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Agaricus brasiliensis polysaccharides stimulate human monocytes to capture Candida albicans, express toll-like receptors 2 and 4, and produce pro-inflammatory cytokines J. Venom. Anim. Toxins incl. Trop. Dis.
Martins,Priscila Raquel; Soares,Ângela Maria Victoriano de Campos; Domeneghini,Andrea Vanessa da Silva Pinto; Golim,Márjorie Assis; Kaneno,Ramon.
Abstract Background Agaricus brasiliensis is a medicinal mushroom with immunomodulatory and antitumor activities attributed to the β-glucans presented in the polysaccharide fraction of its fruiting body. Since β-glucans enhance cellular immunoresponsiveness, in this study we aimed to evaluate the effect of an acid-treated polysaccharide-rich fraction (ATF) of A. brasiliensis on the ability of human monocytes to adhere/phagocyte C. albicans yeast cells, their expression of pattern recognition receptors and their ability to produce cytokines. Methods Adhesion/phagocytosis of FITC-labeled C. albicans was evaluated by flow cytometry. Cells were incubated with specific fluorochrome-labeled antibodies for TLR2 and 4, βGR and MR and also evaluated by flow...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agaricus blazei; Agaricus brasiliensis; Monocytes; Pattern recognition receptors (PPR); Toll-like receptors.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-91992017000100306
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Agaricus subrufescens: substratum nitrogen concentration and mycelial extraction method on antitumor activity Anais da ABC (AABC)
BERTÉLI,MÍRIA B.D.; LOPES,ANA D.; COLLA,ITARUÃ M.; LINDE,GIANI A.; COLAUTO,NELSON B..
ABSTRACT Antitumor activity of Agaricus subrufescens has been shown on vegetative mycelium and basidiocarp. However, few studies have assessed the effect of A. subrufescens cultivation conditions and extraction methods on antitumor activity. This study evaluated the effect of nitrogen concentration on the cultivation medium of A. subrufescens and the extraction method of mycelial antineoplastic actives against sarcoma 180 cells implanted in mice. Two nitrogen sources (isolated soybean protein and NaNO3) and 10 nitrogen concentrations (0.25 to 8.0 g/L) were used. Dried mycelium extract was obtained by hot water infusion (1:10 mass:volume; 90 °C) or by aqueous mixture (1:10 mass:volume, ambient temperature) in ultrapure water. The doses were administered...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agaricus blazei; Agaricus brasiliensis; Antineoplastic; Basidiocarp; Medicinal mushrooms; Mycelium.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000602239
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Avaliação da composição química dos cogumelos comestíveis Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Agaricus bisporus portobello, Lentinula edodes e Pleorotus ostreatus. Infoteca-e
HELM, C. V.; CORADIN, J. H.; RIGONI, D..
2009
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cogumelos; Agaricus bisporus; Agaricus brasiliensis; Lentinula edodes; Pleorotus ostreatus; Produto não madeireiro; Produto alimentíceo.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/578693
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Avaliação in vivo da qualidade protéica do champignon do Brasil (Agaricus brasiliensis Wasser et al.). Repositório Alice
HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; AMAZONAS, M. A. L. de A..
Objetivo: O trabalho aqui descrito trata da avaliação de uma dieta experimental contendo Champingnon do Brasil (Agaricus brasiliensis) como fonte de proteína em um modelo experimental de ratos. Métodos: Para este propósito, foram selecionados 24 ratos Wistar machos, recém desmamados (21 dias) divididos em 3 grupos de 8 animais cada, que foram alimentados com uma dieta padrão de caseína, ou com uma dieta experimental de proteína de Agaricus brasiliensis ambas contendo 10% de proteína e isoenergéticas ou ainda, com uma dieta com muito baixo teor de proteína. O ensaio biológico foi realizado em 28 dias, ao longo dos quais se determinou a concentração de nitrogênio na urina e nas fezes, além dos cálculos do Quociente de Eficiência Alimentar (ganho de peso...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Agaricus brasiliensis; Cogumelo comestível; Nutrição; Proteína.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/315491
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Champignon do Brasil (Agaricus brasiliensis): ciência, saúde e sabor. Infoteca-e
AMAZONAS, M. A. L. de A.; SIQUEIRA, P..
2003
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Champignon do Brasil; Agaricus brasiliensis; Agaricus blazei; Cogumelo do Sol; Cogumelo comestível; Cogumelo medicinal; Produto não madeireiro; Produto alimentíceo.
Ano: 2003 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/308244
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Exopolysaccharide from Agaricus brasiliensis LPB and its Scale Up Studies in a Stirred Tank Fermenter. Repositório Alice
GERN, J. C.; SANTOS, L. F. dos; HABU, S.; NOSEDA, M. D.; LIMA, L. F. O. de; SILVA, A. L. L. da; SOCCOL, V. T.; BRANDAO, H. de M.; SOCCOL, C. R..
