|
|
|
Registros recuperados: 29 | |
|
|
RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; PROTAS, J. F. da S.; GUERRA, C. C.; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.. |
No Brasil, a produção e o consumo de suco de uva vem crescendo nos últimos anos, sendo realizada com o uso de uma matriz diversificada de cultivares de uvas do tipo americano. Esta base inclui variedades tradicionais e suas mutações precoces, além de novas cultivares brasileiras, criadas para contribuir para a solução de demandas do segmento de sucos de uva. A viticultura brasileira voltada para a produção de sucos é praticada em diferentes sistemas de cultivo e condições ambientais, que abrangem regiões de clima temperado, onde a uva é produzida sob o sistema tradicional, até regiões de clima subtropical e tropical, onde inovações no sistema de produção permitem a realização de duas ou mais colheitas anuais. A tecnologia de extração de sucos é baseada na... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: American grapevine cultivar; Brazilian grapevine cultivars; South; Temperate climate; Subtropical climate; Northeast; Tropical climate; Cultivares de videiras americanas; Cultivares de videiras brasileiras; Suco de uva; Antocianinas; Polifenois; Sul; Clima subtropical; Nordeste; Clima troícal; Clima Tropical; Grape juice; Anthocyanins; Polyphenols. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103070 |
| |
|
|
LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.; FEDRIGO, I. M. T.. |
In vitro techniques are essential to assess the antioxidant potential of foods, although methods with diferent action mechanisms make troublesome data analysis. This article describes the use of artifcial neural network (ANN) to associate phenolic compounds with antioxidant activity in vitro (AOX) of grape juices. A multilayer perceptron (MLP) ANN was obtained with 28 phenolics quantifed, as input layers, and AOX measuring by DPPH, ABTS, FRAP, H2O2, and β-carotene/linoleic acid bleaching assay (βCLA) methods, as output layers. To improve discussion in food sciences, the ANN results were compared with Pearson?s correlation and principal component analysis (PCA), methods largely used in food studies. Pearson?s technique showed correlations... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Antioxidant methods; Bioactivity; Grape polyphenol; Chemometrics. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1135356 |
| |
|
|
DUTRA, M. da C. P.; SILVA, A. B. M. da; FERREIRA, E. de S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T.. |
Grape juices are rich in bioactive compounds; however, for these compounds to exert their functionality, they must be bioaccessible. Thus, the present study evaluated a simulated digestion process on the main bioactive compounds of monovarietal grape juices of five Brazilian hybrid cultivars (V. vinifera x V. labrusca). Characterization of the chemical profiles in liquid chromatography (HPLC-DAD-RID), behaviour of phenolics in the stages of digestion and bioaccessibility through the INFOGEST protocol plus intestinal barrier passage were carried out. Of the 24 polyphenols identified in the grape juice samples, 11 were bioaccessible, with emphasis on the class of flavanols. Procyanidin B2 (101?426%), (+)-catechin (169?370%) and gallic acid (61?230%) stood... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Suco de uva; Cultivares de uva; Bebidas funcionais; Fitoquímicos; Simulação de digestão; Bioatividade; Composto Fenólico; Uva; Grapes; Juices; Digestive juices. |
Ano: 2023 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1152012 |
| |
|
|
FERREIRA, I. C.; SILVA, V. P. da; VILVERT, J. C.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de; LIMA, M. dos S.. |
Acerola fruit has gained prominence for its high nutraceutical value, associated with high levels of ascorbic acid and phenolic compounds. The objectives of this study were to analyze the chemistry composition and antioxidant capacity in seven Brazilian varieties of acerola. All acerola genotypes were harvested at the red ripe maturity stage, and the fruit were subjected to metabolite analyses by High-Performance Liquid Chromatography. The varieties presented high levels of ascorbic acid and malic acid. The main sugars observed in acerola were glucose and fructose. Cyanidin-3-rhamnoside was the main phenolic compound in the fruit (149?682 mg/kg FW), which had higher concentration in the varieties BRS 235-Apodi, BRS 236-Cereja, and BRS 237-Roxinha. Other... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Variabilidade genética; Vale do Sao Francisco; Acerola; Composto Fenólico; Ácido Orgânico; Antioxidante; Malpighia emarginata; Bioactive compounds; Polyphenols; Organic acids and salts. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133267 |
