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Digenea (Trematoda) of Micropogonias furnieri (Desmarest) (Perciformes, Sciaenidae) from Rio Grande do Sul, Brazil 104
Pereira Jr,Joaber; Fernandes,Berenice M.M; Robaldo,Ricardo Berteaux.
Micropogonias furnieri (Desmarest, 1823) from the coast of Rio Grande do Sul State were examined and six trematodes species were recovered: Aponurus laguncula Looss, 1907, A. pyriformis (Linton, 1910), Monascus filiformis (Rudolphi, 1819), Opecoeloides catarinensis Amato, 1983, O. stenosomae Amato, 1983, and Pachycreadium gastrocotylum (Manter, 1940). All species are registered for the first time in Rio Grande do Sul State and M. furnieri represents a new host record for A. laguncula, A. pyriformis and M. filiformis.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Trematoda; Digenea; Micropogonias furnieri; Rio Grande do Sul State.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-81752000000300013
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DINÁMICA POBLACIONAL DEL CORONCORO MICROPOGONIAS FURNIERI (PISCES: SCIAENIDAE)EN LA CIÉNAGA GRANDE DE SANTA MARTA, CARIBE COLOMBIANO 50
Cancio Mozo,Elaine; Narváez Barandica,Juan Carlos; Blanco Racedo,Jacobo.
El Coroncoro Micropogonias furnieri ha sido tradicionalmente uno de los recursos ícticos más importantes en la pesquería artesanal de la Ciénaga Grande de Santa Marta (CGSM) y el Complejo de Pajarales (CP). Con el propósito de conocer el estado de explotación de su población, se estudiaron los aspectos relacionados con su biología y se determinaron los parámetros poblacionales. La talla media de madurez (TMM) se estimó en 20.7 cm de longitud total, mientras la proporción sexual fue de 2.39 hembras por cada macho. Se presentaron individuos maduros durante todo el año, con un pico de maduración y desove en la época de lluvias (noviembre). La relación Longitud-Peso no presentó diferencia entre sexos, estimándose una ecuación común: W = 0.0064LT3.2 con un...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Micropogonias furnieri; Ciénaga Grande de Santa Marta; Dinámica poblacional; Pesquería artesanal; Manejo pesquero; Ciénaga Grande de Santa Marta.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-97612006000100003
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Genetic structure of Brazilian populations of white mouth croaker Micropogonias furnieri (Perciformes : Sciaenidae) 52
Puchnick-Legat,Angela; Levy,José Alberto.
Mitochondrial (mt) DNA population structure was examined by using restriction fragment length polymorphism analysis (RFLP) among 149 white mouth croakers (Micropogonias furnieri) sampled from six locations in the Brazilian coast. Heterogeneity tests revealed no differentiation in mtDNA haplotype frequencies within the region between 23°S and 34°S (P=0.263), but significant heterogeneity was detected between north and south of 23°S (P<0.003). Analysis of molecular variance (AMOVA) indicated a low F ST value (0.008, P=0.180) among south-central localities (23-34°S), but a significant level of population subdivision (F ST = 0.322, P< 0.003) between north and south-central localities. UPGMA analysis of mtDNA sequence divergence revealed differentiation...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Genetic population structure; Mitochondrial DNA; RFLP; Micropogonias furnieri.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132006000400011
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Influência da aplicação de irradiação por feixe de elétrons na qualidade microbiológica de filés de corvina (Micropogonias furnieri) refrigerados 45
Barcellos,C.C.C.; Fonseca,A.B.M.; Souza,M.C.L.; Franco,R.M.; Mesquita,E.F.M..
A adequada manipulação do pescado desde sua captura até seu processamento tecnológico, além da manutenção das condições higiênico-sanitárias, o que inclui a qualidade da água utilizada na cadeia, influencia na carga microbiana inicial apresentada. A fim de retardar o processo de deterioração, diminuir as perdas e os riscos iminentes à saúde coletiva, como a propagação de agentes etiológicos de doenças alimentares, são empregados diferentes métodos de conservação. Os feixes de elétrons são utilizados em vários países e levam à destruição dos microrganismos por alterações em suas estruturas, as quais ocorrem pela remoção de elétrons de seus átomos. Objetivou-se, no presente trabalho, contribuir para a avaliação da eficiência da irradiação por feixe de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Irradiação de alimentos; Micropogonias furnieri; Pescado; Qualidade microbiológica.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000200535
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O impacto da pesca do camarão-rosa Farfantepenaeus paulensis (Perez-Farfante) (Decapoda, Penaeidae) nas assembléias de peixes e siris do Parque Nacional da Lagoa do Peixe, Rio Grande do Sul, Brasil 104
Loebmann,Daniel; Vieira,João Paes.
