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Agrobacterium-mediated genetic transformation of Vitis sp. somatic embryogenesis. Repositório Alice
QUECINI, V.; SINSKI, I.; BOSCO, D. D.; REVERS, L. F.; BERND, R. B.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A..
2008
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Viticultura; Uva; Engenharia genética; Genômica funcional; BRS Clara; Chardonnay.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/543181
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Análise funcional de um gene associado à farinosidade da maçã empregando o sistema heterólogo tomateiro cv. Micro Tom. Repositório Alice
PEGORARO, C.; GIRARDI, C. L.; QUECINI, V..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Farinosidade; Fruticultura; Maçã; Distúrbio fisiológico; Pós-colheita; Genética.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/979650
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AppleClim: novo projeto de pesquisa para desenvolver cultivares de macieira. Infoteca-e
OLIVEIRA, P. R. D. de; DENARDI, F.; REVERS, L. F.; SANTOS, H. P. dos; QUECINI, V.; CONSOLI, L..
bitstream/item/199969/1/ID15628-2008v16n203p21JFruta.pdf
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Maçã; Melhoramento Genético Vegetal.
Ano: 2008 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/852615
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AppleClim: novo projeto de pesquisa para desenvolver cultivares de macieira. Infoteca-e
OLIVEIRA, P. R. D. de; DENARDI, F.; REVERS, L. F.; SANTOS, H. P. dos; QUECINI, V.; CONSOLI, L..
Divulgada no dia 11 de julho passado a aprovação da proposta de pesquisa "Melhoramento genético de maçã: estratégias inovadoras no desenvolvimento de cultivares adaptadas às condições climáticas sul-brasileiras", submetida ao Edital 0712007 do Sistema Embrapa de Gestão. O projeto, cuja sigla é AppleClim, iniciará em agosto de 2008, com duração de quatro anos, e se destaca pela integração de estratégias do melhoramento clássico com a aplicação das chamadas biotecnologias modernas.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Appleclim; Embrapa Uva e Vinho; Melhoramento genético; Brasil; Região sul; Fruticultura; Maçã; Pesquisa; Projeto de Pesquisa; Variedade.
Ano: 2008 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/542964
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Artificially induced autopolyploidy increases genome-wide methylation in grapevine. Repositório Alice
BOSCO, D. D.; SINSKI, I.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; QUECINI, V..
Epigenetic processes are reversible chemical modifications acting on two genetic information-containing targets: DNA, and histones.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Antimitotic agent; Epigenetics; Oryzalin; Tetraploids; Vitis.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083008
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Associação entre a indução transcricional de uma a-l-arabinofuranosidase e etileno em polpa de maçã 'Gala' armazenada sob refrigeração. Repositório Alice
STORCH, T. T.; FINATTO, T.; QUECINI, V.; ROMBALDI, C. V.; LAURENS, F.; GIRARDI, C. L..
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fruticultura.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/945018
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Avanços e perspectivas da engenharia genética em fruteiras. Infoteca-e
QUECINI, V..
Os programas de melhoramento convencional desenvolvem novas variedades de plantas a partir de cruzamentos sexuais entre parentais que possuem as características de interesse; em seguida, são selecionados os indivíduos da progêuie que exibem os caracteres desejados e retêm os níveis de produção considerados adequados. Em fruteiras perenes, o melhoramento convencional é prejudicado pelo ciclo reprodutivo longo, pela duração extensa do período juvenil nas plantas, pela complexidade da biologia reprodutiva e pelo alto grau de heterozigosidade dos materiais (Petri & Burgos, 2005). Nessas espécies, a introdução de novas características em cultivares-elite é um processo longo e trabalhoso, pois após a introdução de um caráter por cruzamento, é necessário...
