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Assessment of oxidation of leaves of Ilex paraguariensis (St. Hil) BABT
Molin,Rochele Fernanda; Valduga,Alice Teresa; Di Luccio,Marco; Dartora,Nessana; Cichoski,Alexandre José; Pistore,Mônica; Rigo,Elisandra.
This work aimed to study the oxidation of leaves of Ilex paraguariensis St. Hil, in a process similar to the oxidation of Camellia sinensis, with the purpose of developing new products based on yerba maté. So far, no previous systematic study about the oxidation of yerba maté has been found elsewhere. A Plackett-Burman experimental design was used for the screening of the significant parameters that affected the oxidation. The oxidation was indirectly quantified by following the changes in the product color, water activity, and pH with the time of processing. The factors that most influenced the process were the age of the leaves and the relative humidity of the oxidation chamber. The differences between the treatments were more evident after 3, 6 12 and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Physicochemical parameters; Yerba maté; Leave; Extract; Experimental design.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000200016
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Decontamination of Pig Carcasses Using Water Pressure and Lactic Acid BABT
Brustolin,Jean Carlos; Dal Pisol,Andreia; Steffens,Juliana; Toniazzo,Geciane; Valduga,Eunice; Di Luccio,Marco; Cansian,Rogério Luis.
The objective of this work was to evaluate the effect of different water pressures and concentrations of lactic acid on microbial counts (mesophilic bacteria, enterobacteria and Salmonella) on pig carcasses without contamination and contaminated carcasses, before and after the last shower and before being cooled. The tests were carried out using 4, 3 and 2 bar water pressure, and 2, 1 and 0% lactic acid concentration. In general, both the pressure in the shower and lactic acid had a positive effect by reducing the microbial count. The interaction between the pressure and lactic acid caused the largest reduction in carcasses surface count for mesophiles. With regard to enterobacteria on contaminated carcasses, the most important variable was the lactic acid...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pig carcasses; Decontamination; Water pressure; Lactic acid; Bacteria.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132014000600954
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Efeito da adição de probióticos sobre as características de queijo prato com reduzido teor de gordura fabricado com fibras e lactato de potássio Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cichoski,Alexandre José; Cunico,Cássia; Di Luccio,Marco; Zitkoski,João Luiz; Carvalho,Ricardo Toledo de.
Leite pasteurizado com 1,3% de gordura foi utilizado na elaboração de queijo prato, no qual foi adicionado cultura probiótica de Lactobacillus rhamnosus e fibras, com substituição parcial do cloreto de sódio por solução de lactato de potássio a 60%. O objetivo do trabalho foi acompanhar o efeito da cultura probiótica adicionada no queijo prato fabricado com fibras e com substituição de cloreto de sódio por lactato de potássio, durante o período de 90 dias de armazenamento, a 6 °C. As análises físico-químicas e microbiológicas foram realizadas no queijo antes de ser embalado a vácuo e no 15, 30, 45, 60, 75 e 90 dia de armazenamento. O queijo com cultura probiótica, em todos os dias em que foi analisado, caracterizou-se por apresentar maior contagem de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Queijo prato; Probiótico; Lactato de potássio; Fibras.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100030
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Esterilização de farinha de subprodutos animais em esterilizador industrial Ciênc. Tecnol. Aliment.
Mazutti,Marcio Antônio; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco.
As farinhas de subprodutos animais se apresentam como uma fonte praticamente completa da maioria dos aminoácidos requeridos para uma alimentação equilibrada. Estas farinhas são amplamente usadas para corrigir as deficiências nutricionais, que ocorrem em outras matérias-primas para rações, como os farelos de origem vegetal. No entanto, constituem um ambiente favorável à proliferação de microrganismos, tanto durante o processamento quanto na estocagem. A Portaria SARC 002 de 13/02/2003 no Anexo I da Instrução Normativa Número 15 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento propõe que a etapa de esterilização das farinhas poderá ser realizada antes do processo de cocção dos subprodutos ou na própria farinha, contanto que seja empregado vapor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Farinha de subprodutos; Esterilização; Subprodutos de frango.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100007
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Formulação de bebida láctea fermentada sabor pêssego utilizando substratos alternativos e cultura probiótica Ciênc. Tecnol. Aliment.
Kempka,Aniela Pinto; Krüger,Roberta Letícia; Valduga,Eunice; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Cansian,Rogério; Oliveira,Débora de.
Atualmente, são lançados no mercado diversos novos produtos, sendo que, especificamente na área de laticínios, ênfase tem sido dada ao desenvolvimento de produtos funcionais. Concernente à amplitude deste tema, o presente trabalho possui como objetivo geral o desenvolvimento de uma bebida láctea fermentada com características probióticas. Além disso, propõe-se a utilização de soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja como substratos, agregando valor às matérias-primas de baixo custo, com características funcionais apontadas na literatura. Para tal, utilizou-se a técnica do planejamento de experimentos para obter a formulação de bebida láctea, utilizando como substratos leite de vaca, soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja. A formulação contendo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bebida láctea; Formulação; Probiótico; Bifidobacterium.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500027
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Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME) of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Valduga,Eunice; Valerio,Alexsandra; Treichel,Helen; Nascimento Filho,Irajá; Fúrigo Júnior,Agenor; Di Luccio,Marco.
