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Adaptação ao modelo tradicional de extração de oleorresina da copaíba. Infoteca-e
GUARINO, E. de S. G.; FONSECA, F. L. da; ULLER, H. F.; WADT, L. H. de O..
O oleorresina de copaíba (Copaifera L.) é um dos mais tradicionais produtos florestais não madeireiros extraídos na Amazônia. No entanto, como todos os outros produtos oriundos da floresta, apresenta lacunas de conhecimento e tecnologias para consolidação da cadeia produtiva. Na busca pela melhoria ergonômica e efi ciência na extração do oleorresina de copaíba, foi testada a viabilidade técnica do uso de um trado adaptado à motosserra para obtenção de oleorresina de copaíba.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Produto florestal não-madeireiro; Embrapa Acre; Campo Experimental; Rio Branco (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Copaiba; Copaifera L; Oleorresina; Extração; Tecnologia apropriada; Nontimber forest products; Oleoresins; Extraction; Technology; Innovation adoption; Western Amazon; Productos forestales no madereros; Oleoresinas; Extracción; Tecnología; Adopción de innovaciones; Amazonia Occidental.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060569
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Antimicrobial activity and chemical constituents of essential oils and oleoresins extracted from eight pepper species Ciência Rural
Martinelli,Laira; Rosa,Jessica Miranda; Ferreira,Carolina dos Santos Bragine; Nascimento,Gustavo Marcelo da Luz; Freitas,Mateus Silveira; Pizato,Luiz Carlos; Santos,Wanderson de Oliveira; Pires,Ricardo Francisco; Okura,Mônica Hitomi; Malpass,Geoffroy Roger Pointer; Granato,Ana Claudia.
ABSTRACT: Essential oils are the most important compounds produced during secondary metabolism in aromatic plants. Essential oils are volatile, have characteristic odor and are used as defensive agents by plants. In pepper, it is possible to say that essential oils are the “flavor fingerprint” of each species. In the present article, eight species of pepper were studied in order to extract their essential oils and oleoresins, test their antibacterial and antifungal activities and also to identify the compounds present in the most bioactive samples. Results demonstrated that two essential oils [Pimenta dioica (L.) Merr. and Schinus terebinthifolius] and three oleoresins (Schinus terebinthifolius and Piper nigrum white and black) recorded significant...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peppers; Essential oil; Oleoresins; Antimicrobial activity; GC-MS.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000500451
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Antimicrobial wound dressing films containing essential oils and oleoresins of pepper encapsulated in sodium alginate films Ciência Rural
Rosa,Jessica Miranda; Bonato,Letícia Bicudo; Mancuso,Carolina Bragine; Martinelli,Laira; Okura,Mônica Hitomi; Malpass,Geoffroy Roger Pointer; Granato,Ana Claudia.
ABSTRACT: Medicated wound dressings are important barriers to avoid contamination and, when they contain antimicrobial additives, can be used as treatment for infected wounds. There are several types of polysaccharide materials that serve as matrices for medicated wound dressings, among them, sodium alginate. For the preparation of the films studied in this paper, sodium alginate was employed in combination with essential oils/oleoresins (EO/OL) of six peppers that are commonly used in cooking. The EO/OL were incorporated at three different concentrations (low, intermediate and high). Most of the films prepared had better dispersion of the EO/OL at the intermediate concentration. All films studied in this research were dissolved in water at different...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Medicated wound dressings; Alginate-based films; Essential oils; Oleoresins; Antibacterial activity.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000300453
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Controle pós-colheita da antracnose do maracujazeiro-amarelo com aplicação de óleo de copaíba. Repositório Alice
ARAÚJO NETO. S. E. de; FRANCISCO, W. de M.; ANDRADE NETO, R. de C.; LUSTOSA, C.; RIBEIRO, S. A. L..
