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Alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes de café secas em sílica gel e soluções salinas saturadas PAB
Coelho,Stefania Vilas Boas; Figueiredo,Madeleine Alves de; Clemente,Aline da Consolação Sampaio; Coelho,Luis Filipe Serafim; Rosa,Sttela Dellyzete Veiga Franco da.
O objetivo deste trabalho foi avaliar alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes de café submetidas à secagem rápida, em sílica gel, e à secagem lenta, em soluções salinas saturadas. As sementes foram secas até que atingissem os seguintes teores de água: 40, 30, 20, 15, 10 e 5% (base úmida). Após a secagem, uma parte das sementes foi imediatamente avaliada quanto ao desempenho fisiológico e ao perfil de enzimas do processo oxidativo, e outra parte foi avaliada após armazenagem em condição hermética, em câmara fria e seca, por quatro meses. A velocidade de secagem e o teor final de água tiveram efeito significativo sobre a qualidade fisiológica das sementes. Após a secagem rápida em sílica gel, as sementes toleraram teores finais de água mais baixos....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arábica; Armazenagem; Perfil enzimático; Qualidade fisiológica; Tolerância à dessecação; Velocidade de secagem..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015000600483
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Características florais e carpométricas e germinação in vitro de grãos de pólen de cultivares de amoreira‑preta PAB
Figueiredo,Madeleine Alves de; Pio,Rafael; Silva,Thaís Cristina; Silva,Kelly Nascimento.
O objetivo deste trabalho foi avaliar as características florais e carpométricas, a viabilidade dos grãos de pólen e a capacidade germinativa de sementes de cultivares de amoreira‑preta. Foram avaliadas as cultivares Brazos, Caingangue, Cherokee, Choctaw, Comanche, Guarani, BRS Tupy e Ébano. Utilizou-se um delineamento experimental inteiramente casualizado com as oito cultivares e dez repetições. Foram feitas avaliações quanto a: número de estames, carpelos, pétalas e sépalas; composição do meio de cultura; número de grãos de pólen por antera e por flor; taxa de germinação de grãos de pólen; percentagem de frutificação; massa de matéria fresca, dimensões e número de sementes dos frutos; massa e dimensões dos drupetes; e percentagem de emergência de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rubus; Cultura de tecidos; Emergência; Frutas pequenas; Polinização; Melhoramento.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000700005
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Endo-β-mannanase enzyme activity in the structures of Coffea arabica L. seeds under different types of processing and drying Ciência Rural
Ferreira,Valquíria Fátima; Ricaldoni,Marcela Andreotti; Rosa,Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Figueiredo,Madeleine Alves de; Coelho,Stefânia Vilas Boas; Fantazzini,Tatiana Botelho.
ABSTRACT: Enzymes play a fundamental role in degradation of molecules during seed germination, development, and deterioration. Endo-β-mannanase is one of the main enzymes responsible for hydrolysis of mannans in the endosperm during germination of coffee seeds through its action in hydrolytic degradation of cell walls and in weakening the structures of the endosperm that surround the embryo, allowing radicle emergence. The aim of this study was to determine the activity of the endo-β-mannanase enzyme in the structures of coffee seeds for the purpose of assessing the relationship between this activity and the physiological quality of the seeds under different processing and drying methods. Coffea arabica L. fruit in the cherry maturity stage was subjected...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Metabolic reactions; Hydrolysis of mannans; Coffea arabica L..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018001200200
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Estabelecimento de meio de cultura e quantificação da germinação de grãos de pólen de cultivares de marmeleiros Rev. Bras. Frutic.
Zambon,Carolina Ruiz; Silva,Luiz Fernando de Oliveira da; Pio,Rafael; Figueiredo,Madeleine Alves de; Silva,Kelly Nascimento.