Este trabalho avaliou do impacto da pesca do camarão-rosa Farfantepenaeus paulensis (Perez-Farfante, 1967) sobre a assembléia de peixes e crustáceos do Parque Nacional da Lagoa do Peixe. Constatou-se que, em média, a composição nas capturas da pesca do camarão-rosa, com a arte de pesca aviãozinho, é semelhantes àquelas descrita em para outros estuários do Rio Grande do Sul, quando considerada apenas a proporção das grandes categorias analisadas (espécie alvo - camarão-rosa 53%: captura acessória 24%: rejeito 23%). A composição da fauna acompanhante (captura acessória + rejeito) apresente diferenças pronunciadas ao longo do gradiente salino da laguna. No geral, ao nível específico, as espécies de peixes capturadas com maior intensidade - Brevoortia...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brevoortia pectinata; Estuários; Micropogonias furnieri; Manejo de unidades de conservação; Rejeito de pesca.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-81752006000400006
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Observações sobre o ciclo de vida da corvina, Micropogonias furnieri (Desmarest) (Teleostei, Sciaenidae), no litoral do Estado do Paraná, Brasil 104
Robert,Maurício de Castro; Chaves,Paulo de Tarso C..
A survey performed in the Guaratuba Bay (25º52'S; 48º39'W) and the adjacent marine area has provided additional data about the habits of the croaker in the southern coast of Brazil. A dynamic pattern of movements along the marine and estuarine waters was observed, but it does not indicate spawning activity in the study area. During autumn/winter, pre-adults and adults use the marine waters. In spring/summer, following gonadal maturation,the individuals leave this area and probably move to deeper waters, where they spawn. Until the end of summer, the estuary is then occupied by juveniles coming from the marine spawning area. In autumn/winter, these juveniles and the new pre-adults move to the marine zone adjacent to the bay and begin gonadal maturation. It...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sciaenidae; Micropogonias furnieri; Occupation; Estuaries; Brazil.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-81752001000200013
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Occurrence of legacy and emerging organic pollutants in whitemouth croakers from Southeastern Brazil 5
Pizzochero, Ana Carolina; De La Torre, Adrián; Sanz, Paloma; Navarro, Irene; Michel, Loic; Lepoint, Gilles; Das, Krishna; Schnitzler, Joseph G.; Chenery, Simon R.; Mccarthy, Ian D.; Malm, Olaf; Dorneles, Paulo R.; Martínez, María Ángeles.
The whitemouth croaker (Micropogonias furnieri) is one of the most commercially important species along the Atlantic coast of South America. Moreover, some of its biological traits (long life span, inshore feeding, high trophic position) make this species a suitable sentinel of coastal pollution. Here, we investigated contamination by multiple legacy and emerging organic pollutants, such as brominated and chlorinated flame retardants, polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), in whitemouth croakers from two estuaries (Guanabara and Sepetiba Bays) located in industrialized and urbanized areas in Rio de Janeiro State, Southeastern Brazil. Furthermore, we assessed how biological and ecological features could explain...
Tipo: Text Palavras-chave: Micropogonias furnieri; Brazil; PBDEs; Dechloranes; PCDD/Fs; Stable isotopes.
Ano: 2019 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00498/60947/64344.pdf
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Preliminary Study of the Sonic Muscle of Micropogonias furnieri (Actinopterygii, Sciaenidae): Morfología e Histoquímica 77
Devincenti,Clelia Viviana; Díaz,Alcira Ofelia; Longo,María Victoria; García,Alicia Mabel; Figueroa,Daniel; Goldemberg,Adriana Lía.
The present study highlights the morphology of the Micropogonias furnieri sonic muscle by means of histochemical techniques, relating it to previous histochemical studies of the pectoral fin and myotomal muscles. In order to classify the muscle fibres, succinic dehydrogenase (SDH) for mitochondria, periodic acid Schiff (PAS) for glycogen, Sudan Black and Red for lipids and myosin adenosine triphosphatase (m-ATPase) pre-incubated at alkaline and acid pHs to visualize the contraction velocity, were used. The sonic fibres were smaller than the white myotomal and pectoral fibres, showed homogenous size and distribution and had features common to white fibres: negative to SDH and lipids, weakly positive to PAS and m-ATPase following acid pre-incubation, and...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Sonic muscle; Micropogonias furnieri; Morphology; Histochemistry.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-95022012000400027
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Qualidade da corvina (Micropogonias furnieri) eviscerada em diferentes períodos de estocagem a 0°C 65
Borges,Alexandre; Teixeira,Marcelo Sardenberg; Freitas,Mônica Queiroz de; Franco,Róbson Maia; Mársico,Eliane Teixeira; São Clemente,Sérgio Carmona de.
O trabalho objetivou, a partir de análises físico-químicas e sensoriais, determinar a vida útil da corvina (Micropogonias furnieri) eviscerada e estocada à temperatura de 0°C. No 14° dia de estocagem, o pH da musculatura atingiu o valor limite aceitável para o consumo, estipulado em 6,4. Os teores de Bases Voláteis Totais se mantiveram dentro dos valores estipulados em 30mgN 100g-1 como próprios para o consumo até o 21° dia de estocagem. A histamina não ultrapassou, nos 28 dias de estocagem a 0°C, o valor-limite aceitável de 10mg 100g-1 de carne. A análise descritiva quantitativa empregou nove atributos para a descrição sensorial das corvinas, sendo que o aroma e o sabor característicos de peixe marinho, o aroma e o sabor de maresia, o gosto amargo e a cor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peixe marinho; Micropogonias furnieri; Corvina; Vida útil.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000100042
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