O objetivo deste trabalho foi avaliar a aplicação de óleo essencial de copaíba no controle da antracnose, nos frutos do maracujazeiro-amarelo, e comparar sua ação fungicida/fungistática in vitro com o óleo resina de copaíba. No experimento in vivo, os frutos foram inoculados com uma suspensão de esporos da ordem de 106 conídios mL-1 e 1% de Tween 80, acondicionados em bandejas de polipropileno e colocados em câmara incubadora com temperatura de 25°C e 90% de umidade relativa do ar. Passadas 24 horas da inoculação, pulverizou-se óleo essencial nas seguintes concentrações: T1= 0 mL L-1; T2= 0,25 mL L-1; T3= 0,5 mL L-1; T4= 0,75 mL L-1; T5= 1,0 mL L-1, sendo avaliados a perda de massa do fruto, a severidade da antracnose e o número de lesões, ambas aos seis...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Maracujá amarelo; Yellow passion fruit; Maracuyá amarillo; Óleo de copaíba; Óleo resina; Doença de planta; Pós-colheita; Maracujá; Passiflora edulis; Fungo; Antracnose; Colletotrichum gloeosporioides; Fungicida orgânico; Copaíba; Copaifera sp; Óleo essencial; Plant diseases and disorders; Passifloras edulis f flavicarpa; Postharvest treatment; Fungi; Anthracnose; Biopesticides; Essential oils; Oleoresins; Enfermedades de las plantas; Tratamiento postcosecha; Antracnosis; Bioplaguicidas; Aceites esenciales; Oleoresinas.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1008996
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Effects of morphological and environmental variation on probability of Copaifera paupera oleoresin production. Repositório Alice
GUARINO, E. de S. G.; ULLER, H. F.; ESSEMAN-QUADROS, K.; GESSNER, C. M.; SILVA, A. C. L. da.
This study evaluated the morphological variation (total and commercial height, and diameter at 1.3 m above ground level - DBH) and environmental variables (slope, distance to water bodies, solar orientation, termites, tree damage and elevation) which influence production of oleoresin by Copaifera paupera (Herzog) Dwyer in southwestern Amazon. The present study was conducted at the experimental forest of Embrapa Acre, Rio Branco, Acre State, Brazil. Forty-seven trees with DBH > 40 cm were mapped, of which 10 (21.3%) produced oleoresin immediately after being drilled and 25 (53.2%) produced oleoresin after 5 to 7 days, totaling 35 (74.5%) productive trees. The site slope was the only variable that significantly influenced oleoresin production; the greater...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Produto florestal não madeireiro (PFNM); Copaifera paupera; Campo Experimental; Embrapa Acre; Rio Branco (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Copaíba; Oleorresina; Produção; Morfologia vegetal; Condição ambiental; Nontimber forest products; Essential oil crops; Oleoresins; Plant morphology; Environmental factors; Productos forestales no madereros; Plantas aromáticas; Oleoresinas; Morfología de las plantas; Factores ambientales.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084493
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Extração e caracterização do óleo e oleorresina da pimenta-do-reino. Infoteca-e
HÜHN, S.; MELO, C. F. M. de; BARBOSA, W. C.; FURLAN JUNIOR, J.; ASANO, K.; OHMURA, T..
1997
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Óleo; Oleorresina; Pimenta-do-reino; Oils; Oleoresins; Piper nigrum.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/395078
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Interspecific differences in the oleoresin production of Copaifera L. (Fabaceae) in the Amazon rainforest. Repositório Alice
MARTINS, K.; JÁUREGUI, C. H.; COSTA, P. da; TONINI, H.; GAMA, M. de M. B.; VIEIRA, A. H.; WADT, L. H. de O..
Copaifera species produce an oleoresin of commercial importance that is widely extracted in Amazon communities. This paper addresses two questions. (1) What are the morphological characteristics of Copaifera species that influence oleoresin production? (2) How do different Copaifera species respond to repeated harvests?
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Produto florestal não madeireiro (PFNM); Morfologia vegetal; Copaíba; Copaifera L; Oleorresina; Extração; Época de colheita; Variedade resistente; Plant morphology; Oleoresins; Nontimber forest products; Morfología de las plantas; Harvest date; Yield monitoring; Oleoresinas; Productos forestales no madereros; Temporada de cosecha; Control funcional del rendimiento.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/950844
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