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Ogundahunsi, Olufemi Emmanuel; Ogunsina, Babatunde Sunday; Ibrahim, Raheem O.. |
Cracking of dika nut has presented serious challenges to local processors considering the arduous task it constitutes during processing. A motorized machine that is capable of multiple cracking of dika nuts was designed, fabricated and tested. The major components of the machine include a sliding hammer, a gear unit, a chain conveyor and cracking trays. The experimental machine was evaluated on the basis of cracking efficiency and throughput considering three types of pre-treated nuts (sun-dried, oven-dried and roasted) and two nut sizes (small and big). The cracking efficiency and throughput were: 65% and 8.84kg/h, 63% and 7.75kg/h, 45% and 5.67 kg/h for roasted, oven-dried and sun-dried small nuts; while the corresponding values for big nuts were: 72%... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Post harvest technology; Processing machines motorized; Machine; Dika nut; Cracking. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3614 |
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VILELA, N. J.; LANA, M. M.; NASCIMENTO, E. F. do; MAKISHIMA, N.. |
O objetivo deste trabalho foi estimar as perdas na comercialização de tomate, pimentão e cenoura em uma rede varejista do Distrito Federal. Com base na identificação dos níveis de perdas físicas em quatro lojas da rede varejista do Distrito Federal, foi estimado e representado em percentuais o custo das perdas na comercialização de cada produto, na composição do preço final. Os níveis de perdas foram detectados por observações feitas em visitas semanais a quatro supermercados da mesma rede varejista, durante o ano de 1999. Para todas as hortaliças consideradas, o nível geral de perdas detectado foi de 21%, em média. Para cada produto, os níveis médios de perdas físicas foram de 30%, 20% e 12%, para tomate, pimentão e cenoura, respectivamente. Os custos... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Tecnologias pós-colheita; Tomato; Carrot; Bell pepper; Post harvest technology; Managers training.; Cenoura; Pimentão; Tomate; Treinamento.. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/109801 |
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