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Ação microbiológica de filme de acetato com óleos essenciais em queijo coalho. Repositório Alice
SILVA, S. M. F.; MARTINS, C. M.; BASTOS, M. do S. R.; SANTOS, K. M. O. dos; VASCONCELOS, A. S. do E.; CANUTO, K. M..
Resumo: As embalagens biodegradáveis têm sido amplamente exploradas como alternativas para substituição das embalagens convencionais. Estudos vêm sendo direcionados visando não somente a proteção, mas também a interação com o produto. Em alimentos as embalagens ativas atuam como barreira a agentes externos, contribuindo com uma melhor qualidade do produto e prolongando a vida de prateleira. A incorporação de substâncias antimicrobianas em embalagens é uma estratégia para solucionar o problema da contaminação microbiana em alimentos.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Filme biodegradável; Acetato de celulose; Queijo; Óleo essencial; Microbiológica; Biofilme; Preservação de alimento; Embalagem; Cheese; Plastic film covers; Packaging materials; Essential oils; Food prerervation; Edible films.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1005546
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Antioxidant films from mango kernel components. Repositório Alice
MELO, P. E. F.; SILVA, A. P. M. DA; MARQUES NETO, F. P.; RIBEIRO, P. R. V.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; BRITO, E. S. de.
bitstream/item/206920/1/ART19030.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Biopolímeros; Filmes comestíveis; Biorefinaria; Embalagens ativas de alimentos; Biopolymers; Edible films; Food packaging.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1116778
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Antioxidant films from mango kernel components. Repositório Alice
MELO, P. E. F.; SILVA, A. P. M.; MARQUES, F. P.; RIBEIRO, P. R. V.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; BRITO, E. S. de; LIMA, J. R.; AZEREDO, H. M. C. de.
bitstream/item/197961/1/ART19019.pdf; bitstream/item/197995/1/ART19019.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Active food packaging; Biopolymers; Edible films; Packaging.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1109404
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Bacterial cellulose as a raw material for food and food packaging applications. Repositório Alice
AZEREDO, H. M. C. de; BARUD, H.; FARINAS, C. S.; VASCONCELLOS, V. M.; CLARO, A. M..
bitstream/item/197718/1/ART19009.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Nanocelulose; Nanofibrilas; Nata-de-coco; Emulsões; Filmes comestíveis; Impregnação; Celulose; Emulsions; Edible films.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1109280
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Calculation of viscoelastic properties of edible films: application of three models Ciênc. Tecnol. Aliment.
CHANDRA,Prabir K.; SOBRAL,Paulo J. do A..
The viscoelastic properties of edible films can provide information at the structural level of the biopolymers used. The objective of this work was to test three simple models of linear viscoelastic theory (Maxwell, Generalized Maxwell with two units in parallel, and Burgers) using the results of stress relaxation tests in edible films of myofibrillar proteins of Nile Tilapia. The films were elaborated according to a casting technique and pre-conditioned at 58% relative humidity and 22ºC for 4 days. The testing sample (15mm x 118mm) was submitted to tests of stress relaxation in an equipment of physical measurements, TA.XT2i. The deformation, imposed to the sample, was 1%, guaranteeing the permanency in the domain of the linear viscoelasticity. The models...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Edible films; Myofibrillar protein; Linear viscoelasticity; Mechanical properties.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000200021
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Coating development with modified starch and tomato powder for application in frozen dough. Repositório Alice
GALVÃO, A. M. M. T.; ARAÚJO, A. W. de O.; CARNEIRO, S. V.; ZAMBELLI, R. A.; BASTOS, M. do S. R..
bitstream/item/178253/1/ART18023.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Massa congelada; Amido de milho modificado; Revestimentos comestíveis; Frozen dough; Edible films.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092153
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Composite edible films reinforced by nano-sized particles, fibers and emulsions. Repositório Alice
McHUGH, T. H.; AVENA-BUSTILLOS, R. J.; BILBAO-SAINZ, C.; MOURA, M. R. de; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Edible films; Nano-sized.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/859749
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Edible films and coatings from tropical fruits. Infoteca-e
AZEREDO, H. M. C. de.
