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Recent advances in forage production from spineless nopal (Opuntia spp.) in the brazilian Northeast. Repositório Alice
ALBUQUERQUE, S. G. de..
Introduced as an ornamental plant and to raise cochineal (Cocus cacti), at the star of this century, the nopal was disseminated as a forage plant. At the present time, there is a growing area of c. 400,000 hectares, located mainly in the "Agreste" region. The "Sertao" region is less appropriate to il. The research works were startedin 50' adnd were almost stoppedin the 70' s, being re-initiated after the big drought of 1979-82. The following points have been set up: the dry matter productivity of glant nopal (O. ficus-indica) in the Agreste is 11 t/hectares in biennial harvests, while in the Sertao it is 10.5 t/hectare in triennial harvests; the recommended planting distance are 3 m x 1 m x 0.5 m (double lines), which permit mechanizaton; the types giant...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Palma forrageira sem espinho; Nordeste; Opuntia spp; Spineless; Northeast; Palma forrageira; Forragem; Opuntia.
Ano: 1993 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/131382
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Evaluation of six nopal (Opuntia spp.) varieties for fodder production in the semi-arid Northeast, Brazil. Repositório Alice
ALBUQUERQUE, S. G. de; SANTOS, D. C. dos.
The main problems associated with production of fodder nopal in the Sertão region, Semi-arid Northeast, Brazil, are poor soils, high minimum temperature (above 20.5o C), and the armored scale insect (Diaspis echinocacti - Bouchè). A field trial was established in Petrolina, State of Pernambuco ( average rainfall 552.2 mm, 80% available from December to April) in April 2000. Six varieties were tested: three local varieties, ?Gigante?, the most cultivated, ?Redonda? (both Opuntia ficus-indica) and ?Doce? (Nopalea cochenillifera); the Clone IPA-20, furnished by IPA, a local research institution; two varieties provided by the Universidad. Autonoma de Chapingo, Mexico, COPENA F1 and COPENA V1. The experimental design was a CRB , with three replications. The...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Opuntia spp; Gigante Nepal; Região semi-árida; Palma Forrageira; Produção; Variedade; Opuntia.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154342
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Palma forrageira em substituição ao feno de capim-elefante: efeito sobre consumo, digestibilidade e características de fermentação ruminal em ovinos R. Bras. Zootec.
Bispo,Safira Valença; Ferreira,Marcelo de Andrade; Véras,Antonia Sherlânea Chaves; Batista,Ângela Maria Vieira; Pessoa,Ricardo Alexandre Silva; Bleuel,Marcela Pimentel.
Este experimento foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito da substituição do feno de capim-elefante por palma forrageira (Opuntia ficus indica, Mill), como fonte de forragem, sobre o consumo e a digestibilidade aparente dos nutrientes e das características ruminais de carneiros. Cinco dietas isoproteícas foram formuladas, em que a palma forrageira substituiu 0, 14, 28, 42 e 56% do feno de capim elefante na dieta. Cinco ovinos machos não-castrados foram distribuídos em um delineamento em quadrado latino 5 x 5 (cinco períodos, cinco níveis de palma e cinco repetições). Cada período experimental teve duração de 13 dias - sete para adaptação e seis dias para coleta de dados e amostras. Os consumos de MS, MO, EE, PB, CT, CNF e NDT aumentaram linearmente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carboidratos; Consumo; Energia; Opuntia; Volumoso.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982007000800026
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Photochemical efficiency in cladodes of ‘Gigante’ cactus pear cultivated under different spacings and organic fertilization AGRIAMBI
Brito,Cleiton F. B.; Donato,Sérgio L. R.; Arantes,Alessandro de M.; Donato,Paulo E. R.; Silva,João A. da.
