Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 13
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Análise da contaminação por Salmonella em ovos do tipo colonial através da reação em cadeia da polimerase 65
Flôres,Maristela Lovato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Kader,Ivonyr Irene Tróglio Abdel; Cardoso,Martha; Santos,Luciana Ruschel dos; Lopes,Rui Fernando Félix; Wald,Vera Beatriz; Barbosa,Taylor Marcelo Corrêa.
A identificação de poedeiras comerciais infectadas por salmonelas tem sido um dos pontos fortes da profilaxia e conseqüente redução de surtos de salmonelose em humanos associados ao consumo de ovos, sendo que a análise dos ovos pode ser mais um dos pontos de detecção da infecção, que, muitas vezes, cursa sem sinais clínicos. A Reação em Cadeia da Polimerase (PCR) parece ser uma estratégia útil para detecção de Salmonella, pois vários autores têm utilizado a PCR para verificar a presença da bactéria em carnes, fezes, tecidos, sangue, leite e ovos, com diferentes metodologias de manipulação das amostras. Foram analisados 360 ovos, procedentes de dez propriedades rurais, produtoras de ovos tipo colonial, no distrito de Camobi, em Santa Maria - RS. Os ovos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonelas; Ovos coloniais; PCR.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782003000300025
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antibiotic resistance in Salmonella Enteritidis isolated from broiler carcasses 58
Cardoso,Martha Oliveira; Ribeiro,Aldemir Reginato; Santos,Luciana Ruschel dos; Pilotto,Fernando; Moraes,Hamilton L.S. de; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Rocha,Silvio Luís da Silveira; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
Eighty Salmonella Enteritidis strains isolated from broiler carcasses between May 1995 and April 1996 in the State of Rio Grande do Sul, Brazil, were tested for antibiotic susceptibility using the disk diffusion method. Resistance to colistin, novobiocin, erythromycin and tetracycline was observed in 100% of the isolates. The strains showed intermediate resistance at different levels to kanamycin (1.25%), enrofloxacin (3.75%), neomycin (3.75%), fosfomycin (20%), sulphonamides (86.25%) and nitrofurantoin (90%). Resistance to ciprofloxacin, norfloxacin, gentamicin, polymyxin B, sulphametrim and sulphazotrim was not found. Since resistance to antibiotics especially those introduced in the last decades, was detected, it is recommended that their use must be...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Antibiotic resistance; Broiler carcasses; Salmonella Enteritidis.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300030
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antimicrobial resistance in Campylobacter spp isolated from broiler flocks 58
Kuana,Suzete Lora; Santos,Luciana Ruschel dos; Rodrigues,Laura Beatriz; Borsoi,Anderlise; Moraes,Hamilton Luis do Souza; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
The aim of this study was to assess the antimicrobial susceptibility of 62 Campylobacter spp. strains obtained from broiler flocks using the agar diffusion method. The Campylobacter spp strains were isolated from 22 flocks aged between 3 and 5 weeks of life, isolated from cloacae swabs, stools and cecal droppings in the farm and from the carcass rinsing in the slaughterhouse. Campylobacter spp strains were tested on Mueller-Hilton (MH) agar (27 samples) and MH plus TTC agar (35 samples). The antimicrobial susceptibility test revealed a 62.5% resistance to at least one drug, especially to enrofloxacin (71%), neomycin (50%), lincomycin (50%), tetracycline (43%), penicillin (42%), ceftiofur (33%) amoxicillin (27%), spiramycin (20%), ampicillin (18%) and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial resistance; Broiler flocks.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000400026
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determinação do volume saturante de solução desinfetante em piso de chão batido de granja avícola em função da carga microbiana (coliformes) e composição do solo 65
Pilotto,Fernando; Klein,Vilson Antonio; Wald,Vera Beatriz; Rodrigues,Laura Beatriz; Santos,Luciana Ruschel dos; Colussi,Frederico de Mello; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
O piso de chão batido é utilizado na maioria das granjas avícolas brasileiras devido ao baixo custo em relação à construção de pisos concretados. A presença de matéria orgânica na superfície do solo dificulta sua desinfecção, devido à redução da ação antimicrobiana dos desinfetantes, sendo que os testes realizados in vitro para verificar a eficácia dos desinfetantes não contemplam as condições adversas encontradas em granjas avícolas. Assim, o presente trabalho objetivou avaliar a contaminação por coliformes totais e fecais através do número mais provável (NMP) no piso de chão batido de uma granja avícola e definir o volume de solução desinfetante necessário para saturar uma determinada área conforme a composição físico-hídrica do solo. Foi detectada a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aves; Coliformes; Desinfecção; Piso de chão batido; Solo.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000600026
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effects of different concentrations of sodium azide and chloramphenicol on the preservation of raw milk samples 65
Vancin,Franciele Rampazzo; Webber,Bruna; Bondan,Carlos; Daroit,Luciane; Santos,Luciana Ruschel dos; Rodrigues,Laura Beatriz.
