Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 75
Primeira ... 1234 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Controvérsias e relações entre agricultura orgânica e agroecologia. Repositório Alice
ABREU, L. S. de; BELLON, S.; BRANDENBURG, A.; OLLIVIER, G.; LAMINE, C.; DAROLT, M. R.; AVENTURIER, P..
Resumo: Apesar de o modelo agrícola convencional ou industrial ter proporcionado aumentos significativos de produtividade dos cultivos e formado sistemas "aparentemente" rentáveis, tem sido severamente questionado por estar associado a uma série de problemas ecológicos e socioambientais. As agriculturas tidas como alternativas ao modelo convencional são consideradas com potencial para contribuir e enfrentar esses problemas. Entre elas estão aquelas relacionados à segurança alimentar e à preservação do meio am biente, tais como a Agroecologia (AE) e Agricultura Orgânica (AO). Para além de objetivos comuns, ambas (AE) e (AO) se referem à ecologia e questionam o modelo tecnológico implantado durante o século XX.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Agrocologia; Organic agriculture; Agricultura orgânica; Agroecology; Organic production.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1040476
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Organic cherry tomato yield and quality as affect by intercropping green manure Agronomy
Ambrosano, Edmilson José; Salgado, Gabriela Cristina; Otsuk, Ivani Pozar; Prati, Patrícia; Henrique, Celina Maria; Melo, Paulo César Tavares de.
The aim of the study was to determine the yield and quality parameters of organic cherry tomatoes cultivated by intercropping with green manure in two successive years. The experimental design was a randomized block with eight treatments and five replicates as follows: two controls with single cherry tomato crop, one with straw addition and the other without corn straw as a cover crop; cherry tomato intercropped with jack bean (Canavalia ensiformis DC); tomato intercropped with white lupine (Lupinus albus L.); tomato intercropped with sun hemp (Crotalaria juncea L.); tomato intercropped with velvet bean-dwarf [Mucuna deeringiana (Bort) Merrill]; tomato intercropped with mung bean [Vigna radiata (L.) Wilczek]; and tomato intercropped with cowpea [Vigna...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Organic agriculture; Solanum lycopersicum; Production; Intercropping.; Manejo e tratos culturais.
Ano: 2018 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/36530
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
CONSUMER WILLINGNESS TO PAY FOR MULTIPLE ATTRIBUTES OF ORGANIC RICE: A CASE STUDY IN THE PHILIPPINES AgEcon
Ara, Shihomi.
Organic rice production in the Philippines has been growing rapidly since 1986. We conducted a conjoint analysis to determine consumers' preferences of multiple attributes of organic rice in Manila and Naga city. Attributes included were price, reduced health risk level, environmental quality, eating quality, type of organic certification and a fair trade factor. In both cities, health risk was the primary concern. Consumers in Manila revealed organic certification to be the second most important factor while improvement of the farm environment was the second highest factor in Naga city. We found that consumers who live further from the production site have a higher demand for certification. On the other hand, consumers who live close to farms care more...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Organic agriculture; Food safety; Risk perception; Conjoint analysis; Willingness to pay; Crop Production/Industries; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 2003 URL: http://purl.umn.edu/25911
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Alface, rúcula e manjericão consorciados, sombreados ou não, com e sem adubação orgânica, em sistemas de transição agroecológica no Assentamento 72, Ladário, MS. Repositório Alice
ARRUDA, E. S.; OLIVEIRA, W. P.; GHARIB, N. F. S.; ZANELLA, M. S.; REIS, R. C.; FONSECA, T. P. de L.; BORSATO, A. V.; FEIDEN, A..
