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A vitivinicultura no Semiárido brasileiro. Infoteca-e
SOARES, J. M.; LEAO, P. C. de S..
Histórico e importância Socieconômica; Exigências climáticas; Aspectos fisiológicos; Melhoramento genético; Principais cultivares; Mecanização agrícola, manejo e conservação do solo; Implantação do vinhedo; Manejo da copa; Irrigação; Nutrição e adubação; Fertirrigação; Pragas e alternativas de controle; Fisiologia, tecnologia e manejo pós-colheita; Sistema de produção integrada; Vitivinicultura e enologia; Custos de produção; Mercados de uvas de mesa e de vinho.
Tipo: Livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivar; Vale do São Francisco; Manejo de copa; Implantação do vinhedo; Exportação de fruta; Videira; Uva; Melhoramento genético vegetal; Sistema de Cultivo; Variedade; Adubação; Irrigação; Praga; Doença; Custo de Produção; Enologia; Mercado; Produção Integrada; Colheita; Pós-Colheita; Fertirrigação; Plantio; Vinho; Grapes; Irrigation; Vitis; Viticulture; Physiology; Postharvest physiology; Postharvest technology.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/513781
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Avaliação nutricional de polpa de mangas Keitt com e sem a desordem fisiológica corte negro. Repositório Alice
FREITAS, S. T. de; ANDRADE, M. E. A. de.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o padrão nutricional de mangas ‘Keitt’ com e sem sintomas de corte negro.
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Polpa da manga; Variedade Keitt; Vale do São Francisco; Manga; Fisiologia Vegetal; Pós-Colheita; Mangoes; Postharvest physiology.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115071
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Caracterização de acessos de mangueira quanto à qualidade pós-colheita dos frutos. Repositório Alice
COSTA, C. dos S. R.; SOUZA, E. M. de C.; COSTA, A. E. da S.; LIMA NETO, F. P.; LIMA, M. A. C. de; MUSSER, R. dos S..
O objetivo do presente estudo foi caracterizar acessos do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido quanto às características relacionadas à qualidade de fruto.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Seleção de genitores; Características nutracêuticas; BAG; Manga; Pós-Colheita; Mangifera Indica; Mangoes; Postharvest technology; Postharvest treatment; Postharvest physiology.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1148322
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Colheita e pós-colheita de umbu para o consumo in natura Infoteca-e
FREITAS, S. T. de; OLIVEIRA, V. R. de.
O umbuzeiro (Spondias tuberosa Arruda) é uma espécie pertencente à família Anacardiaceae, cujo fruto representa uma importante fonte de renda para pequenos produtores e cooperativas do Semiárido brasileiro, sendo sua produção predominantemente extrativista. Apesar das características benéficas à saúde, umbus são altamente perecíveis após a colheita, sendo necessária a colheita na maturação ideal, bem como o uso de embalagens e armazenamento em temperaturas adequadas para garantir a conservação e a oferta de frutos de umbuzeiro com alta qualidade no mercado consumidor
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Umbuzeiro; Maturação de colheita; Controle de podridão; Temperatura de armazenamento; Umbu; Pós-Colheita; Maturação; Conservação; Consumo; Spondias; Postharvest physiology; Postharvest technology.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1138586
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Conservação pós-colheita de manga Tommy Atkins em embalagem de polietileno de baixa densidade (Videpack) com diferente número de perfurações. Repositório Alice
PAES, P. de C.; LIMA, M. A. C. de; AZEVEDO, S. S. N.; SANTOS, P. de S.; SILVA, F. O. da.