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Sequenciamento genético; Transgênico; Hibridização; Melhoramento genético; Fruticultura; Uva; Variedade; Genética; Biologia Molecular.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/864427
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Banco ativo de germoplasma de pera. Repositório Alice
FAORO, I. de; OLIVEIRA, P. R. D. de; QUECINI, V.; MACHADO, C. A. E.; RITSCHEL, P. S..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Banco ativo de germoplasma; Fruticultura; Pera; Melhoramento genético; Variedade; Germoplasma.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/944384
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Banco ativo de germoplasma de uva. Repositório Alice
MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; QUECINI, V.; MACHADO, C. A. E.; ANJOS, L. dos; FERREIRA, M. E.; RITSCHEL, P. S..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Banco Ativo de Germoplasma da Uva; Embrapa Uva e Vinho; Brasil; Viticultura; Uva; Germoplasma; Variedade; Melhoramento genético.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/944360
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Brazilian grape breeding program. Repositório Alice
CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; QUECINI, V.; RITSCHEL, P. S..
Since 1977, Embrapa Uva e Vinho has been leading a breeding program, aiming to develop grape cultivars for different purposes as table grapes and also for wine and juice. The objectives of this program can be summarized as the development of grape cultivars adapted to different production regions, including tropical ones, presenting tolerance to the main grape diseases and pests occurring in Brazil and quality for different purposes. About 3,000 hybrids from crossings between several Vitis species, including wild tropical ones, are evaluated each year. Selected individuals are multiplied and evaluated for 3-4 years. Then, promising materials are propagated and evaluated in larger plots for more 3-4 years. This step can include sensory analysis of table...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Material genético; Viticultura; Uva; Vitis vinifera; Variedade; Genética; Aclimatação.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000383
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Brazilian grape breeding program. Repositório Alice
CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; QUECINI, V.; RITSCHEL, P. S..
bitstream/item/195345/1/BRAZILIAN-GRAPE-BREEDING-PROGRAM.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Brasil; Banco Ativo de Germoplasma; Embrapa Uva e Vinho; Melhoramento genético; Viticultura; Uva; Variedade.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/865524
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Caracterização fenológica e agronômica e análise da qualidade de uvas ?Moscato Branco?. Repositório Alice
DEBIASI, J. B.; MOSCONE, L. G.; ZANUS, M. C.; QUECINI, V.; GROHS, D. S.; TAFFAREL, J. C.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S..
Desde 1930 a uva ?Moscato Branco' é cultivada em Farroupilha, na Serra Gaúcha. Estudos indicam que esta cultivar não apresenta semelhança quando comparada com outras cultivares aromáticas no mundo.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: IC; CNPUV; Anais; Embrapa Uva e Vinho; Iniciação científica; Indicação de procedência; IP; Vitivinicultura; Qualidade vinífera.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1111496
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Comparative transcriptome analyses between cultivated and wild grapes reveal conservation of expressed genes but extensive rewiring of co‑expression networks. Repositório Alice
FAJARDO, T. V. M.; QUECINI, V..
Key message The transcriptomes of wild and cultivated grapes consists of similar expressed genes but distinct wiring of co-expressed modules associated with environmental conditions. Abstract Grapevine is an important fruit crop worldwide, with high economic value and widespread distribution. Commercial production is based on Vitis vinifera, and, to a lesser extent, on hybrids with American grapes, such as V. labrusca. Wild grape relatives are important sources of resistance against biotic and abiotic factors; however, their global gene expression patterns remain poorly characterized. We associated genome-wide transcript profling to phenotypic analyses to investigate the responses of cultivated and wild vines to vineyard conditions. The expressed genes in...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Environmental conditions; Grapevine; Network analysis; Parthenocissus; Phenology; Transcriptome; Vitaceae.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1129823
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Conservação, valorização e uso de recursos genéticos de uva. Repositório Alice
RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; QUECINI, V.; GIRARDI, C. L.; ZANUS, M. C.; SILVEIRA, S. V. da; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; SOUZA, R. T. de.