Este estudo teve como objetivo avaliar a produção de massa fresca de alface, rúcula e manjericão consorciados, sombreados ou não, com e sem adubação orgânica, em sistema de transição agroecológica no Assentamento 72, Ladário-MS. Os tratamentos foram: T1 - sem sombreamento e com adubação orgânica; T2 - sem sombreamento e sem adubação orgânica; T3 - com sombrite 50% e com adubação orgânica; T4 - com sombrite 50% e sem adubação orgânica. O tratamento sem a cobertura do sombrite e com adubação orgânica de esterco bovino proporcionou maiores resultados de massa fresca para a alface, rúcula e manjericão consorciados, propiciando ao agricultor maior renda numa mesma área cultivada. The aim of this study was evaluate the fresh mass of lettuce, arugula and basil...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Agroecologia; Organic agriculture; Family farming; Vegetables production.; Agricultura Familiar; Agricultura Orgânica; Olericultura.; Agroecology..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/990855
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Análise do processo de conversão de sistemas de produção de café convencional para orgânico: um estudo de caso. Repositório Alice
ASSIS, R. L. de; ROMEIRO, A. R..
Por meio de estudo de caso com cafeicultores orgânicos ligados à Associação de Cafeicultura Orgânica do Brasil - ACOB -, analisam-se os fatores econômicos e políticos que condicionam a evolução de sistemas orgânicos de produção de café no Brasil. Observa-se que a falta de informações e de capital é tida como principal barreira à entrada de agricultores familiares no mercado de produtos orgânicos. Em relação à produção empresarial, nota-se que a dependência total de mão-de-obra contratada repercute em importante componente do custo de conversão, posto que a agricultura orgânica requer mais mão-de-obra. Verifica-se ainda que perdas de produtividade, com a adoção da agricultura orgânica, ocorrem em uma relação direta com o grau de adoção anterior de...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Agroecologia; Organic agriculture; Agro-ecology; Production system; Technology diffusion; Public policies.; Agricultura Orgânica; Difusão de Tecnologia; Políticas Públicas; Sistema de Produção..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/110874
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
O processo de conversão de sistemas de produção de hortaliças convencionais para orgânicos. Repositório Alice
ASSIS, R. L. de; ROMEIRO, A. R..
Este artigo analisa o processo de conversão para a olericultura orgânica por meio de estudos de caso junto a agricultores com comercialização em supermercados ou feiras específicas, constatando que O Estado sempre es-teve a margem do processo de difusão da agricultura orgânica, determi-nando O estabelecimento de uma cultura de "independência" por parte desse setor produtivo. Pelo fato de a produção de hortaliças exigir urn con-tato constante com o mercado e o processo de inovação tecnológica, ha uma baixa demanda de apoio por parte pelos agricultores, independente-mente do estrato socioeconômico. O artigo mostra também que ações pu-blicas destinadas a promover a conversão para sistemas orgânicos tem maior receptividade junto a produtores familiares, em...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Política pública; Agroecologia; Organic agriculture; Technology dissemination; Public policies.; Agricultura Orgânica; Difusão de Tecnologia; Horticultura.; Agroecology; Horticulture..
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/628555
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Soil organisms in organic and conventional cropping systems Scientia Agricola
Bettiol,Wagner; Ghini,Raquel; Galvão,José Abrahão Haddad; Ligo,Marcos Antônio Vieira; Mineiro,Jeferson Luiz de Carvalho.
Despite the recent interest in organic agriculture, little research has been carried out in this area. Thus, the objective of this study was to compare, in a dystrophic Ultisol, the effects of organic and conventional agricultures on soil organism populations, for the tomato (Lycopersicum esculentum) and corn (Zea mays) crops. In general, it was found that fungus, bacterium and actinomycet populations counted by the number of colonies in the media, were similar for the two cropping systems. CO2 evolution during the cropping season was higher, up to the double for the organic agriculture system as compared to the conventional. The number of earthworms was about ten times higher in the organic system. There was no difference in the decomposition rate of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Soil microorganisms; Organic agriculture; Microartropods; Cropping systems; Environmental impacts.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162002000300023
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Septoria leaf spot in organic tomatoes under diverse irrigation systems and water management strategies Horticultura Brasileira
Cabral,Ricardo N; Marouelli,Waldir A; Lage,Daniel AC; Café-Filho,Adalberto C.