ABSTRACT: The preservation of milk samples for microbiological analyses by the Brazilian Network of Milk Quality Control Laboratories requires the addition of preservatives to maintain the microbiota from the time of sample collection to the moment of analysis. The number of microorganisms can change as a result of the active ingredients and concentration of the preservative, as well as due to interactions between the preservatives, incubation time, and packaging temperature. The objective of this research was to evaluate the conservation potential of different concentrations of sodium azide and chloramphenicol on the analytical shelf life of milk samples. Two farms were selected, one with a low bacterial count and one with a high bacterial count. The milk...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk; Azidiol; Individual bacterial count; Flow cytometry.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000200750
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Lavado traqueobrônquico auxiliado por endoscópio rígido ou por tubo endotraqueal em cães 65
Basso,Paula Cristina; Barcellos,Heloísa Helena Alcântara; Brun,Maurício Veloso; Rodrigues,Laura Beatriz; Bortolini,Carlos Eduardo; Melatti,Luciane; Scalco Neto,João Francisco; Bastiani,Paulo Vinícius; Valle,Stella de Faria; Santos,Luciana Ruschel dos.
Com o objetivo de se avaliarem os resultados do uso de endoscopia rígida e da técnica por tubo endotraqueal de colheita de líquido traqueobrônquico, foram utilizados 28 cães, errantes ou domiciliados, distribuídos em dois grupos. Nos cães do grupo 1, aplicou-se a técnica de lavado traqueobrônquico em 14 cães, sendo sete sadios e sete com sinais clínicos respiratórios. Nos do grupo 2, utilizou-se a mesma técnica, entretanto com endoscopia rígida, em sete cães sadios e em sete cães com sinais clínicos de doença respiratória. Os dados evidenciaram que o procedimento utilizando-se endoscópio rígido resultou em menor volume de solução infundida e em maior porcentagem de solução recuperada. Não houve diferença significativa quanto ao tempo de duração da execução...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lavagem traqueobrônquica; Tubo endotraqueal; Endoscopia rígida; Cão.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000300020
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
MÉTODOS DE EXTRAÇÃO DE DNA PARA A DETECÇÃO DE Salmonella EM OVOS DE GALINHAS, COM E SEM CASCA, ATRAVÉS DA REAÇÃO EM CADEIA PELA POLIMERASE 65
Flôres,Maristela Lovato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Kader,Ivonyr Irene Troglio Abdel; Santos,Luciana Ruschel dos; Pontes,Alexandre Pontes; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Lopes,Rui Fernando Felix.
O diagnóstico microbiológico de Salmonella sp em amostras de alimentos é demorado, com cinco diferentes etapas, levando cerca de 120 horas até o resultado final. A utilização da técnica da Reação em Cadeia pela Polimerase (PCR) pode diminuir esse período, porém sofre influência de substâncias presentes na amostra que afetam a reação. O objetivo deste trabalho foi comparar dois métodos de extração de DNA, a extração por tratamento térmico e a pelo fenol-clorofórmio, em amostras de 100 ovos de galinhas domésticas artificialmente contaminados com uma cepa de Salmonella enterica sorovar typhimurium em fase estacionária. O material obtido com as extrações foi submetido à PCR, utilizando-se um par de iniciadores que amplificam um fragmento de 284pb do gene InvA...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Ovos; Extração; DNA; PCR.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782001000200020
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Phenotypic and genotypic characterization of Salmonella Enteritidis isolates 58
Oliveira,Sílvia Dias de; Bessa,Marjo Cadó; Santos,Luciana Ruschel dos; Cardoso,Marisa Ribeiro de Itapema; Brandelli,Adriano; Canal,Cláudio Wageck.
In order to study the epidemiology of Salmonella Enteritidis outbreaks and determine the source of contamination so that a recurrence can be avoided, detailed characterization is necessary. Thus, the purpose of this study was to verify whether rep-PCR was able to discriminate among Salmonella Enteritidis isolates. Phage typing, detection of virulence genes and antimicrobial resistance testing were also associated to rep-PCR results. One hundred and two S. Enteritidis isolates from broiler carcasses, food, human, pigs, poultry-related samples, and nine isolates from other countries were genotypically typed by REP-PCR, ERIC-PCR and BOX-PCR, collectively called rep-PCR. Phage typing, detection of virulence genes and antimicrobial resistance testing were also...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Rep-PCR; Phage typing; Antimicrobial resistance; Virulence genes.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000400025
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Pomegranate (Punica granatum L.) peel lyophilized extract delays lipid oxidation in tuscan sausages 65
Zago,Gilberto Rogério; Gottardo,Franciele Maria; Bilibio,Denise; Freitas,Carla Patrícia; Bertol,Charise Dallazem; Dickel,Elci Lotar; Santos,Luciana Ruschel dos.
