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Correlation between grain nutritional content and pasting properties of pre-gelatinized red rice flour. Repositório Alice
ASCHERI, D. P. R.; BOÊNO, J. A.; BASSINELLO, P. Z.; ASCHERI, J. L. R..
As with any variety of rice, red rice characteristics are subject to varietal differences, growing conditions, types of processing, and nutritional and rheological properties. This study determined the nutritional characteristics (centesimal composition and minerals) and paste viscosity properties of raw grains of four red rice genotypes (Tradicional MNAPB0405, MNACE0501 and MNACH0501) and the paste viscosity properties of pre-gelatinized flours obtained at different cooking times (20, 30 and 40 min). The main nutritional properties were correlated with the pasting properties of the pre-gelatinized flours. The samples showed differences in nutritional properties and paste viscosity. MNAPB0405 and MNACE0501 showed higher levels of fiber and fat and provided...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Oryza sativa; Cereal; Propriedade físico-química; Propriedade reológica; Arroz vermelho.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/924199
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Correlation between grain nutritional content and pasting properties of pre-gelatinized red rice flour. Repositório Alice
ASCHERI, D. P. R.; BOÊNO, J. A.; BASSINELLO, P. Z.; ASCHERI, J. L. R..
As with any variety of rice, red rice characteristics are subject to varietal differences, growing conditions, types of processing, and nutritional and rheological properties. This study determined the nutritional characteristics (centesimal composition and minerals) and paste viscosity properties of raw grains of four red rice genotypes (Tradicional MNAPB0405, MNACE0501 and MNACH0501) and the paste viscosity properties of pre-gelatinized flours obtained at different cooking times (20, 30 and 40 min). The main nutritional properties were correlated with the pasting properties of the pre-gelatinized flours. The samples showed differences in nutritional properties and paste viscosity. MNAPB0405 and MNACE0501 showed higher levels of fiber and fat and provided...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Arroz; Oryza sativa; Propriedade reológica; Propriedade físico-química; Cereal; Physicochemical properties; Rice; Rheological properties.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/921490
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Avaliação do látex e da borracha natural de clones de seringueira no Estado de São Paulo. Repositório Alice
MORENO, R.M.B.; FERREIRA, M.; GONÇALVES, P. de S.; MATTOSO, L.H.C..
Este trabalho teve como objetivo avaliar parâmetros do látex e da borracha natural de quatro clones de seringueira [Hevea brasiliensis (Willd. ex Adr. de Juss.) Muell.-Arg.] cultivados em larga escala na Fazenda Cambuhy no Município de Matão, Estado de São Paulo. Foram utilizados látex de 20 árvores do estande de cada um dos clones, GT 1, PB 235, IAN 873 e RRIM 600, com 12 anos de idade, no quarto ano de sangria sob o sistema 1/2S d/3 6d/7. 11m/y. ET 5,0%. Pa 12/y. Foram analisados o conteúdo de borracha seca, porcentagem de cinzas, porcentagem de nitrogênio, plasticidade Wallace (PO), índice de retenção de plasticidade e viscosidade Mooney (VR). O conteúdo de borracha seca apresentou tendência de queda com o decréscimo da temperatura ao longo do ano (r =...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Hevea brasiliensis; Plasticidade; Viscosidade; Propriedade reológica; Plasticity; Viscosity; Rheological properties.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/108996
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Effect of the type of emulsifying salt on microstructure and rheological properties of "requeijão cremoso" processed cheese spreads. Repositório Alice
CUNHA, C. R. da; ALCÂNTARA, M. R.; VIOTTO, W. H..
The role of different types of emulsifying salts-sodium citrate (TSC), sodium hexametaphosphate (SHMP), sodium tripolyphosphate (STPP) and tetrasodium pyrophosphate (TSPP)-on microstructure and rheology of "requeijão cremoso" processed cheese was determined. The cheeses manufactured with TSC, TSPP, and STPP behaved like concentrated solutions, while the cheese manufactured with SHMP exhibited weak gel behavior and the lowest values for the phase angle (G"/G'). This means that SHMP cheese had the protein network with the largest amount of molecular interactions, which can be explained by its highest degree of fat emulsification. Rotational viscometry indicated that all the spreadable cheeses behaved like pseudoplastic fluids. The cheeses made with SHMP and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Creamy cheese; Sal emulsificante; Citrato de sódio; Hexametafosfato de sódio; Tripolifosfato de sódio; Pirofosfato tetrassódico; Requeijão; Composição de alimento; Propriedade reológica; Processed cheeses; Food composition; Emulsifiers; Sodium citrate; Sodium hexametaphosphate; Sodium tripolyphosphate; Tetrasodium pyrophosphate; Rheological properties; Quesos fundidos; Composición alimentaria; Emulsificadores; Propiedades rheológicas.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/951742
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Avaliação do látex e da borracha natural de clones de seringueira no Estado de São Paulo PAB
Moreno,Rogério Manoel Biagi; Ferreira,Mariselma; Gonçalves,Paulo de Souza; Mattoso,Luiz Henrique Capparelli.
Este trabalho teve como objetivo avaliar parâmetros do látex e da borracha natural de quatro clones de seringueira [Hevea brasiliensis (Willd. ex Adr. de Juss.) Muell.-Arg.] cultivados em larga escala na Fazenda Cambuhy no Município de Matão, Estado de São Paulo. Foram utilizados látex de 20 árvores do estande de cada um dos clones, GT 1, PB 235, IAN 873 e RRIM 600, com 12 anos de idade, no quarto ano de sangria sob o sistema 1/2S d/3 6d/7. 11m/y. ET 5,0%. Pa 12/y. Foram analisados o conteúdo de borracha seca, porcentagem de cinzas, porcentagem de nitrogênio, plasticidade Wallace (P O), índice de retenção de plasticidade e viscosidade Mooney (V R). O conteúdo de borracha seca apresentou tendência de queda com o decréscimo da temperatura ao longo do ano (r...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hevea brasiliensis; Plasticidade; Viscosidade; Propriedade reológica.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2003000500005
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