2010
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Edible films; Tropical fruits; Packaging; Brazil.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/857120
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Effect of chitosan nanoparticles and pectin content of mechanical properties and water vapor permeability of banana puree films. Repositório Alice
MARTELLI, M. R.; BARROS, T. T.; MOURA, M. R. de; MATTOSO, L. H. C.; ASSIS, O. B. G..
bitstream/item/186406/1/Effect-of-chitosan-nanoparticles-and-pectin-content-on-mechanical-properties-and-water-vapor-permeability-of-banana-puree-films..pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Banana puree; Chitosan nanoparticles; Purê de banana; Nanopartículas de quitosana; Filmes comestíveis; Propriedades mecânicas; Edible films; Mechanical properties.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/960537
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Effect of edible quinoa protein-chitosan based films on refrigerated strawberry (Fragaria × ananassa) quality Electron. J. Biotechnol.
Valenzuela,Carolina; Tapia,Cristian; López,Luis; Bunger,Andrea; Escalona,Victor; Abugoch,Lilian.
Background Strawberries are non-climacteric fruits with a low respiration rate, but are subject to serious fungal deterioration during postharvest handling. The edible coatings based on chitosan (CH), quinoa protein-chitosan (Q/CH) and quinoa protein-chitosan-sunflower oil (Q/CH/SO) may provide a solution to this problem. Thus, in this work CH, Q/CH and Q/CH/SO were elaborated and applied to fresh strawberries, and its effect on the strawberries shelf life during storage for 15 d was evaluated by mold and yeast count, fungal decay, carbon dioxide rate, physicochemical properties, and sensory evaluation. Results On all analysis days, the strawberries coated with the film-forming CH, Q/CH and Q/CH/SO solutions presented a significant lower amount of mold and...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Chitosan; Edible films; Quinoa protein; Strawberry; Sunflower oil.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582015000600004
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Filmes comestíveis à base de combinações de celulose bacteriana e pectina com polpas de frutas. Repositório Alice
VIANA, R. M..
A indústria prioritariamente utiliza como embalagem materiais derivados do petróleo devido às suas características, porém esse tipo de material acumula-se no meio ambiente. Assim, o desenvolvimento de materiais de embalagens derivados de fontes naturais é muito estudado. A adição de polpas de frutas a filmes é uma forma de incorporar atributos sensoriais como cor e sabor, além de polissacarídeos que contribuem para a formação de filme, e açúcares que atuam como plastificantes. Neste estudo, filmes foram elaborados com diferentes proporções de celulose bacteriana nanofibrilada (CBNF) e pectina, com dois tipos de polpas (manga e goiaba), e sorbitol (plastificante). Um grupo controle de filmes foi feito sem a adição de polpas. Os filmes foram caracterizados...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Biopolymers; Polysaccharides; Edible films.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1105107
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Mechanical and permeability properties of milk protein films BABT
Folegatti,Marília I.S.; Antunes,Aloísio José; Marcondes,Jorge A..
Edible films present a potential alternative for replacing plastic films used for packaging in food industry. One of the major advantages is the environmental appeal of this technology, which produces no packaging waste. Some films made with other edible materials have found commercial applications, and many more are being developed using a myriad of food based components. This paper focuses on some important characteristics of films produced with sodium and calcium caseinates. The effects of caseinate type and concentration, plasticizer concentration and pH were studied. Major parameters investigated were solubility, tensile properties, water vapour and oxygen permeabilities. Caseinate films showed high solubility at pH range 6.0-8.0 and complete...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Edible films; Sodium caseinate films; Calcium caseinate films.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000300008
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Mechanical properties of cassava starch films as affected by different plasticizers and different relative humidity conditions. Repositório Alice
LAGOS, J. B.; VICENTINI, N. M.; SANTOS, R. M. C. dos; BITTANTE, A. M. Q. B.; SOBRAL, P. J. A..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Edible films; Mechanical essays; Puncture tests; Glycerol; Sorbitol; Models.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1037841
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Physical-chemical and antimicrobial properties of Egg White Protein Powder films incorporated with orange essential oil on Kashar Cheese Ciênc. Tecnol. Aliment.
