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VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. DE A.; GAMA, F. M. P. DA; MORAIS, J. P. S.; ANDRADE, F. K.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; ROSA, M. de F.. |
Bacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between... |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Nanocristais de celulose; Celulose bacteriana; Hidrólise; Ácido sulfúrico; Ácido clorídrico; Hydrolysis; Sulfuric acid; Hydrochloric acid. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083533 |
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RODRIGUES, M. do L. L.; PIRES, N. da R.; PEREIRA, A. L. S.; VASCONCELOS, N. F.; FIGUEIREDO, G. L.; BARROSO, M. K. de A.; CHAGAS, B. S. das; FEITOSA, J. P. de A.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; BORGES, M. de F.. |
2015 |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Gelatina; Filme comestível; Nanopartículas de prata; Gelatina; Filme comestível; Nanopartículas de prata. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036078 |
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MORAES, A. F.; MOREIRA FILHO, R. N. F.; PASSOS, C. C. O.; CUNHA, A. P.; SILVA, L. M. A. e; FREITAS, L. B. N.; VASCONCELOS, N. F.; RICARDO, N. M. P. S.; CANUTO, K. M.; ROSA, M. de F.; LEAL, L. K. A. M.; VIEIRA, R. S.. |
bitstream/item/197850/1/ART19014.pdf |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Filmes anticoagulantes; Hemocompatibilidade; Quitosana sulfatada; Sulfato. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1109287 |
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