ABSTRACT The objective of this study was to determine the photochemical efficiency of ‘Gigante’ cactus pear cultivated under different spacings and bovine manure doses in the semi-arid region. The experiment was conducted in a randomized block design in a 4 x 3 x 7 factorial scheme, with three replicates. The first factor consisted of four doses of organic fertilization (0, 30, 60 and 90 Mg ha-1 year-1 of bovine manure), the second one, of three spacings (1.0 x 0.5, 2.0 x 0.25 and 3.0 x 1.0 x 0.25 m) and the third one of seven reading times (6, 8, 10, 12, 14, 16 and 18 h). Chlorophyll a fluorescence readings were taken in cactus pear cladodes in the dry and rainy seasons using a pulse-modulated fluorometer. Cladodes of ‘Gigante’ cactus pear cultivated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Opuntia; Arrangement of plants; Chlorophyll fluorescence.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000500338
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Revalorization of cactus pear (Opuntia spp.) wastes as a source of antioxidants Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cardador-Martínez,Anaberta; Jiménez-Martínez,Cristian; Sandoval,Georgina.
Recently, an increased interest in antioxidant activity and health-improving capacity of cactus pear has been registered. The antioxidant capacity of the pulp of cactus-pear fruits has been previously assessed. In this work, total phenolics, flavonoids and tannins of peel and seeds of four cactus pear cultivars were examined as well as their antioxidant capacity. Tannins were the major phenolics in cactus pear seeds accounting for almost fifty percent for all cultivars. Analysis of variance revealed that ripeness, cultivar, and its interaction had highly significant effect on the total phenolics, tannin, and flavonoid contents of cactus pear peel. With regard to the seeds, only the stage of ripeness and interaction (ripeness stage x cultivar) were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cactus pear; Peel; Seeds; Antioxidant capacity; Phenolics; Opuntia.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000300036
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Modificação do modelo original da zona agroecológica da FAO e aplicação na análise da eficiência produtiva da palma forrageira no estado da Bahia: 1ª aproximação. Repositório Alice
CARVALHO, A. V. T. de; SILVA, T. G. F. da; SOUZA, L. S. B. de; MOURA, M. S. B. de.
O modelo da Zona Agroecológica (ZAE) da FAO foi elaborado para plantas tipo C3 e C4, e até então não foi aplicado para plantas MAC (Metabolismo Ácido das Crassuláceas). O desempenho do modelo ZAE foi testado, no presente estudo, na estimativa da produtividade da palma forrageira no estado da Bahia. O modelo foi parametrizado por meio de dados experimentais. Duas modificações do modelo foram efetuadas: a primeira pela alteração do cálculo do CIAC - coeficiente de correção do índice de área do cladódio e a segunda do CR - coeficiente de correção da respiração. Avaliou-se o uso das funções de plantas C3 de inverno, C3 de verão e C4 na estimativa da produtividade bruta, em conjunto com e sem a modificação dos parâmetros CIAC e CR. A partir do modelo calibrado,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: ZAE; Palma Forrageira; Cactaceae; Opuntia.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092704
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Palma forrageira semi-desidratada associada a diferentes fontes protéicas para vacas em lactação. Infoteca-e
CARVALHO FILHO, O. M. de; LANGUIDEY, P. H..
1997
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Palma forrageira; Desidratação; Proteina; Nutrição animal; Vaca; Lactação; Opuntia; Feeds; Dehydration; Protein; Animal nutrition; Cows; Lactation; Pastagem; Pasture.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/131684
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Modelos matemáticos do coeficiente de cultura em função da evolução do crescimento da palma forrageira irrigada e sob diferentes sistemas de plantio. Repositório Alice
CARVALHO, H. F. de S.; SILVA, T. G. F. da; SOUSA, C. A. A. de; DINIZ, W. J. da S.; RODRIGUES, C. T. A.; MOURA, M. S. B. de.
Objetivou-se determinar modelos matemáticos em função da evolução do crescimentopara estimativa do coeficiente de cultura (Kc) da palma forrageira (Opuntia stricta),sobdiferentes sistemas de plantio.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Irrigação complementar; Modelagem empírica; Opuntia stricta; Coeficiente de cultura; Palma forrageira; Opuntia; Irrigation.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027063
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Nutrition and yield of ‘Gigante’ cactus pear cultivated with different spacings and organic fertilizer AGRIAMBI
Donato,Paulo E. R.; Donato,Sérgio L. R.; Silva,João A.; Pires,Aureliano J. V.; Rosa,Raul C. C.; Aquino,Aureluci A..