Visando a dar suporte aos trabalhos de melhoramento genético do marmeleiro (Cydoniaoblonga Mill.), voltados para a seleção de cultivares altamente produtivas, aptas a serem cultivadas em regiões subtropicais e produtoras de doces de qualidade superior, objetivou-se ajustar o meio de cultura básico para a germinação de grãos de pólen de diferentes cultivares dessa espécie e quantificar o número de estames, número de grãos de pólen por antera e por flor. O pólen utilizado foi da cultivar Portugal, obtido de anteras provenientes de flores em estádio de balão. Em seguida, com auxílio de um pincel, os grãos de pólen foram espalhados sobre a superfície de placas de Petri, contendo 20 mL de meio de cultura, de acordo com os seguintes experimentos: 1)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cydonia oblonga Mill.; Melhoramento genético; Taxa de germinação.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452014000200016
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Multiple nitrogen and phosphorus deficiency in Zantedeschia Ciência e Agrotecnologia
Fernandes,Katiúcia Dias; Paiva,Patrícia Duarte de Oliveira; Carvalho,Janice Guedes de; Resende,Aiesca Cecília; Figueiredo,Madeleine Alves de.
Multiple nutritional deficiencies are considered one of several factors that can induce doubt in the diagnosis based only in visual symptoms, because it makes identification more difficult. The aim of this work was to evaluate the development of Zantedeschia and the morphological changes resulting from nutritional disorders caused by multiple and simple nitrogen and phosphorus deficiency in plants grown in nutrient solution. Zantedeschia plants were grown for a period of eight months in a complete Hoagland and Arnon (1950) solution, with nitrogen (-N) omission, with phosphorus (-P) omission, with nitrogen and phosphorus (-NP) omission, and also nutrient solution with N and P at concentrations of 25, 50 and 75%, totalizing 7 treatments, with 4 replicates in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zantedeschia aethiopica; Multiple omission; Macronutrient; Cut flower; Calla lily.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000600005
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Physiological, biochemical, and ultrastructural aspects of Coffea arabica L. seeds under different cryopreservation protocols Ciência e Agrotecnologia
Figueiredo,Madeleine Alves de; Rosa,Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Ricaldoni,Marcela Andreotti; Pereira,Cristiane Carvalho; Coelho,Stefânia Vilas Boas; Silva,Luciano Coutinho.
ABSTRACT Cryopreservation is a technique that may potentially conserve the germplasm of species of the Coffea genus for an indeterminate time. The aim of this study was to evaluate the physiological, biochemical and ultrastructural characteristics of cryopreserved seeds of Coffea arabica L., cultivar Catucaí amarelo IAC 62, which was subjected to different protocols regarding dehydration, precooling, cooling, rewarming and cathode water use. According to each protocol, the seeds were subjected to fast or slow drying to moisture contents of 17 or 20% (wet basis), cooled in different ways, and then immersed in liquid nitrogen for 24 hours. Different rewarming times in a water bath were also used. Physiological, biochemical and ultrastructural analyses were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cathodic water; Dehydration; Long-term conservation; Ultrafast cooling..
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542021000100203
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Tolerance of Coffea arabica L. seeds to sub zero temperatures Ciência e Agrotecnologia
Coelho,Stefania Vilas Boas; Rosa,Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Clemente,Aline da Consolação Sampaio; Pereira,Cristiane Carvalho; Figueiredo,Madeleine Alves de; Reis,Leandro Vilela.
ABSTRACT Preservation of the quality of coffee seeds is hindered by their intermediate behavior in storage. However, long-term storage at sub zero temperatures may be achieved by adjusting the water content of the seeds. The aim of this study was to evaluate the tolerance of coffee seeds to freezing, in relation to physiological and enzymatic modifications. Coffee seeds were dried in two manners, rapid and slow, to water contents of interest, 0.67, 0.43, 0.25, 0.18, 0.11, and 0.05 g H2O g-¹ dw (dry basis). After drying, the seeds were stored at a temperature of -20 ºC and of 86 ºC for 24 hours and for 12 months, and then compared to seeds in cold storage at 10 ºC. The seeds were evaluated through calculation of percentage of normal seedlings, percentage of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Drying; Silica gel; Saturated saline solutions; Freezing; Antioxidant enzymes..
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542017000300312
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