| |
|
|
COELHO, B. E. S.; LIMA, M. dos S.; RYBKA, A. C. P.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de. |
O escurecimento da polpa de frutas é um dos maiores problemas para a conservação deste produto, e associado à elevada atividade enzimática. O uso do calor é empregado para a inativação enzimática e aumento da vida de prateleira de polpas, entretanto, promove principalmente a destruição dos pigmentos. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da pasteurização, branqueamento e exposição as condições ambientais de temperatura sobre a cor da polpa de acerola. Os frutos foram recepcionados, selecionados, lavados higienizados e despolpados. Na sequência, a polpa foi submetida a quatro tratamentos térmicos e exposição ao ambiente. Constatou-se que o emprego do calor para a conservação prolongada de polpa de acerola promoveu a degradação dos pigmentos,... |
Tipo: Artigo em anais e proceedings |
Palavras-chave: Escurecimento da polpa; Polpa de acerola; Coloração da polpa; Acerola; Malpighia Glabra; Pasteurização; Congelamento; Pigmento; Fruta; Processamento; Malpighia emarginata; Fruit pulp; Pasteurization; Freezing; Pigments. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1156228 |
| |
|
|
BARRETO, S. M. A.; SILVA, A. B. M. da; DUTRA, M. da C. P.; BASTOS, D. C.; CARVALHO, A. J. de B. A.; VIANA, A. C.; NARAIN, N.; LIMA, M. dos S.. |
Brazil is the largest producer of oranges worldwide, as well as one of the largest producers of orange juice. Alcoholic fermented beverages have been considered a marketable alternative for oranges. In this study, four S. cerevisiae commercial yeasts were evaluated for metabolites generated during orange juice (cv. ?P?era D9′ ) fermentation. Alcohols, sugars, and organic acids were evaluated by HPLC-DAD-RID during fermentation, and phenolic compounds were analyzed in fermented orange. Orange juice and fermented oranges were also subjected to digestion simulations. The yeasts presented an adequate fermentation activity, based on sugar consumption, and high ethanol (>10.5%) and glycerol (4.8?5.5 g/L) contents. The yeast strains T-58 and US-05... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Compostos bioativos; Composição da bebida; Bioacessibilidade; Laranja; Composto Fenólico; Saccharomyces Cerevisiae; Suco de Laranja; Phenolic compounds; Oranges; Citrus; Bioactive compounds. |
Ano: 2023 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154942 |
| |
|
| |
|
|
SOUZA, J. F. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; LINHARES, M. do S. S.; DUTRA, M. da C. P.; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.. |
The objective of this study was to evaluate the effects of storage time and bottle color on the phenolic compound profiles of Syrah red and sparkling Moscatel wines stored for 12 months in green, amber, and clear bottles. The profile of the phenolic compounds and their antioxidant activity in vitro were determined. Commercial wines were bottled in an automatic filling machine and closed with natural cork. After the bottling process, the wines were stored vertically on shelves which received natural light indirectly (±8 h/day), at temperatures which varied from 24 to 30 ◦C and relative humidity 40?65%. The wines were analyzed every three months over one year. Several phenolic compound families were quantified through reversed-phase high... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Bottle color; Vitis vinifera L; Shelf life; Quality control. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103057 |
| |
|
|
DA SILVA, M. J. R.; PADILHA, C. V. da S.; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.; VENTURINI FILHO, W. G.; MOURA, M. F.; TECCHIO, M. A.. |
The objective of this study was to assess the content of bioactive compounds, organic acids and antioxidantcapacity of grape juices from Isabel Precoce, BRS Carmem, BRS Cora and IAC 138-22 Máximo varieties grown onthe 'IAC 766?and 'IAC 572?rootstocks under tropical conditions in Brazil. In general, the color attributes of the'Isabel Precoce' juice were inferior to those of the other juices due to their low anthocyanin content. In contrast,'IAC 138-22 Máximo' juices showed the highest content of most individual anthocyanins,flavonols,trans-re-sveratrol and total phenolic compounds, and thus, higher antioxidant capacity. Except for 'BRS Carmem', all thejuices presented higher sugar accumulation when 'IAC 766?was used. This rootstock also contributed to... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Vitis labruscaL; Hybrid grapes; Scion-rootstock combination; Color measurements; Phenolic compounds; Resveratrol. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118404 |
| |
|
|
BIASOTO, A. C. T.; DEON, M. D.; CARVALHO, E. S. S. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. A. C. de; OLIVEIRA, W. P.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; LIMA, M. dos S.; FREITAS, S. T. de; LEAO, P. C. de S.. |
This study evaluated the influence of soil pH correction and potassium saturation on the quality of Brazilian tropical red wines 'Syrah' from São Francisco Valley. |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Vinho tropical; Vale do São Francisco; Tropical wines.; Vitiviniculura; Uva.; Grapes.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1007856 |
| |
|
|
BIASOTO, A. C. T.; DEON, M. D. I.; CARVALHO, E. S. S. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. A. C. de; OLIVEIRA, W. P.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; LIMA, M. dos S.; FREITAS, S. T. de; LEAO, P. C. de S.. |
This study evaluated the influence of soil pH correction and potassium saturation on the quality of Brazilian tropical red wines 'Syrah' from São Francisco Valley. |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Vinho tropical; Vale do São Francisco; Tropical wines.; Vitiviniculura; Uva.; Grapes.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1036906 |
| |
|
|
OLIVEIRA, W. P. de; MENEZES, T. R. de; OLIVEIRA, J. B. de; RIBEIRO, T. P.; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.; ARAÚJO, A. J. de B.; BIASOTO, A. C. T.. |
Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a influência do estádio de maturação da uva sobre a composição físico-química e a atividade antioxidante do vinho Syrah elaborado no Submédio do Vale do São Francisco em safra do segundo ciclo produtivo do ano. Os vinhos foram elaborados experimentalmente com uvas (Vitis vinífera L.) colhidas em dezembro de 2012, com 112 dias após a poda (DAP) (21,6 ºBrix), 120 DAP (23,0 ºBrix) e 128 DAP (27,0 ºBrix). O estádio de maturação da uva no momento da colheita influenciou significativamente a qualidade e a atividade antioxidante de vinhos Syrah. Uvas colhidas na sobre maturação originaram vinhos com maior teor de extrato seco, intensidade de cor, compostos fenólicos e potencial antioxidante. |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Compostos bioativos; Vinho tinto.; Uva; Maturação; Vitis Vinifera.; Grapes. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1013684 |
| |
|
|
DUTRA, M. da C. P.; RODRIGUES, L. L.; OLIVEIRA, D. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.. |
The phenolic profile and antioxidant activity (AOX) of "organic vs. conventional" Brazilian wines and grape juices were analyzed. A simple method for the determination of minerals Cu, Fe and Mn by F-AAS was validated and used to characterize the samples studied. In the validation of the Cu, Fe and Mn determination method, the protocol for samples preparation by hot digestion with HNO3 + H2O2 proved to be more suitable for the grape juice and wine matrices. The validation parameters were considered satisfactory. Conventional products presented higher anthocyanins content, and no significant differences were observed on other phenolic compounds, AOX and Cu, Fe and Mn minerals. All the evaluated samples presented similar results between the same cultivars and... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Organic agriculture; Vitis labrusca L; Bioactive compounds; Minerals; Food analysis. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103042 |
| |
|
|
PEREIRA, G. E.; ZANUS, M. C.; MELLO, L. M. R. de; LIMA, M. dos S.; PEREGRINO, I.. |
Os vinhos espumantes têm sido elaborados em diferentes regiões brasileiras, com enorme sucesso. Na Região Sul, principalmente na Serra Gaúcha, os produtos são elaborados à base de 'Chardonnay', 'Pinot Noir' e 'Riesling', para os tradicionais, bem como de variedades moscatéis, para os espumantes doces. A conquista de Indicações Geográficas tem melhorado a qualidade dos produtos, com aumento da notoriedade, das vendas e do enoturismo, um sucesso econômico que serve de exemplo para outras regiões vitivinícolas. No Nordeste do Brasil há duas condições bem distintas. Uma, no Vale do São Francisco, onde se produzem vinhos tropicais, os espumantes moscatéis dominam, a partir das moscatos 'Itália' e 'Canelli', assim como os bruts e demi-secs brancos e rosados, a... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Composição sensorial; Tipicidade; Vitis Vinifera; Uva; Vinho; Composição Química. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1124594 |
| |
|
|
PADILHA, C. V. da S.; BIASOTO, A. C. T.; CORRÊA, L. C.; LIMA, M. dos S.. |
The sub-middle region of the São Francisco Valley (SFV), located in northeastern Brazil, is different from other Brazilian wine producing regions and major world wine producing areas, because this region has specific climatic conditions, since the SFV is situated between the southern hemisphere parallel of 8-9º and at 350 m altitude in a semi-arid tropical climate zone, with average temperatures of 26°C, high intensity sunlight (3,000 h/year) and low annual rainfall (about 500 mm) (Teixeira et al., 2013). These different weather conditions, coupled with the absence of a winter and application of water by irrigation, make it possible to obtain 2 crops in the SFV in the same year. In order to learn about tropical wines better, such as those produced in SFV,... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Vinhos tropicais; Vinhos tintos tropicais; Vale do São Francisco; Brasil; Vinho; Vitis Vinifera. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060065 |
| |
|
| |
|
|
LIMA, M. dos S.; SILANI, I. de S. V.; TOALDO, I. M.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.; NINOW, J. L.. |
The phenolic compounds, organic acids and the antioxidant activity were determined for grape juice samples from new Brazilian varieties grown in the Sub-middle São Francisco Valley in the Northeast Region of Brazil. The results showed that the Brazilian grape juices have high antioxidant activity, which was significantly correlated with the phenolic compounds catechin, epicatechin gallate, procyanidin B1, rutin, gallic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3-glucoside, cyaniding-3,5-diglucoside and delphinidin-3-glucoside. The produced juice samples showed higher concentrations of trans-resveratrol than those observed in juices made from different varieties of grapes from traditional growing regions. Organic acids... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Compostos fenólicos; Àcidos orgânicos; Suco de uva; Compostos bioativos; Nordeste; Uva; Viticultura; Antioxidant activity; Grapes. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/991121 |
| |
|
| |
|
|
PADILHA, C. V. da S.; PEREIRA, G. E.; LUIZ, M. T. B.; LIMA, M. dos S.. |
In recent years, The Sub-middle region of the São Francisco Valley (SFV), located in the Northeast of Brazil, has invested in the production of grape juice from new Brazilian varieties developed for preparation of high quality juices, such as Isabel Precoce (Vitis labrusca L.) and hybrids (Vitis labrusca L. x Vitis vinifera L.) BRS Violeta, BRS Cora and BRS Magna (Lima et al., 2014). Grape juice in this region have been highlighted by the good bioactive content, high antioxidant activity associated with phenolic compounds and to promote anti-inflammatory activity in consumers (Toscano et al., 2015). |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Vale do São Francisco; Brasil; Nordeste (BR); Atividade antioxidante; Suco de uva.; Uva.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1059957 |
| |
|
|
PADILHA, C. V. da S.; MISKINIS, G. A.; SOUZA, M. E. A. O. de; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, D. de; BORDIGNON-LUIZ, M. T.; LIMA, M. dos S.. |
A method for rapid determination of phenolic compounds by reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC), using a new column of faster resolution was validated and used to characterize commercial products produced with new grape Brazilian varieties of Northeast of Brazil. The in vitro antioxidant activity was also measured. The method showed linearity (R > 0.9995), good precision (CV% < 2.78), recovery (91.8?105.1%) and limits of detection (0.04?0.85 mg L-1 ) and quantification (0.04?1.41 mg L-1 ) according to other methods previously published with the difference of a run time of only 25 min. The results obtained in the characterization of the samples differed for juices and wines from other world regions, mainly because of the high... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Vitis labrusca L.; Bioactive compounds; Antioxidant activity; Reactive oxygen species.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1066487 |
| |
Registros recuperados: 29 | |
|
|
|