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the levels of macronutrients in cladodes and yield of cactus pear, cv. ‘Gigante’, cultivated with different cattle manure doses and plant spacings. The experimental design was randomized blocks in 4 x 3 factorial, with three replicates. The treatments consisted of the combination of four doses of cattle manure (0, 30, 60 and 90 Mg ha-1 year-1) with three spacings (1.00 x 0.50, 2.00 x 0.25 and 3.00 x 1.00 x 0.25 m). The contents of macronutrients and dry matter production of cladodes were assessed 600 days after planting. The plant spacings influenced the contents of nitrogen, potassium, calcium and sulfur in the cladodes of ‘Gigante’ cactus pear and there was interaction between spacing and manure dose...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Opuntia; Plant arrangement; Natural fertilization; Nutrients.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016001201083
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Extraction/exportation of macronutrients by cladodes of ‘Gigante’ cactus pear under different spacings and organic fertilization AGRIAMBI
Donato,Paulo E. R.; Donato,Sérgio L. R.; Silva,João A.; Pires,Aureliano J. V.; Silva Junior,Ancilon A. e.
ABSTRACT This study aimed to evaluate the extraction/exportation of macronutrients by cladodes of ‘Gigante’ cactos pear, grown under diferente spacings and doses of cattle manure applied to the soil 600 days after planting. Twelve treatments were used, three spacing (1.00 x 0.50; 2.00 x 0.25 and 3.00 x 1.00 x 0.25 m) and four doses of cattle manure (0, 30, 60 and 90 Mg ha-1 year-1), arranged in a 3 x 4 factorial scheme in randomized blocks, with three replicates. The extraction/exportation of N, P, K, S, Ca and Mg was determined, whose respective values for maximum dry matter production (21.8 Mg ha-1), with a cattle manure dose of 71.8 Mg ha-1 year-1 were: 287.9, 46.2, 924.2, 40.7, 609.7 and 249.1 kg ha-1, 600 days after planting. The amounts...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Opuntia; Nutritional balance; Manure.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000400238
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Agrupamiento de genotipos de nopal (Opuntia spp.) de México por medio de la técnica de AFLPs y características del fruto Phyton
Espinoza Sánchez,EA; Silos Espino,H; Flores Benitez,S; Valera Montero,LL; Rodríguez Salazar,E; Gallegos Vázquez,C; Guevara Lara,F; González Chavira,M; Guzmán Maldonado,HS.
Para contribuir al conocimiento de la diversidad genética del nopal se analizaron 85 genotipos representativos de Opuntia (silvestres y cultivados) por medio de la técnica de AFLPs y características del fruto. El análisis de AFLPs con los iniciadores Mse ICAC/Eco RI-AAG generaron más fragmentos polimórficos (57,5 en promedio) por genotipo; se obtuvo un dendrograma que no mostró una clara relación de acuerdo a la taxonomía conocida. En complemento al perfil genético, y para permitir una referencia morfológica o química directa, agrupamos a los genotipos de acuerdo al contenido de °Brix de sus frutos, debido a que esta es una característica primordial para su identificación visual y aprovechamiento de consumo directo. Se encontró que los genotipos que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caracterización Molecular; Opuntia; AFLP; Dendrograma; Morfología del fruto.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-56572014000200010
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Características biofísicas y químicas de plantas MAC en relación con su domesticación, especie y humedad en el suelo. Colegio de Postgraduados
García Nava, Francisca.
El objetivo del estudio fue evaluar 15 variantes de nopal representantes de cinco especies de Opuntia en un gradiente de domesticación, definido por características morfológicas, y siete especies de Agave pertenecientes a los subgéneros Littaea y Agave, con diferente grado de humanización, en condiciones de invernadero y con riego o con su suspensión. La hipótesis es que las características biofísicas y químicas de los nopalitos y las hojas difieren entre las especies como resultado de su nivel de domesticación o grado de humanización independientemente de la humedad del suelo y de la especie. Se realizaron experimentos con diseño completamente al azar, número variable de tratamientos, seis repeticiones (una planta como unidad experimental) y se aplicó...