KAVAS,Nazan; KAVAS,Gökhan.
Abstract In this study, the effects of edible film (EWPPCVV) produced by the addition (2% v/v) orange essential oil (EOCVV) to sorbitol (3% w/v) egg white protein powder (EWPP) based film on the physico-chemical and antibacterial properties, appearance (color, structure, brightness) and odor of kashar cheese were studied .Cheese samples were separately coated with these films and stored at +4°C for 30 days. Analyses were performed on the 1st, 7th, 15th and the 30th days of storage. During storage, the inner and outer hardness values during storage of the samples coated with EWPPCVV were lower than of those coated with EWPP. With the addition of EOCVV to the film, the antimicrobial effects on of the studied microorganisms increased. EWPP film was brighter...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Egg white protein powder; Edible films; Orange essential oil; Kashar cheese.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000400672
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Potencial antifúngico a Penicillium expansum de filmes de polissacarídeos à base de quitosana e trimetil quitosana. Infoteca-e
BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G. de.
O controle alternativo pós-colheita de frutos e hortaliças para diminuir e erradicar infecções por microrganismos como fungos é vantajoso sob vários aspectos, principalmente do ponto de vista da sustentabilidade e segurança alimentar. Cada vez mais, o mercado consumidor tem buscado por produtos seguros, com baixo ou nenhum resíduo de agrotóxicos e produzidos de forma sustentável, com baixo impacto ambiental. Alguns compostos naturais como os óleos essenciais, polifenóis e alguns polissacarídeos, como quitosana, apresentam atividade antimicrobiana, apresentando-se, assim, como uma alternativa mais segura e sustentável. Neste trabalho, filmes do polissacarídeo quitosana e de seu derivado trimetil quitosana (TMQ) foram avaliados quanto à sua capacidade...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Filme comestível; Fitopatógeno; Antimicrobiano; Pós-Colheita; Tecnologia de Alimento; Fungo; Preservação de Alimento; Segurança Alimentar; Postharvest technology; Postharvest treatment; Edible films.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1124065
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Preparo e caracterizacao de proteinas miofibrilares de tilapia-do-nilo para elaboracao de biofilmes. Repositório Alice
MONTERREY-QUINTERO, E.S.; SOBRAL, P.J. do A..
A elaboracao de filmes comestiveis a base de biopolimeros implica conhecimento das propriedades fisico-quimicas da macromolecula. Os objetivos deste trabalho foram a descricao de um metodo de preparo de proteinas miofibrilares de tilapia-do-nilo (Oreochromis niloticus), o estudo das propriedades relacionadas com a formacao de filmes, e a caracterizacao dos biolfilmes elaborados com a proteina. Musculo moido de tilapia-do-nilo, recem abatida, foi lavado e processado ate formacao de uma pasta homogenea. A evolucao das fracoes das proteicas, durante o processamento, foi acompanhada por calorimetria diferencial de varredura. Estudou-se a solubilidade das proteinas miofibrilares liofilizadas (PML) em funcao do pH(2-7). A identificacao das fracoes proteicas e...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Filmes comestiveis; Propriedades funcionais; Propriedades mecanicas; Solubilidade; Edible films; Functional properties; Mechanical properties; Solubility.
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/101271
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Water vapor permeability of alginate-acerola puree edible films as affected by cellulose whiskers. Repositório Alice
MIRANDA, K. W. E.; ROSA, M. de F.; NASCIMENTO, D. M.; AZEREDO, H. M. C. de.
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Alginate-acerola; Edible films; Cellulose whiskers.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/859741
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