O objetivo deste trabalho foi testar a qualidade e a conservação pós-colheita de mangas Tornmy Atkins embaladas com sacolas de polietilieno de baixa densidade (PEBD), com variados números de perfurações.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Tommy Atkins; Armazenamento; Embalagem; Manga; Variedade; Pós-Colheita; Mangoes; Postharvest physiology.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/155825
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Determinação da qualidade fisiológica das sementes de soja colhidas no Brasil na safra 2014/15. Repositório Alice
FRANÇA-NETO, J. B.; KRZYZANOWSKI, F. C.; LORINI, I.; HENNING, A. A.; HENNING, F. A.; PADUA, G. P. de; OLIVEIRA, M. A. de; MANDARINO, J. M. G.; HIRAKURI, M. H.; BENASSI, V. T..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Soja; Semente; Fisiologia; Qualidade; Safra; Soybeans; Seed quality; Physiology; Postharvest physiology; Crop quality.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1093998
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Effects of commercial rapid cooling programs on rosa mango quality. Repositório Alice
FERREIRA, I. J. S.; TURCO, S. H. N.; SILVA, R. T.; FREITAS, S. T. de; COSTA, D. dos S..
Mango quality is affected by thermal storage conditions. Therefore, it is important to use cooling techniques and their monitoring to maintain desirable properties in the fruit. The objective of this study was to evaluate the effects of commercial rapid cooling programs on the quality of 'Rosa' mango. Mangoes were distributed on different horizontal positions of six pallets. All pallets were put through two rapid cooling times, three pallets for 120 minutes and three pallets for 240 minutes. Subsequently, the fruits were stored in a cold chamber for 7 and 14 days, followed by an evaluation of shelf life for 3 days at 20°C. Experimental design was in randomized blocks with three replicates, with one pallet per replicate. The weight, pH, and skin color of...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Resfriamento forçado; Manga rosa; Manga; Refrigeração; Pós-Colheita; Conservação; Mangifera Indica; Armazenamento.; Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest technology; Temperature.
Ano: 2022 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1144375
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Effects of postharvest handling on lenticel spotting of 'Tommy Atkins' mangoes from Northeast Brazil. Repositório Alice
ASSIS, J. S. de; SELF, G.; CARON, V. C..
Both red and black lenticel spotting reduce the value of Tommy Atkins mangoes exported from northeast Brazil to North America and Europe. By applying none, some ar ali postharvest operations to early and mid-season fruit, it was shown that postharvest handling increases lenticel spotting in a cumulative way. Both types of lenticel spotting were caused principally by washing fruit in a calcium hydroxide solution to prevent sap burn. Following this, the USDA phytosanitary hot water treatment reduced the potential for subsequent red lenticel spotting during cold storage, but increased black lenticel spotting. The result of these reciproca I effects is that fruit for the EU market, which does not receive the hot water treatment, is affected principally by red...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Lenticela; Nordeste; Descoloração; Manga; Pós-Colheita; Variedade; Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest treatment; Postharvest technology.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/157025
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Efficient management of the application of paclobutrazol for the production and quality of Tommy Atkins mango. Repositório Alice
FERREIRA, K. M.; SIMOES, W. L.; MOUCO, M. A. do C.; SILVA, J. L. da; SILVA, J. S. da; MESQUITA, A. C..
The application of paclobutrazol (PBZ) by irrigation system to induce the flowering of mango may be an economically and environmentally more efficient practice. The objective of this work is to determine the most efficient dose of PBZ to be applied by irrigation system to manage the production and quality of fruits of the mango cultivar ?Tommy Atkins? in the middle region of the São Francisco Valley. The experimental design was randomized blocks with five paclobutrazol doses applied by irrigation system (0.5, 1.0, 1.5, 2.0 and 2.5 g a.i.-1, linear canopy) and an additional treatment (control) with the application of a dose using the conventional form (2.0 g a.i.-1 linear canopy applied manually by haul), and four replications. The variables analyzed were...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: PBZ; Tommy Atkins; Manga; Regulador de Crescimento; Pós-Colheita; Fruta; Irrigação; Mangifera Indica; Paclobutrazol; Mangoes; Flowering; Postharvest technology; Postharvest physiology.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1123941
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Equilíbrio nutricional e distúrbios fisiológicos em manga Tommy Atkins. Repositório Alice
MORAES, P. L. D. de; ASSIS, J. S. de; SILVA, D. J..
O presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a relação entre o equilíbrio de alguns nutrientes e a ocorrência de distúrbios fisiológicos em manga 'Tommy Atkins' cultivadas no Vale do São Francisco.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Cultivo; Distúrbio Fisiológico; Manga; Nutrição; Variedade; Pós-Colheita; Postharvest physiology; Postharvest technology; Mangoes.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150879
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Fisiologia e manuseio pos-colheita de cenoura. Infoteca-e
LANA, M. M.; VIEIRA, J. V..
bitstream/item/107348/1/CNPH-DOCUMENTOS-21-FISIOLOGIA-E-MANUSEIO-POS-COLHEITA-DE-CENOURA-FL-07831.pdf
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Fisiologia pos-colheita; Manipulacao; Classificao; Chalaropsis; Rhyzopus; Carrot; Postharvest; Handling; Quality; Harvest; Selection; Diseases; Fungus.; Armazenamento; Cenoura; Colheita; Daucus Carota; Embalagem; Doença; Fungo; Lavagem; Pós-Colheita; Sclerotium Rolfsii; Seleção; Qualidade; Transporte.; Alternaria radicina; Erwinia; Geotrichum; Thielaviopsis; Pseudomonas; Rhizoctonia; Sclerotinia; Classification; Cleaning; Packaging; Postharvest physiology; Storage; Transportation; Washing..
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/768857
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Fruit quality of Braeburn© apple trees sprayed prohexadione-calcium and GA4+7. Repositório Alice
AMARANTE, C. V. T. do; SILVEIRA, J. P. G.; FREITAS, S. T. de; STEFFENS, C. A.; MITCHAM, E. J..
The objective of this study was to assess the effects of post-bloom (PB) or preharvest (PH) treatments of Braeburn apple trees with prohexadione-calcium (ProCa; 300 mg L-1), an inhibitor of gibberellins biosynthesis, or GA4+7 (300 mg L-1) on fruit quality at harvest and after storage (four months at 0±0.5 o C, followed by five days of shelf life). PB treatments started 15 days after full bloom, with one application every week and six applications in total. PH treatments started five weeks before anticipated harvest, with one application every week and four applications in total. Control trees were sprayed with water. GA4+7 PB increased length/diameter ratio, and GA4+7 PH increased titratable acidity (TA) and flesh firmness and slightly reduced red color of...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Antigiberelina; Cor da pele; Pós-floração; Maçã; Etileno; Maturidade; Pós-Colheita; Apples; Postharvest treatment; Postharvest technology; Postharvest physiology.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131132
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Maturation and quality of BRS Magna grapes influenced by rootstocks in rainy season. Repositório Alice
SANTOS, L. F. dos; NASCIMENTO, J, H, B.; RODRIGUES, A. A. M.; ANDRADE NETO, E. R.; LIMA, M. A. C. de.
Seasonal variations and production factors can influence the quality of grapes. Considering the Sub-middle region of the São Francisco Valley, Brazil, differentiated by production in rainy and warmer periods of the year, the climatic conditions in each season affect the duration of the phenological phases and quality of the grapes. The objective of this study was to characterize the changes in the quality components during maturation of BRS Magna grapes on different rootstocks, in rainy seasons under tropical conditions, as a support to define the harvest time. The experiment was conducted in Petrolina, Pernambuco, Brazil, from Jan to Apr 2017 (cycle 1) and Dec 2017 to Apr 2018 (cycle 2) evaluating rootstocks and age of the fruits. Bunches were picked from...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Viticultura tropical; BRS Magna; Amadurecimento; Uva; Pós-Colheita; Porta Enxerto; Maturação; Grapes; Fruit quality; Postharvest technology; Postharvest physiology; Maturation-promoting factor.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1132370
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Menos área cultivada, mais tecnologia na fruticultura de exportação: uva, manga e melão. Infoteca-e
LIMA, J. R. F. de; YURI, J. E.; MOUCO, M. A. do C.; LEAO, P. C. de S.; COSTA-LIMA, T. C. da.