Palavras-chave: Opuntia; Agave; Domesticación; Características biofísicas; Características químicas; Maguey; Nopal; Suspensión de humedad; Domestication; Biophysics characteristics; Chemistry characteristics; CAM; Humidity restriction; Botánica; Doctorado.
Ano: 2014 URL: http://hdl.handle.net/10521/2250
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Protein enrichment of Opuntia ficus-indica using Kluyveromyces marxianus in solid-state fermentation Ciencia e Investigación Agraria
Herrera,Esperanza; Murillo,Manuel; Berumen,Leslie; Soto-Cruz,Nicolas O.; Páez-Lerma,Jesús B..
Abstract Opuntia ficus-indica is used in animal feed but has a low protein content (above 4%) in comparison to high-quality forage (above 16%). It is necessary to develop technologies that improve the nutrimental value of Opuntia ficus-indica through the process of solid-state fermentation (SSF). Therefore, the objective of this study was to evaluate the changes in the chemical composition of Opuntia ficus-indica during the SSF with the yeast Kluyveromyces marxianus ITD00262. Kluyveromyces marxianus ITD00262 was grown in glucose, peptone, yeast (GPY) broth, at 28 °C and pH 4.8 for 12 h. Opuntia ficusindica was incubated in SSF at 28 °C without inoculation (T1) or inoculated with K. marxianus ITD00262 (T2). Fermented samples of Opuntia ficus-indica were...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Fermentation; Nutritional quality; Protein; Opuntia; Yeast.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202017000200113
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Yield and water use efficiency of cactus pear under arrangements, spacings and fertilizations AGRIAMBI
Lédo,Alex A.; Donato,Sérgio L. R.; Aspiazú,Ignacio; Silva,João A. da; Donato,Paulo E. R.; Carvalho,Abner J. de.
ABSTRACT Cactus pear is adapted to semi-arid conditions. In this study, the objective was to evaluate the water use efficiency and green and dry mass yields of the cultivar Gigante under different fertilization rates and sources in three production cycles, spacing and planting arrangement. Seventy two treatments, involving two types of arrangements in the plots, three spacings in the subplots and 12 types of fertilization in the sub-subplots were arranged in a split-split-plot scheme, using randomized block design with three repetions. Dry mass content decreases while water use efficiency and green mass and dry mass yields increase from the first to the third cycle. It is feasible to use planting arrangements in triple or quadrupling rows which allow...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Opuntia; Organomineral fertilization; Bovine manure.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019000600413
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Contenido y caracterización reológica de los polisacáridos estructurales de nopalitos (Opuntia spp.) en un gradiente de domesticación. Colegio de Postgraduados
López Palacios, Cristian.
Evidencias diversas indican que la domesticación del género Opuntia comenzó con la selección de variantes de O. streptacantha, seguida de O. hyptiacantha y O. megacantha y se centró en O. albicarpa y O. ficus indica. Las causas por las cuales se domesticó Opuntia fueron por sus frutos y nopalitos. Los polisacáridos más abundantes en los nopalitos son del tipo estructural. La hipótesis que se plantea es que los polisacáridos muestran un gradiente de concentración y sus propiedades reológicas han sido modificadas en función del grado de domesticación de Opuntia. Los polisacáridos estructurales fueron extraídos de cladodios jóvenes de 14 variantes pertenecientes a especies representantes del gradiente de domesticación (O. streptacantha, O. hyptiacantha, O....
Palavras-chave: Opuntia; Gradiente de domesticación; Reología; Fibra alimentaria; Mucílagos; Pectinas; Hemicelulosas; Celulosa; Domestication gradient; Rheology; Dietary fiber; Mucilages; Pectins; Hemicelluloses; Cellulose; Maestría; Botánica.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/354
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Associação de artropódes versus cactáceas nativas nos Estados da Paraíba e Pernambuco. Repositório Alice
MIRANDA, J. dos R., CEFET; PULZ, C. E.; OLIVEIRA, J. E. de M..