The objective of this study was to analyze the temporal progress of septoria leaf spot of tomato, caused by Septoria lycopersici, in different irrigation systems. The experiment was carried out in an organic farming system, in a randomized block design with three replicates. Six irrigation systems were evaluated: GO1L: one drip-line per row of plants; GO2L: two drip-lines; SU: furrow; MIsub: microsprinkler below plant canopy; MIalta: microsprinkler above plant canopy; AS: overhead sprinkler irrigation. Water management strategies varied with soil moisture tensions. Irrigation by drip systems was carried out when soil water tensions reached 15-30 kPa (high moisture), whereas for SU the trigger soil tension was 30-60 kPa (moderate moisture). All other...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Solanum lycopersicum; Septoria lycopersici; Organic agriculture; Fresh-market tomato; Epidemiology.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362013000300009
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno agricultor. Repositório Alice
CAMPANHOLA, C.; VALARINI, P. J..
A agricultura orgânica tem-se destacado como uma das alternativas de renda para os pequenos agricultores, devido à crescente demanda mundial por alimentos mais saudáveis. Entretanto, deve-se ponderar sobre os diferentes fatores que podem contribuir para o sucesso dos pequenos agricultores nessa atividade. Este trabalho faz uma breve abordagem sobre as diferentes correntes da agricultura alternativa e aprofunda o tema nos seguintes pontos: a) situação atual e perspectivas do mercado interno e externo de produtos orgânicos; b) condições de certificação e comercialização de produtos orgânicos no país e legislação que disciplina esses processos; e c) vantagens e dificuldades que os pequenos agricultores têm na adoção da agricultura orgânica como estratégia de...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Certificação; Organic agriculture; Organic product; Pequeno agricultor; Produto organico; Small farmers; Agricultura Orgânica; Mercado.
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118966
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
INDICADOR DE SUSTENTABILIDADE DASHBOARD: ANÁLISE DA SUSTENTABILIDADE DA PRODUÇÃO FAMILIAR DE FRUTAS NO MUNICÍPIO DE ITAPURANGA - GO AgEcon
Campos, Claudia Aparecida; Ribeiro, Francis Lee; Souza, Cleonice Borges De.
O objetivo do estudo foi analisar a sustentabilidade da produção tradicional e orgânica de frutas dos agricultores familiares do município de Itapuranga, por meio do indicador de sustentabilidade Dashboard. O principal problema é que o sistema de produção tradicional de frutas utilizado por estes agricultores estava sendo desenvolvido com o uso intensivo e inadequado de insumos químicos (fertilizantes e agrotóxicos) causando problemas de ordem social e econômica aos agricultores e impactos ao meio ambiente. De acordo com os resultados, conclui-se que: o sistema de fruticultura orgânica, mesmo se encontrando em fase inicial apresentou por meio do Indicador de Sustentabilidade Dashboard o Índice de Desenvolvimento Sustentável Global (IDS) com uma performance...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Agricultura orgânica; Dashboard; Desenvolvimento Sustentável; Organic agriculture; Dashboard; Sustainable development; Environmental Economics and Policy; Farm Management.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/109448
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
The challenge of the international organic certification: a new opportunity for agricultural trading? AgEcon
Canavari, Maurizio; Cantore, Nicola.
The successful literature about gravitational models stresses that bilateral trade flows among countries is influenced by GDP factors and transaction costs. In other words the mass of bilateral trade would be related to the typical demand-supply factors which explain the quantity of traded goods in perfect competition models and a wide series of variables which express transaction costs whose role is strongly highlighted by institutional economists. If compared to the previous literature our paper shows a twofold novelty. First it is the first attempt to analyse the bilateral trade of specific agricultural goods for Italy by a cross country and panel analysis and second it provides an original specification for transaction costs. In particular, we assume...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Food trade; Gravitational models; Harmonisation; Organic agriculture; Italy; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; International Relations/Trade.
