnicos sobre floração de mandioca. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
bitstream/item/151944/1/FL08248.pdf
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pará; Brasil.; Floração; Mandioca.; Amazonia; Cassava; Flowering..
Ano: 1966 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/382507
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Estudos de cobertura do solo no cultivo da mandioca. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
bitstream/item/151945/1/FL08260.pdf
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivo; Pará; Brasil; Cultivation; Plant soil relations.; Cobertura do Solo; Mandioca; Relação Solo-Planta.; Amazonia; Cassava; Straw mulches..
Ano: 1967 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/382520
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Alguns problemas da mandioca na Amazônia Oriental. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
bitstream/item/149848/1/FL-00189-.pdf
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Enriquecimento; Brasil; Management; Product; Enrichment.; Manejo; Mandioca; Produto; Tecnologia.; Amazonia; Cassava; Technology..
Ano: 1973 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/374152
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Cultura da mandioca. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de.
Recomendações técnicas sobre a cultura da mandioca (Esculenta crantz) na Amazônia Oriental. Resultados das pesquisas realizadas pelo IPEAN.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivo; Consorciação; Rotação; Cultivar; Brasil; Cultivation; Spacing; Cultural practices; Rotation; Harvest; Pest; Variety.; Colheita; Espaçamento; Mandioca; Plantio; Pratica Cultural.; Praga; Amazonia; Cassava; Intercropping; Planting..
Ano: 1973 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/375626
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Mandioca: informe anual - 1975. Infoteca-e
ALBUQUERQUE, M. de; CARDOSO, E. M. R..
bitstream/item/191426/1/Mandioca-.pdf
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pará; Brasil; Production; Mandioca; Pesquisa; Produção; Amazonia; Cassava; Research.
Ano: 1975 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/374219
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