2008
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Palma forrageira; Opuntia; Praga; Artrópodes.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/161440
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Cultivo da palma no Semiárido Infoteca-e
MOREIRA, J. N.; CORREIA, R. C.; BRANDAO, W. N..
No Sertão, a produção de alimentos na propriedade não é uma prática corriqueira para um grande número de criadores de caprinos e ovinos, principalmente os pequenos produtores. O mais comum é a criação de animais soltos na Caatinga, alimentando-se da vegetação natural e, no período mais crítico do ano, trazê-los para um cercado para fornecer algum resto de cultura ou resíduos adquiridos na cidade, caros, muitas vezes, para suplementar aqueles animais mais necessitados. Uma das poucas práticas que se observa como forma de minimizar esse problema é o cultivo da palma-forrageira (Opuntia ficus-indica Mill) em pequenos quintais próximos à casa de moradia, quase sempre em antigos chiqueiros, como forma de aproveitar restos de esterco e melhorar o desenvolvimento...
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Planta forrageira; Alimentação na seca; Região Semiárida; Concivência com a seca; Palma forrageira; Produção animal; Nutrição animal; Forrageira; Ovino; Caprino; Opuntia.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1046559
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Avaliação de substratos e níveis de disponibilidade de água na aclimatização de plantas micropropagadas de palma Orelha de elefante (Opuntia strica Hall). Repositório Alice
OLIVEIRA, J. A; LOPES, J. G.; BARBOSA, B. D. R.; CORREIA, R. C.; MELO, N. F. de.
O objetivo deste trabalho foi estudar combinações de substratos e níveis de disponibilidade de água no estabelecimento ex vitro de plantas micropropagadas de palma forrageira.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cultivo in vitro; Estresse hídrico; Orelha de elefante; Palma Forrageira; Micropropagação; Opuntia Ficus Indica; Opuntia.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098706
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La chinche roja Hesperolabops nigriceps Reuter (Hemíptera: Miridae), y su relación con el "cacarizo del nopal" en Milpa Alta, Ciudad de México. Colegio de Postgraduados
Palomares Pérez, Martín.
En Milpa Alta, al sur de la Ciudad de México, se encuentra la zona productora más importante de nopal verdura (Opuntia ficus-indica L. (Miller)) en el mundo y existe una sintomatología denominada “cacarizo del nopal” o simplemente “cacarizo”. El daño, que se asocia siempre a la presencia de la chinche roja y que algunos autores lo relacionan también con el hongo Alternaria sp., se presenta principalmente en los cladodios de más de un año de edad y se caracteriza inicialmente por la formación de pústulas de color ocre que después de 30 días se convierten en cicatrices o costras. A pesar de ser un daño difundido en toda la región, no existen trabajos formales que indiquen el grado de distribución, incidencia y severidad del “cacarizo del nopal”, tampoco...
Palavras-chave: Nopal verdura; Alternaria; Patogenicidad; Opuntia; Nopal; Pathogenicity; Entomología y Acarología; Doctorado.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/566
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La chinche roja Hesperolabops nigriceps Reuter (Hemíptera: Miridae), y su relación con el "cacarizo del nopal" en Milpa Alta, Ciudad de México. Colegio de Postgraduados
Palomares Pérez, Martín.
En Milpa Alta, al sur de la Ciudad de México, se encuentra la zona productora más importante de nopal verdura (Opuntia ficus-indica L. (Miller)) en el mundo y existe una sintomatología denominada “cacarizo del nopal” o simplemente “cacarizo”. El daño, que se asocia siempre a la presencia de la chinche roja y que algunos autores lo relacionan también con el hongo Alternaria sp., se presenta principalmente en los cladodios de más de un año de edad y se caracteriza inicialmente por la formación de pústulas de color ocre que después de 30 días se convierten en cicatrices o costras. A pesar de ser un daño difundido en toda la región, no existen trabajos formales que indiquen el grado de distribución, incidencia y severidad del “cacarizo del nopal”, tampoco...
Palavras-chave: Nopal verdura; Alternaria; Patogenicidad; Opuntia; Nopal; Pathogenicity; Entomología y Acarología; Doctorado.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/566
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