Background and purpose: Although the activities of polysaccharides such as beta-glucans are well known in Agaricus brasiliensis, there has been little research on their exopolysaccharides and its characterization or scale up studies. The aim of the study was to study the monosaccharide composition of the exopolysaccharide (EPS) produced by Agaricus brasiliensis LPB3 and its production in a stirred tank fermenter. Materials and methods: Agaricus brasiliensis LPB3 was cultured in submerged fermentation in a medium containing glucose, yeast extract, K2HPO4 and MgSO4. Extracellular polysaccharide was precipitated with four volumes of 95% ethanol. For monosaccharide composition, the EPSs were hydrolyzed, derivatized to alditol acetates, and analyzed by gas...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Exopolysaccharide; Agaricus brasiliensis; Scale up; Monosaccharide composition; Stirred tank fermenter; Basidiomycete.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1037830
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Isolation and mycelial growth of Diehliomyces microsporus: effect of culture medium and incubation temperature BABT
Nascimento,José Soares do; Eira,Augusto Ferreira da.
The false truffle is one of the main problems in the production of the Agaricus brasiliensis in Brazil and the control of this fungal competitor has been rather difficult due to difficulties in the isolation and cultivation of this pathogen. This experiment was conducted in three stages, the first consisting of the isolation of Diehliomyces microsporus starting from portions of the fruiting body and through the ascospores suspension; second, D. microsporus cultivated in vitro at 15, 20, 25, 30 and 35ºC in six different culture media (CSDA, OCDA, PCDA, ODA, PDA, CDA); third, D. microsporus was inoculated on sterilized compost for formation of the fruiting body. The colony formation from tissue of D. microsporus starting from portions of fruiting body was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agaricus brasiliensis; False truffle; Culinary-medicinal mushrooms; Culture media; Mushroom disease; Competitor.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000400004
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Lipid profile and glycemic response of rats fed on a semi-purified diet supplemented with Agaricus brasiliensis mushroom. Repositório Alice
HENRIQUES, G. S.; HELM, C. V.; BUSATO, A. P.; SIMEONE, M. L. F..
A busca por hábitos alimentares saudáveis tem incentivado o estudo de novas fontes alimentares. Destacam-se os cogumelos comestíveis, como os do gênero Agaricus. Este trabalho avaliou a influência da ração semi-purificada, suplementada com o cogumelo Agaricus brasiliensis no perfil de lipídios, em ratos. Foi realizado experimento com 28 ratos machos Wistar, em 32 dias. Os animais foram separados em quatro grupos de sete dos quais o primeiro recebeu dieta AIN-93 (CAS), o segundo recebeu dieta AIN-93 adicionada de 1% de colesterol (CAS + COL) e o terceiro e o quarto grupos foram alimentados com dieta AIN-93 suplementada com cogumelos sem (COG) e com (COG + COL) adição de colesterol a 1%, respectivamente. No 32.º dia, amostras foram coletadas para análises de...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Agaricus brasiliensis; Lipid profile; Himematsutake; Cogumelo comestível; Nutrição humana; Alimentação; Colesterol; Agaricus; Mushrooms; Colesterol; Human nutrition.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1047204
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Microbial diversity in a bagasse-based compost prepared for the production of Agaricus brasiliensis BJM
Silva,Cristina Ferreira; Azevedo,Raquel Santos; Braga,Claudia; Silva,Romildo da; Dias,Eustáquio Souza; Schwan,Rosane Freitas.
Edible mushrooms are renowned for their nutritional and medicinal properties and are thus of considerable commercial importance. Mushroom production depends on the chemical composition of the basic substrates and additional supplements employed in the compost as well as on the method of composting. In order to minimise the cost of mushroom production, considerable interest has been shown in the use of agro-industrial residues in the preparation of alternative compost mixtures. However, the interaction of the natural microbiota present in agricultural residues during the composting process greatly influences the subsequent colonisation by the mushroom. The aim of the present study was to isolate and identify the microbiota present in a sugar cane bagasse...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agaricus brasiliensis; Cane sugar bagasse; Microbial diversity.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822009000300023
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Production flush of Agaricus blazei on Brazilian casing layers BJM
Colauto,Nelson Barros; Silveira,Adriano Reis da; Eira,Augusto Ferreira da; Linde,Giani Andrea.
This study aimed to verify the biological efficiency and production flushes of Agaricus blazei strains on different casing layers during 90 cultivation days. Four casing layers were used: mixture of subsoil and charcoal (VCS), lime schist (LSC), São Paulo peat (SPP) and Santa Catarina peat (SCP); and two genetically distant A. blazei strains. The fungus was grown in composted substratum and, after total colonization, a pasteurized casing layer was added over the substratum, and fructification was induced. Mushrooms were picked up daily when the basidiocarp veil was stretched, but before the lamella were exposed. The biological efficiency (BE) was determined by the fresh basidiocarp mass divided by the substratum dry mass, expressed in percentage. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Production flush; Agaricus brasiliensis; Casing layer; Water management; Agaricus subrufescens.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000200026
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