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Registros recuperados: 34 | |
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SOUZA, L. da S.; SANTOS, V. da S.; DINIZ, M. de S.. |
O cultivo de mandioca no Maranhão ocorre em terras bastantes frágeis, a maioria delas arenosas ou médias, com baixa capacidade para fornecer nutrientes exigidos em maiores quantidades pela mandioca ( fósforo, cálcio, magnésio e potássio). Além disso, a prática da derrubada e queima da vegetação nativa, e não utilização de adubos na mandioca contribuem para enfraquecer ainda mais a terra, fazendo com que, geralmente, seja feito apenas um cultivo de mandioca em cada área, e depois ela é deixada em pousio (descansando). |
Tipo: Folders |
Palavras-chave: Mandioca; Manihot Esculenta; Manipueira; Cassava. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/749134 |
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MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O.; BIANCHI, V. L. del; CONTI, H. H.. |
In developing countries the search for inexpensive substrates to grow useful microorganisms is a desirable way to get new and safe products to protect man against insect pest losses. Bacillus thuringiensis is an entomopathogenic bacteria, which by fermentation produces endo- or exotoxins to be used against Lepidoptera or Diptera, resp. These are insect pests of economic importance in developing countries, mainly in Brazil, where 60% losses in agriculture are caused by this type of pest. Our research group has been working with B. thuringiensis since 1970; and many papers have been published on the processes, culture media composition and available substrates, culture and operational conditions, equipment and so on. Many residues and waste waters were tried... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Production; Residues; Substrates; Substrato.; Bacillus Thuringiensis; Fermentação; Mandioca; Manipueira; Resíduo; Produção.; Manihot; Fermentation.. |
Ano: 1994 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/12036 |
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CARVALHO,JULIANE DAMASCENO DE; NEVES,FELIPE LOPES; SILVA,CLÁUDIA DURVAL DA; BITTENCOURT,MARIA APARECIDA LEÃO. |
ABSTRACT Aleurocanthus woglumi Ashby (Hemiptera: Aleyrodidae) is an important pest of many plant species in particular citrus species. The aims of this study were: (1) to observe ;'in vitro'; biological aspects in three hosts and (2) to evaluate the bioactivity of plant species on immature A.woglum. Aqueous neem extract (Meliaceae), cassava wastewater, pepper sauce and gravy peduncle floral carnation guinea button and commercial neem were used in the experiment. Egg viability (%), nymphal period duration, nymphal mortality (%), puparium stage duration and pupae viability (%) were evaluated in 50 egg positions, with minimum of five eggs in "Pera" orange, mango and malay apple leaves obtained in the field. The insecticide effect (translaminar action and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Azadirachta indica; Botanical insecticide; Manipueira. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452017000500401 |
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Bezerra,Márcio G. S.; Silva,Gualter G. C. da; Difante,Gelson dos S.; Emerenciano Neto,João V.; Oliveira,Ermelinda M. M.; Oliveira,Luiz E. C. de. |
ABSTRACT This study aimed to evaluate the use of wastewater from the cassava processing as organic fertilizer on pastures of Brachiaria brizantha cv. ‘Marandu’. The treatments were wastewater doses (0, 15, 30, 60 and 120 m3 ha-1), in a randomized block design with four replicates. The structural characteristics and morphological composition of the pastures were evaluated, from July 2013 to January 2014. The addition of wastewater promoted a positive linear increase in the three cuts for the canopy height, light interception and leaf area index. The maximum dry matter (DM) production was obtained with 120 m3 ha-1 of wastewater (2796 kg ha-1 of DM in the second cut). The mass of senescent material in the second and third cuts fitted to positive linear... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Brachiaria brizantha; Manihot esculenta; Manipueira; Environmental impacts. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000600404 |
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Dantas,Mara S. M.; Rolim,Mario M.; Duarte,Anamaria de S.; Pedrosa,Elvira M. R.; Tabosa,José N.; Dantas,Daniel da C.. |
Objetivou-se, com este trabalho, avaliar o crescimento do girassol, Helio 250, fertilizado com manipueira. Para tanto, conduziu-se um experimento no Instituto Agronômico de Pernambuco, localizada em Vitória de Santo Antão, PE. Utilizou-se o delineamento experimental em blocos casualizados, com seis tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos foram dispostos em parcelas subdivididas e representadas pelas doses (0; 8,5; 17; 34; 68 e 136 m3 ha-1) e as subparcelas pelas épocas de amostragens (15, 30, 45, 60, 75 e 90) dias após a semeadura. Foram determinados altura de plantas, número de folhas, massa fresca e seca de folhas, massa fresca e seca do caule, massa fresca e seca do capítulo. A dose de 136 m3 ha-1 de manipueira proporcionou um desenvolvimento... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Helianthus annuus L.; Manihot esculenta crantz; Manipueira; Massa seca; Aquênios. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000400350 |
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CAMPOS, A. P. R.; CARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. de A.. |
O objetivo deste trabalho foi estudar a influência de diferentes tempos de fermentação e cocção da manipueira na redução do teor de cianeto e nas características físico-químicas do tucupi. Ao longo do processamento (tempos de fermentação 0, 24, 48 e 72 horas com posterior cocção fixa em 30 minutos), as amostras de manipueira apresentaram redução no valor de pH e aumento da acidez total. Com relação aos sólidos solúveis, as amostras de manipueira apresentaram diminuição significativa. Entre as amostras de tucupi não houve diferença significativa entre os produtos fermentados por 24, 48 e 72 horas. Quanto ao teor de cianeto total, as amostras de manipueira apresentaram diminuição nos teores, em função do aumento no tempo de fermentação, com redução de 153,89... |
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Processamento de alimento; Propriedade físico-químico.; Cianeto; Fermentação; Mandioca; Manipueira; Tucupi.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1054679 |
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Vasconcellos,S. P; Cereda,M. P.; Cagnon,J. R.; Foglio,M.A.; Rodrigues,R.A.; Manfio,G. P.; Oliveira,V. M.. |
This study aimed at isolating and characterizing of microorganisms able to use linamarin as sole carbon source. Thirty one microbial strains were isolated from manipueira, a liquid effluent of cassava processing factories. Among these strains, Bacillus licheniformis (isolate 2_2) and Rhodotorulla glutinis (isolate L1) were able to degrade 71% and 95% of added linamarin, respectively, within 7 days, showing high biodegradation activity and great potential for detoxification of cassava processing wastewaters. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bacillus; Degradation; Manipueira; Fertirrigation. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822009000400019 |
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FARIAS, S. P.; ALMEIDA, A. V. D. L.; SANTOS, S. L.; MOURA FILHO, M.; GOMES, T. C. de A.; ROCHA, F. S.; MUNIZ, M. F. S.. |
Dry rot disease caused by the plant-parasitic nematodes Scutellonema bradys, Pratylenchus coffeae, and P. brachyurus limits yam (Dioscorea spp.) yield in Brazil. As a result, the development of strategies to reduce agricultural losses caused by these plant-parasitic nematodes is required. The objective of this study was to evaluate the effect of cassava wastewater (manipueira) on the management of dry rot under two growing conditions (without or with supplemental irrigation) and on soil chemical characteristics. The following treatments were considered: manipueira concentrations diluted in water (10, 25, and 50%), volume of applications (3, 5, and 7 L/m on beds), and soil application timing (30 and 120 days after planting); an untreated control was also... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Inhame; Doença de Planta; Praga de Planta; Manipueira; Cassava; Yams; Plant diseases and disorders; Wastewater. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1150346 |
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SILVA, J. da; MORAIS, D. A. F. de; ARRAIS, Í. G.; SILVA, J. R. da; DINIZ, M. de S.. |
A mandioca é importante como alimento nos países tropicais, podendo ser fonte de vitaminas, carboidratos e proteínas, para humanos e animais. Nos grandes centros, suas raízes vem sendo utilizada em redes de restaurantes e na cadeia hoteleira nas suas diferentes formas de consumo. A planta de mandioca produz abundante matéria seca, tanto na parte aérea como nas raízes, o que, durante o ciclo de cultivo, exige ser bem conduzida, principalmente quanto a fonte, época e doses de nutrientes na prática de adubação do solo (GOMES;SILVA, 2006). O uso de novas fontes de fertilizantes para as diversas culturas (BOTELHO; POLTRONIERI; RODRIGUES, 2009), inclusive para mandioca,vem sendo adotados principalmente com aqueles que conferem menor impacto ambiental, sejam... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Mandioca; Adubo orgânico; Manipueira; Pratica cultural; Cassava; Organic fertilizers; Plant cultural practices. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/977604 |
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Leonel,M.; Cerada,M.P.. |
O trabalho teve por objetivo avaliar a viabilidade do uso da manipueira, residuo líquido resultante da prensagem da massa ralada de mandioca, como substrato na biossíntese de ácido cítrico por Aspergillus niger. Os meios de manipueira foram comparados nas mesmas condições de temperatura, a meios sintéticos, utilizados tradicionalmente. Em se tratando de proposta de um novo substrato, foi estudado o armazenamento do resíduo a temperatura ambiente por 72 horas, e realizada a caracterização físico-química da manipueira e dos meios elaborados com esse substrato. Foi avaliada a produção de ácido cítrico nos meios sintéticos e de manipueira. Verificou-se que a produção de ácido cítrico não diferiu quanto ao meio. Não foi observado crescimento do microrganismo... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ácido cítrico; Aspergillus niger; Substrato; Manipueira; Resíduo de mandioca. |
Ano: 1995 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161995000200016 |
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LIMA, L. P.; CAPALBO, D. M. F.; MELO, I. S. de; MORAES, I. O.. |
In the search for an alternative to the intensive use of fungicides in crop production, a soil bacterium was isolated in Guaira, Sao Paulo State (Brazil). This Bacillus gave good control of the fungus Fusarium solani, an important plant disease. In order to apply this bacterium in larger experimental areas, it was necessary to study its production by liquid fermentation on cheap agroindustrial residues. Manipueira (the waste water from cassava flour industry) was the main component of the medium, supplemented by sugarcane molasses. It was inoculated with the Bacillus sp. (isolated from Guaira soil) and incubated under constant agitation and temperatura in 250 ml Erlenmeyer flasks. Bacterial growth, pH and sugar consumption were analyzed over 48 h of... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Biofungicide; Fungus; Residues; Plant; Disease; Control; Biofungicida; Bacillus thuringienesis; Controle; Guaíra; São Paulo.; Bactéria; Fungo; Manipueira; Mandioca; Fusarium Solani; Doença; Planta; Resíduo; Solo.; Manihot; Cassava; Soil.. |
Ano: 1994 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/12034 |
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Registros recuperados: 34 | |
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