O Nordeste do Brasil é um polo produtor e exportador de frutas, sendo suas principais culturas a manga, o melão e a uva. Isso é possível com o uso de irrigação e de muita tecnologia. Com a possibilidade de produzir durante todos os meses do ano, o polo abastece o mercado interno e externo, principalmente a União Europeia e os Estados Unidos. Contudo, a competição com outros países é grande e crescente a cada ano. A vantagem das frutas brasileiras é que se tem conseguido aumentar bastante a produtividade por hectare sem ser necessário aumentar as áreas dos estabelecimentos, contribuindo, assim, para poupar terra. As três culturas abordadas no capítulo (uva, manga e melão) demonstram uma tendência de continuidade de investimento em tecnologias que permitam o...
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Práticas poupa-terra; Uva sem semente; Seedless; Vale do sao francisco; Fruticultura; Uva; Manga; Melão; Exportação; Pós-Colheita; Melhoramento Genético Vegetal; Fruits; Grapes; Mangoes; Melons; Postharvest treatment; Postharvest technology; Postharvest physiology.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131621
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Nutritional relationships in bitter pit-affected fruit and the feasibility of Vis-NIR models to determine calcium concentration in Fuji apples. Repositório Alice
BONOMELLI, C.; MOGOLLÓN, R.; FREITAS, S. T. de; ZOFFOLI, J. P.; CONTRERAS, C..
Fuji is among the most cultivated apples worldwide but affected by the disorder bitter pit (BP). Calcium deficiency plays an important role on fruit susceptibility to BP. The objectives of this study were to determine nutritional relationships in BP-affected fruit and to verify if Vis-NIR models can predict Ca concentration in Fuji apples. Fruit was harvested during 2018 season from two different orchards with historical high BP incidence. Seven hundred and fifty apples were stored at 0 ?C for 150 days plus 10 days at 20 ?C for BP assessments. After storage, 20 fruit with BP symptoms (BP+) and 20 healthy fruit (BP?) were assessed individually for mineral concentration. Vis-NIR evaluation involved a spectra range from 285 to 1200 nm to predict Ca...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Macieira; Nutrição de planta; Cultivar Fugi; Maçã; Nutrição Vegetal; Cálcio; Pós-Colheita; Plant nutrition; Apples; Calcium; Boron; Bitter pit; Postharvest physiology.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1125158
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Pesquisa, desenvolvimento e inovação para a produção tropical de uvas para mesa, vinho e suco: situação atual e oportunidades. Infoteca-e
LIMA, M. A. C. de; GUERRA, C. C.; BIANCHINI, F.; LEAO, P. C. de S..
Neste trabalho, é apresentado, inicialmente, um panorama da atividade no Semiárido, desde sua introdução até os dias atuais. As contribuições recentes das pesquisas conduzidas pela Embrapa Semiárido e parceiros para os sistemas de produção de uvas para mesa, bem como para a elaboração de vinhos e sucos, também são apresentadas. Finalmente, a visão de futuro é contemplada, considerando-se as perspectivas e oportunidades para essa atividade econômica, incluindo as sinalizações de mercado. Assim, este documento se configura como uma importante fonte de informação não apenas para o direcionamento de novas ações de pesquisa e inovação, mas também para a estruturação de um programa de suporte tecnológico à cadeia produtiva da uva nas condições do Semiárido, nas...
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Uva de mesa; Uva; Suco de Fruta; Viticultura; Melhoramento Genético Vegetal; Pós-Colheita; Enologia; Vinho; Processamento; Vitis Vinifera; Postharvest technology; Postharvest physiology; Grapes.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1123045
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Physical and chemical characteristics of fruits from different orange canopy/rootstock combinations grown in the brazilian semiarid. Repositório Alice
SANTOS, L. M.; BASTOS, D. C.; CALGARO, M.; FERREIRA, P. P. B.; MENDONÇA, A. V. R.; SILVA, S. de O. e; CHAVES, A. R. de M..