Desde 1975, a Embrapa Uva e Vinho vem reunindo um acervo único no Brasil, formado por 40 espécies representativas da diversidade da Familia Vitaceae.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Banco Ativo de Germoplasma; Melhoramento genético; Recursos genéticos; Viticultura; Uva; Conservação.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/864906
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Contrasting transcriptional programs control postharvest development of apples (Malus x domestica Borkh.) submitted to cold storage and ethylene blockage. Repositório Alice
STORCH, T. T.; FINATTO, T.; BRUNEAU, M; ORSEL-BALDWIN, M.; RENOU, J-P; ROMBALDI, C. V.; QUECINI, V.; LAURENS, F.; GIRARDI, C. L..
Apple is commercially important worldwide. Favorable genomic contexts and postharvest technologies allow year-round availability. Although ripening is considered a unidirectional developmental process toward senescence, storage at low temperatures, alone or in combination with ethylene blockage, is effective in preserving apple properties. Quality traits and genome wide expression were integrated to investigate the mechanisms underlying postharvest changes. Development and conservation techniques were responsible for transcriptional reprogramming and distinct programs associated with quality traits. A large portion of the differentially regulated genes constitutes a program involved in ripening and senescence, whereas a smaller module consists of genes...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: 1-methylcyclopropene; Firmness; Fruit quality; Gene expression; Microarray.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1077795
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Distinct transcriptional networks control environment sensing and development in wild and cultivated grapevine genotypes. Repositório Alice
BOSCO, D. D.; FERNANDO, J. A.; MAZZAFERA, P.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; QUECINI, V..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Genetic diversity; Light; Temperature; Transcriptome; Vitis.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036605
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Ethylene-dependent regulation of an alpha-L-arabinofuranosidase is associated to firmness loss in 'Gala' apples under long term cold storage. Repositório Alice
STORCH, T. T.; FINATTO, T.; PEGORARO, C.; DAL CERO, P.; LAURENS, F.; ROMBALDI, C. V.; QUECINI, V.; GIRARDI, C. L..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Methylcyclopropene; A-L-Arabinofuranosidase; Cell wall; Gene expression; Malus x domestica.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1012162
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Expression of disease resistance in genetically modified grapevines correlates with the contents of viral sequences in the T-DNA and global genome methylation. Repositório Alice
BOSCO, D. D.; SINSKI, I.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A.; FAJARDO, T. V. M.; HARAKAVA, R.; QUECINI, V..
Abstract Increased tolerance to pathogens is an important goal in conventional and biotechnology-assisted grapevine breeding programs worldwide. Fungal and viral pathogens cause direct losses in berry production, but also affect the quality of the final products. Precision breeding strategies allow the introduction of resistance characters in elite cultivars, although the factors determining the plant?s overall performance are not fully characterized. Grapevine plants expressing defense proteins, from fungal or plant origins, or of the coat protein gene of grapevine leafroll-associated virus 3 (GLRaV-3) were generated by Agrobacterium -mediated transformation of somatic embryos and shoot apical meristems. The responses of the transformed lines to pathogen...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Pathogenesis related protein 5; Fungus; Chitinase; Epigenetics; Grapevine leafroll-associated virus 3; Vitis.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092380
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Fenologia, qualidade e características agronômicas de cultivares de uva moscatel, com destaque para "Moscato Branco". Repositório Alice
MOSCONE, L.; DEBIAS, J.; DECONTI, G.; SÁVIO, V.; FETTER, T.; ZANUS, M. C.; QUECINI, V.; GROHS, D. S.; TAFFAREL, J. C.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S..
A variedade de uvas ?Moscato Branco? é cultivada em Farroupilha, na Serra Gaúcha, desde 1930, agregando valor aos produtos típicos da região, já que esta cultivar não apresenta semelhança com outras cultivares de aroma moscatel.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Indicação de procedência; Vitivinicultura; Qualidade vinífera.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131446
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Gene transfer to Vitis sp. via co-cultivation of shoot apices with Agrobacterium tumefaciens. Repositório Alice
QUECINI, V.; SINSKI, I.; BOSCO, D. D.; REVERS, L. F.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A..
2008
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Viticultura; Uva; Engenharia genética; Genômica funcional; BRS Clara; Chardonnay.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/543186
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