|
|
|
|
| |
|
|
ANGELOTTI, F.; BARBOSA, L. G.; BARROS, J. R. A.; SANTOS, C. A. F.. |
The increase of CO2 concentrations and temperatures may affect the plant development and production. This study aimed to evaluate the impact of the increased temperature and carbon dioxide concentration on the development of cowpea cultivars. The experiment was conducted in growth chambers, with control of CO2 and temperature. A completely randomized design was carried out, in a 4 x 3 x 2 factorial arrangement [cultivar x temperature (day/night) x CO2 ], with three replicates. The duration of the cowpea vegetative and reproductive phases was evaluated and, at the end of the experiment, the number of pods per plant, number of grains per pod, seed weight, shoot fresh and dry matter weight were quantified. Temperature affects the development of cowpea... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Feijão caupi; BRS Tapaihum; BRS Pujante; Feijão; Dióxido de Carbono; Vigna Unguiculata; Mudança Climática; Fenologia; Climate change; Phenology; Cowpeas. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1123300 |
| |
|
|
SANTOS, C. A. F.. |
Tradicionalmente cultivado em regime de sequeiro, o feijão-caupi (Vigna unguiculata) surge como uma opção para cultivo em regime irrigado na região do Submédio do Vale do São Francisco, principalmente no segundo semestre, quando os preços alcançados são atrativos. A área total cultivada com feijão-caupi nos projetos de irrigação Nilo Coelho, Bebedouro e Maria Tereza, em Petrolina, PE, nos anos de 2008 e 2009 foi 500 ha e 360 ha, respectivamente, com produtividade média de 1.350 kg/ha. O Submédio do Vale do São Francisco, tendo como polo as cidades de Petrolina, PE e Juazeiro, BA, apresenta uma área irrigada superior a 120.000 ha dedicada, principalmente, ao cultivo de manga, uva, cebola, entre outras hortaliças e fruteiras. |
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Feijão caupi; Cultivo; BRS Pujante; BRS Acauã; BRS Carijó; BRS Tapaihum; Origem; Cultivar; Cowpea.; Feijão; Vigna Unguiculata.. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/901506 |
| |
|
| |
|
|
|