Ano: 2007 URL: http://purl.umn.edu/7902
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação de cultivares de feijão (Phaseolus vulgaris) para o plantio em sistema orgânico no Distrito Federal. Repositório Alice
CARVALHO, W. P. de; WANDERLEY, A. L..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Agroecossistema; Avaliação de cultivar; Organic agriculture; Agroecosystem; Assessment cultivate; Productivity.; Agricultura Orgânica; Feijão; Produtividade.; Beans..
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/559431
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Carrot yield and water-use efficiency under different mulching, organic fertilization and irrigation levels AGRIAMBI
Carvalho,Daniel F. de; Gomes,Daniela P.; Oliveira Neto,Dionizio H. de; Guerra,José G. M.; Rouws,Janaína R. C.; Oliveira,Fábio L. de.
ABSTRACT This study was carried out to evaluate the contributions to the optimization of water use in a carrot crop under different forms of mulch using Gliricidia sepium, fertilization with castor bean cakes and irrigation water depths. The experiment was conducted in Seropédica, RJ, Brazil (22º 46’ S and 43º 41’ W), from June to September 2010. The experiment was conducted using a split-split-plot scheme (5 x 3 x 2), with four replicates. The five plots had irrigation depths corresponding to 0, 43, 72, 100 and 120% of crop evapotranspiration (ETc); the three subplots contained the different forms of mulch (whole leaves (WL) and chopped leaves and branches (CLB)) and the absence of mulch (AM); and the two sub-subplots contained either the presence (PF) or...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Irrigation management; Gliricidia sepium; Castor bean cake; Daucus carota L.; Organic agriculture.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000700445
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Produção orgânica de caprinos e ovinos. Infoteca-e
CAVALCANTE, A. C. R.; HOLANDA JÚNIOR, E. V.; SOARES, J. P. G..
Pecuária orgânica no Brasil e no mundo; Normas para produção orgânica; Principais resultados de pesquisas em desenvolvimento em sistemas de produção agroecológicos e orgânicos de caprinos e ovinos; Manipulação da caatinga para fins pastoris; Sistemas agrossivilvipastoris para a região da caatinga; Produção orgânica de cordeiros em áreas de caatinga manipulada; O projeto "Cabrito Ecológico da Caatinga"; Inclusão do componente animal em sistemas orgânicos de produção vegetal; Manejo agroecológico de pastagens cultivadas.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Alimento orgânico; Pecuária orgânica; Organic agriculture; Organic husbandry.; Caprino; Ovino; Produção Orgânica; Carne; Goats; Sheep..
Ano: 2007 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/533734
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Tranferencia y adopción de ecotecnias a nivel de traspatio en dos comunidades rurales de Tlaxcala Colegio de Postgraduados
Chávez Hernández, Elodia Xóchitl.
El propósito de la investigación fue conocer y entender la adopción de tres ecotecnias (composteo con lombrices, captación de agua de lluvia y su almacenamiento en cisternas de ferrocemento, y uso de invernadero) para la producción de hortalizas en forma orgánica en el traspatio de familias de las comunidades rurales de Españita y Santa María Atlihuetzian, en el estado de Tlaxcala. El método general de investigación utilizado fue el descriptivo-analítico en el que se combinaron métodos y técnicas cuantitativos y cualitativos. Se encontró que el 82.91% de los productores adoptaron las ecotecnias introducidas, debido principalmente a la participación de los productores durante todo el proceso de transferencia y adopción de las ecotecnias, a las...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Agroecología; Agricultura orgánica; Agricultura en pequeña escala; Transferencia de tecnología; Agroecology; Organic agriculture; Small scale agriculture; Technology transfer.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10521/1457
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Assessment of the strategies of organic fruit production and fruit drying in Uganda JARTS
Chongtham, Iman Raj; University of Copenhagen, Faculty of Life Sciences, Department of Agriculture and Ecology, Denmark; Neergaard, Andreas de; University of Copenhagen, Faculty of Life Sciences, Department of Agriculture and Ecology, Denmark; Pillot, Didier; Institut des Régions Chaudes, Agrinatura, Montpellier SupAgro, France.