The orange tree combination ?Pera? x ?Cravo? lemon has prevailed in the national territory, and new orange rootstock combinations have been developed in citrus breeding programs in order to provide the productive sector with new alternatives. Therefore, the objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of fruits from different orange canopy/rootstock combinations grown in the Brazilian semiarid. The experimental design was in randomized blocks in a factorial scheme with three canopy and four rootstock cultivars, with three replications. The orange canopies cultivars used were ?Pera,? ?Natal,? and ?Sincorá?, while the rootstock cultivars were ?Santa Cruz? Cravo lemon, the ?Sunki Tropical? tangerine selection, and the...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Características físicas e químicas; Semiarido; Pós-Colheita; Citricultura; Laranja; Porta Enxerto; Postharvest technology; Postharvest physiology; Postharvest treatment; Citrus.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1136802
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Physicochemical characterization of Pera orange fruits selections grafted on two rootstocks in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
BASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; LIMA, M. A. C. de; PASSOS, O. S.; CALGARO, M.; ATAIDE, E. M..
?Pera? orange is a scion variety widely grown in commercial orchards of various citrus-producing regions in Brazil due to the good acceptance of its fruits by the consumer market, both for fresh consumption and industrial processing. The development of clones or selections occurs by genetic mutations within genetic improvement studies with the different varieties, consisting of the selection of plants with superior quality and production characteristics to the variety of origin. In this perspective, this study aimed to evaluate the physicochemical characteristics of four ?Pera? orange selections (?D9?, ?D12?, ?D25?, and ?C21?) grafted on two rootstocks (Rangpur lime (Citrus limonia Osbeck) and ?Volkamer? lemon (Citrus volkameriana Tan. and Pasq.), under...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Citros; Semiárido; Consumo in natura; Laranja; Laranja Pêra; Citricultura; Porta Enxerto; Pós-Colheita; Laranja Doce; Melhoramento Genético Vegetal; Oranges; Citrus; Postharvest technology; Postharvest physiology.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1136800
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Precooling of table grapes on a commercial scale as function of packaging. Repositório Alice
MIRANDA, I. B.; SANTOS, I. E. dos A.; TURCO, S. H. N.; FREITAS, S. T. de; FAUSTINO, A. C.; LINS, A. C. de S. S..
Although precooling by forced air is widely used to remove field heat from fresh table grapes, there is no knowledge about its use and efficiency. Factors influencing the process include temperature and relative air humidity, amount and initial temperature of the fruits, air velocity, and packaging. The objective of this study was to evaluate the cooling effect and efficiency of forced air cooling on table grapes in two types of packages. The experimental method used randomized blocks, in a 2 × 3 factorials, corresponding to two package types (polystyrene and cardboard) and three heights on the pallet - lower, middle, and upper - with four replicates. The temperature gradient in the direction of the airflow was evaluated. There was heterogeneity in...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Cadeia de frio; Uva de mesa; Pré-resfriamento; Uva; Resfriamento; Pós-Colheita; Embalagem; Postharvest technology; Postharvest physiology; Postharvest treatment; Packing houses.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1131130
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Qualidade de acerolas da coleção de trabalho do programa de melhoramento genético da Embrapa Semiárido para consumo in natura e processamento. Repositório Alice
SILVA, B. O. S. da; FERREIRA, M. A. R.; LIMA, D. dos A.; SILVA, D. E. S. da; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade de cinco clones (7, 12, 15, 17 e 29) de aceroleiras da coleção de trabalho do programa de melhoramento genético da Embrapa Semiárido visando à seleção de genótipos com alta qualidade para o consumo in natura ou extração de ácido ascórbico (vitamina C).
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Ácido ascórbico; Consumo in natura; Acerola; Melhoramento Genético Vegetal; Pós-Colheita; Vitamina C; Genótipo; Malpighia emarginata; Postharvest physiology; Postharvest technology.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1129911
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