The aim of the present study was the assessment of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) using methyl and ethyl ricinoleate, ricinoleic acid and castor oil as precursors. The analysis of the volatile organic compounds was carried out using Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME). Factorial experimental design was used for investigating extraction conditions, verifying stirring rate (0-400 rpm), temperature (25-60 ºC), extraction time (10-30 minutes), and sample volume (2-3 mL). The identification of volatile organic compounds was carried out by Gas Chromatography with Mass Spectrum Detector (GC/MSD). The conditions that resulted in maximum extraction were: 60 ºC, 10 minutes extraction, no stirring, sample...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bio-production; Sporidiobolus salmonicolor; SPME; Aroma; Experimental design.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400023
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Imobilização de lipases produzidas por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em suportes hidrofóbicos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Menoncin,Silvana; Domingues,Natalia Molossi; Freire,Denise Maria Guimarães; Oliveira,José Vladimir; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Oliveira,Débora de.
O principal interesse em imobilizar uma enzima é obter um biocatalisador com atividade e estabilidade que não sejam afetadas durante o processo, em comparação à sua forma livre. Aliado ao potencial biotecnológico que as lipases apresentam, a aplicação destas em nível industrial requer a investigação de técnicas viáveis para reutilização e aumento da estabilidade, conferindo relevância aos processos de imobilização. Neste trabalho investigou-se a imobilização da lipase produzida por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em dois suportes hidrofóbicos; Accurel EP 1000 e Carvão Ativo. Para a imobilização das lipases foi adicionado 1 g de suporte a 50 mL de uma solução enzimática, estes permaneceram em contato por 2 horas em banho de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Imobilização.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200033
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Production and partial characterization of lipase from Penicillium verrucosum obtained by submerged fermentation of conventional and industrial media Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pinheiro,Thaís da Luz Fontoura; Menoncin,Silvana; Domingues,Natália Molossi; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco; Freire,Denise Maria Guimarães.
The growing interest in lipase production is related to the potential biotechnological applications that these enzymes present. Current studies on lipase production by submerged fermentation involve the use of agro-industrial residues aiming at increasing economic attractiveness. Based on these aspects, the objective of this work was to investigate lipase production by Penicillium verrucosum in submerged fermentation using a conventional medium based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, and an industrial medium based on corn steep liquor, Prodex Lac (yeast hydrolysate), NaCl and olive oil, as well as to characterize the crude enzymatic extracts obtained. Kinetics of lipase production was evaluated and the highest enzymatic activities, of 3.15 and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Submerged fermentation; Partial characterization.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200028
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'Synthetic lipase' production from a newly isolated Sporidiobolus pararoseus strain by submerged fermentation BJM
Smaniotto,Alessandra; Skovronski,Aline; Rigo,Elisandra; Tsai,Siu Mui; Durrer,Ademir; Foltran,Lillian Liva; Di Luccio,Marco; Oliveira,J. Vladimir; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen.
The lipase produced by a newly isolate Sporidiobolus pararoseus strain has potential catalysis ability for esterification reactions. In order to improve its synthetic activity, this work aimed at optimizing 'synthetic lipase' production by submerged fermentation of a conventional media based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil using experimental design technique. According to the results obtained in the first experimental design (2(4-1)), yeast extract and NaCl concentrations were tested to further optimization by response surface methodology. The maximum 'synthetic lipase' activity obtained was 26.9 U/mL in the optimized media (5.0, 6.8, 7.0 and 1.0% (wt/v) of peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, respectively), representing a 6.36-fold...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sporidiobolus pararoseus; Experimental design; 'synthetic lipase'; Submerged fermentation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400033
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Total Phenolic Contents and Antioxidant Activity in Oxidized Leaves of Mate (Ilex paraguariensis St. Hil) BABT
Molin,Rochele Fernanda; Dartora,Nessana; Borges,Ana Cláudia Piovezan; Gonçalves,Itamar Luís; Di Luccio,Marco; Valduga,Alice Teresa.
Ilex paraguariensis is a native species to South America. Its economic importance is in the use of its leaves and twigs in the processing of a product popularly known as "chimarrão". The aim of this study was to evaluate the correlations between some physico-chemical process parameters in the oxidation of I. paraguariensis leaves oxidation. The leaves of Maté with age 1.0, 6.5 and 12.0 months were subjected to an oxidation process for 3 h under different relative humidity conditions (80, 90 and 99%) at 26°C. The extracts were evaluated using the experimental design techniques to maximize the oxidation conditions for the total polyphenols, antioxidant capacity, water activity and color. The condition of 90% humidity and leaf age 6.5 months resulted in lower...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yerba-mate; Oxidative process; Physicochemical parameters; Antioxidant activity.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132014000600997
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Viability of Staphylococcus xylosus during shelf-life of dulce de leche prepared by vacuum evaporation Ciência Rural
Cichoski,Alexandre José; Cansian,Ana Paula; Di Luccio,Marco.
In this research an innovation in the manufacture of dulce de leche by vacuum evaporation is presented, based on the addition of Staphylococcus xylosus. The culture growth, lactic acid bacteria, pH, acidity, water activity, and lactose and sucrose contents were monitored. The cell counting of S. xylosus varied from log10 6.22cfu g-1 to log10 6.83cfu g-1. Lactic acid bacteria naturally occurring in the milk varied from log10 3.62cfu g-1 to log10 4.38cfu g-1 (90th day of storage). The pH was favourable to the growth of S. xylosus, showing the viability of using this culture in this kind of product.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dulce de leche; Starter culture; Dairy products; Staphylococcus xylosus.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011001100029
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