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Alves, Evanilton Moura; Instituto Federal Baiano; Pedreira, Márcio dos Santos; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Moreira, Beatriz Silva; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Freire, Leile Daiane Ribeiro; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Lima, Thiago Ramos; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Santos-Cruz, Cristiane Leal dos; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. |
This study aimed to evaluate the effects of adding slow-release urea to replace conventional urea in the diet on carcass characteristics of feedlot sheep. We used 20 Santa Ines x SRD rams, with average body weight of 21.1±1.2 kgand average age of 120 days, distributed in a completely randomized design with 5 treatments. The replacement levels used as treatments were 0, 20, 40, 60, and 80%, composing diets of about 12% crude protein, with 50 % Tifton-85 hay and 50% concentrate. There was no influence of slow release urea on weight at slaughter (35.17 kg), and on hot (16.75 kg) and cold (16.24 kg) carcass weight, but the yield of these carcasses showed quadratic trend, revealing lower percentages at 48.5 and 47.63% replacement levels, respectively. The... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ciências Agrárias; Produção Animal meat cuts; Non-protein nitrogen; Nutrition; Small ruminants; Yield. |
Ano: 2014 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/21379 |
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Alves, Evanilton Moura; Instituto Federal Baiano; Pedreira, Márcio dos Santos; Estadual do Sudoeste da Bahia; Pereira, Mara Lúcia Albuquerque; Estadual do Sudoeste da Bahia; Almeida, Paulo José Presidio; Estadual do Sudoeste da Bahia; Gonsalves Neto, João; Estadual do Sudoeste da Bahia; Freire, Leile Daiane Ribeiro; Estadual do Sudoeste da Bahia. |
Objetivou-se neste trabalho avaliar os efeitos da inclusão de ureia em dietas contendo farelo da vagem de algaroba sobre o balanço de nitrogênio, N-uréico no plasma e parâmetros ruminais em ovinos. Foram utilizados oito animais, machos castrados, com peso médio de 33,5 kg, distribuídos em dois quadrados latinos 4 x 4. Os tratamentos constituíram da inclusão de níveis de ureia na dieta, sendo: 0; 0,5; 1,0 e 1,5% da MS total. A dieta foi fornecida como dieta total na relação volumoso:concentrado de 40:60 com base na MS total da dieta. Foi realizada a coleta total de urina e fezes e determinada a excreção de nitrogênio. Foi coletado sangue, seguido com a extração do plasma e determinação do N-uréico. Para avaliação do pH e N-amoniacal no líquido ruminal foram... |
Tipo: Pesquisa de campo; análise laboratorial |
Palavras-chave: Alimento alternativo; Confinamento; Metabolismo; Nitrogênio não protéico; Pequenos ruminantes alternative feed; Confinement; Metabolism; Non-proteic nitrogen; Small ruminants. |
Ano: 2012 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/12759 |
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Alves, Evanilton Moura; Instituto Federal Baiano; Magalhães, Daniel Rodrigues; Instituo Federal Baiano; Freitas, Mazzilli Amaral; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Santos, Edileusa de Jesus dos; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Pereira, Mara Lúcia Albuquerque; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; Pedreira, Márcio dos Santos; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. |
This study aimed to evaluate the effects of adding slow release urea to replace conventional urea in diets for feedlot sheep on nitrogen metabolism and microbial protein synthesis. The substitution levels used as treatments were 0, 20, 40, 60 and 80%. We used 25 Santa Ines x SRD sheep distributed in the treatments in a completely randomized design. The animals were given 50% Tifton-85 hay and 50% concentrate, comprising diets with approximately 12% crude protein. The ingestion, digestion and excretion of nitrogen were not affected by the addition of slow release urea to the diet, in which the digested nitrogen accounted for 72.98% of the ingested. The concentration of plasma urea-N showed a quadratic variation, with the maximum at the level of 72.18%... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Zootecnia; Nutrição animal; Avaliação de alimentos nitrogen balance; Microbial efficiency; Non-protein nitrogen. |
Ano: 2014 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/21377 |
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