Organic agriculture in Uganda is developing at a fast pace and despite this trend Uganda is still unable to produce enough fresh and dry organic fruits mainly pineapple to meet the exporters demand. This current research investigated the strategies of farmers at production level by assessing the pros and cons of fruit growing, organic agriculture and fruit drying in order to understand the underlying causal factor for the low production of organic dry fruits in a major fruit producing district of Uganda.The study was carried out in two separate and distinctive areas; one which only produces and export fresh organic pineapple and the other which exports dried fruits (mainly pineapple and papaya). About 10% of the farmers in the two study areas were surveyed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agricultultural economics; Conventional agriculture; Decision; Dried fruits; Export; Household; Organic agriculture; Coffee husk.
Ano: 2010 URL: http://www.jarts.info/index.php/jarts/article/view/2010082734328
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dairy Policy for New England: Options at the State and Regional Level AgEcon
Cotterill, Ronald W..
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Organic agriculture; Organic certification standards; Organic labeling; Organic market; Agricultural and Food Policy; Livestock Production/Industries.
Ano: 2003 URL: http://purl.umn.edu/25176
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dietary Supplementation of Alternative Methionine and Choline Sources in the Organic Broiler Production in Brazil Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Demattê Filho,LC; Pereira DC de,O; Possamai,E.
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the use of natural and alternative sources of methionine and choline which can be allowed to use in organic livestock systems to feed broilers produced in Brazil. Seven hundred and twenty one-d-old male Cobb broilers were randomly allocated to four treatments with six replicates of 24 birds each. The treatments consisted in substituting the commonly used DL-methionine 99% by a vegetable source of methionine and cholinechloride 60% by alternative source of choline in the form of phosphatidylcholine. The following treatments were evaluated: I) feed with DL-methionine 99% and choline chloride 60%, II) feed with an vegetable methionine source and choline chloride 60%, III) feed with DL-methionine 99% and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Choline; DL-methionine 99%; Organic agriculture; Organic broiler.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2015000400489
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Organic Agriculture: An Agrarian or Industrial Revolution? AgEcon
Dimitri, Carolyn.
The notion of industrialized agriculture has been a dominant theme in the applied economics literature. More recently, the debate has entered the realm of organic agriculture, with some suggesting that the organic sector has strayed from its agrarian roots. The terms “industrial” and “agrarian” are widely used, yet few have given precise definitions of what the terms mean. This paper puts forth testable hypotheses for agrarian and industrial agriculture. Then, using census data from the 2008 Organic Production Survey, we examine the evidence to assess whether the organic farm sector fits an agrarian or industrial model. Overall the evidence is mixed, yet suggests that the organic sector is less agrarian than expected.
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Industrial agriculture; Organic agriculture; Agrarianism; Organic Production Survey; Agribusiness; Agricultural and Food Policy; Crop Production/Industries.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/95615
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
RECENT GROWTH PATTERNS IN THE U.S. ORGANIC FOODS MARKET AgEcon
Dimitri, Carolyn; Greene, Catherine R..
Organic farming is one of the fastest growing segments of U.S. agriculture. As consumer interest continues to gather momentum, many U.S. producers, manufacturers, distributors, and retailers are specializing in growing, processing, and marketing an ever-widening array of organic agricultural and food products. This report summarizes growth patterns in the U.S. organic sector in recent years, by market category, and describes various research, regulatory, and other ongoing programs on organic agriculture in the U.S. Department of Agriculture.
Tipo: Report Palavras-chave: Organic agriculture; Organic farming systems; Organic marketing; Organic marketing channels; Certified organic acreage and livestock; Price premiums; National organic rules; Specialty agriculture; High-value crops; USDA research; Marketing.
Ano: 2002 URL: http://purl.umn.edu/33715
Registros recuperados: 75
Primeira ... 1234 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional