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Anjos,Heloisa Nakai Kwabara dos; Toledo,Max Jean de Ornelas; Mota,Lúcio Tadeu; Previdelli,Isolde Terezinha Santos; Anjos,Adriano Félix dos; Saruhashi,Tiago Ribeiro; Carrara,Márcia Aparecida; Batista,Márcia Regina. |
The aim of this work was to evaluate the prevalence of metabolic syndrome, diabetes mellitus, and obesity among a Brazilian indigenous population. A cross-sectional study was carried out in 2008 among Kaingang native Americans from the central region of the state of Paraná, Brazil. Eighty two of the inhabitants aged 15 or older were selected. Height, weight, blood pressure, waistline circumference, and hip circumference were measured. After fasting, the blood was collected for the measurement of glucose, HDL cholesterol, triglyceride, total cholesterol, AI and B apolipoprotein, and hemoglobin. The prevalences found were: fasting hyperglycemia (9.8%), hypercholesterolemia (4.9%), reduced HDL cholesterol (13.4%), hypertriglyceridemia (11%), abdominal obesity... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Metabolic syndrome; Health of indigenous peoples; Brazilian native Americans; Kaingang. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000100011 |
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Bodenmüller Filho,Anselmo; Damasceno,Julio Cesar; Previdelli,Isolde Terezinha Santos; Santana,Rosangela Getirana; Ramos,Carlos Eduardo Crispim de Oliveira; Santos,Geraldo Tadeu dos. |
Objetivou-se propor uma metodologia de análise de sistemas de produção, tomando-se como base o fluxo quantitativo intra-anual e as características qualitativas do leite entregue pelos produtores de leite à indústria. Foram coletados dados referentes a 1.196 produtores de leite durante os anos 2005 e 2006 utilizando-se as variáveis produção mensal; teores de gordura, proteína, lactose e sólidos totais; contagem de células somáticas e contagem padrão em placas. A metodologia de análise utilizada foi a análise de componentes principais e a classificação hierárquica ascendente (tipologia). As variáveis mais importantes na construção do primeiro componente principal (CP1) são os teores de gordura, proteína e sólidos totais do leite, que explicaram 32,5% da... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Análise multivariada; Componentes principais; Classificação hierárquica ascendente. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000800028 |
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