ABSTRACT: Pomegranate (Punica granatum L.) contains a high concentration of antioxidant and phenolic compounds. Pomegranate peel extracts at different concentrations were used as natural antioxidant to increased the lipid stability of fresh Tuscan sausages, comparing with sodium erythorbate (SE). Peels were subjected to ultrasound-assisted aqueous extraction and lyophilization. The extract was previously characterized throught phenol and flavonoids determination. The Tuscan Sausages were prepared, and color, pH, peroxides, and thiobarbituric acid reactive substances were assessed at 1, 15, and 30 days of storage, at a mean temperature of 5 ± 1 ºC and under a 12-hour light cycle/day. Sausages containing 0.05 and 0.1% of peel extract showed results similar...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Meat product; Lipid; Oxidation; Storage; Sensory analysis.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400753
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Quantification of biofilm production on polystyrene by Listeria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus isolated from a poultry slaughterhouse 58
Rodrigues,Laura Beatriz; Santos,Luciana Ruschel dos; Tagliari,Vinícius Zancanaro; Rizzo,Natalie Nadin; Trenhago,Graciela; Oliveira,Amauri Picollo de; Goetz,Franciane; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
This study assessed biofilm formation on polystyrene by Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, L. welshimeri and Escherichia coli, isolated from a slaughtering plant, grown on tryptic soy broth (TSB) using different glucose concentrations. The tested bacteria produced biofilm in at least one of the concentrations used, and some of them were strong biofilm producers.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria; Escherichia coli; Staphylococcus aureus; Biofilm; Polystyrene.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000400029
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Salmonella Enteritidis forms biofilm under low temperatures on different food industry surfaces 65
Webber,Bruna; Oliveira,Amauri Picollo de; Pottker,Emanuele Serro; Daroit,Luciane; Levandowski,Rafael; Santos,Luciana Ruschel dos; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Rodrigues,Laura Beatriz.
ABSTRACT: We evaluated the influence of temperature on the ability of Salmonella Enteritidis (SE) to form biofilms on stainless steel, polyethylene, and polyurethane surfaces under different hygiene procedures. These materials were placed on SE culture and incubated at 42±1 ºC, 36±1 ºC, 25±1 ºC, 9±1 ºC, and 3±1 ºC for 4, 8, 12, and 24 h. Hot water at 45 ºC and 85 ºC, 0.5% peracetic acid solution, and 1% quaternary ammonia were used for hygienization. Biofilm formation occurred at all temperatures evaluated, highlighting at 3 ºC which has not been reported as an ideal temperature for the adhesion of SE to these materials. The SE adhered more often to polyethylene surfaces than to polyurethane and stainless steel surfaces (P<0.05). Peracetic acid and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Biofilms; Surfaces; Hygiene procedures; Food microbiology.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000700452
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Salmonella spp. in raw broiler parts: occurrence, antimicrobial resistance profile and phage typing of the Salmonella Enteritidis isolates 58
Ribeiro,Aldemir Reginato; Kellermann,Aline; Santos,Luciana Ruschel dos; Bessa,Marjo Cadó; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
The present study was carried out to evaluate the occurrence of Salmonellae in raw broiler parts and to determine the antimicrobial resistance profile of the isolated strains. Twenty-four (39.3%) broiler parts samples were positive for Salmonella and twenty-five Salmonella strains were isolated, since two different serovars were detected in one single positive sample. Salmonella Enteritidis was the most prevalent serovar. Among Salmonella Enteritidis isolates, 95.2% belonged to Phage Type 4 (PT4) (20/21) and 4.8% to PT7 (1/21). Twenty-two (88%) strains of Salmonella were resistant to at least one antimicrobial agent, generating eight different resistance patterns. The S. Typhimurium (n: 1) and S. Hadar (n: 3) isolates presented multiple resistance. Three...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Broiler parts; Antimicrobial resistance; Phage typing.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000200021
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Utilization of immunomagnetic separation for detection of Salmonella in raw broiler parts 58
Ribeiro,Aldemir Reginato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Cardoso,Martha Oliveira; Santos,Luciana Ruschel dos; Rocha,Silvio Luís da Silveira.
This study was conducted aiming to compare the conventional microbiological method to detect Salmonella in broiler parts with the Immunomagnetic Separation method (IMS) followed by plate isolation and also the IMS associated with Rappaport-Vassiliadis broth (RV). The IMS was performed following a pre- enrichment step in buffered peptone water. Sixty-one samples (raw broiler parts) were tested and the results showed that the use of the IMS method alone allowed the isolation of Salmonella in 9 of the tested samples, while the association IMS/RV detected the agent in 30 samples. The conventional microbiological method was able to isolate the agent in 25 opportunities. These results allowed to conclude that the IMS/RV association presented an increased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Immunomagnetic separation; Salmonella; Raw broiler parts.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000400012
Registros recuperados: 13
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional