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Comparison between freeze and spray drying to obtain powder Rubrivivax gelatinosus biomass 116
Santo,Edson Francisco do Espírito; Lima,Leandro Kanamaru Franco de; Torres,Ane Pamela Capucci; Oliveira,Gabriela de; Ponsano,Elisa Helena Giglio.
The use of colorants in products of animal origin is justified by the improvement in the color of foods since this attribute is considered a quality criterion. These additives can be produced using industrial effluents as substrates and appropriate organisms, such as Rubrivivax gelatinosus. Oxycarotenoids represent a class of carotenes responsible for the pigmentation of animals and vegetables. R. gelatinosus grows in fish industry effluent with the resulting production of a bacterial biomass containing oxycarotenoids. The purpose of this study was to compare the use of two drying processes - spray and freeze drying - to obtain powder biomass in terms of the process parameters (yield, productivity, and product recovery) and the product characteristics...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biomass; Biological pigments; Rubrivivax gelatinosus.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100008
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Control of the lipid oxidation in Nile tilapia feed 65
Grassi,Thiago Luís Magnani; Marcos,Marcelo Tacconi de Siqueira; Ponsano,Elisa Helena Giglio.
ABSTRACT: The purpose of this research was to investigate the progress of the rancidity in Nile tilapia diets containing bacterial biomass of Rubrivivax gelatinosus . Six experimental treatments comprised basal diet (negative control), diet with asthaxanthin (positive control) and 4 diets with different concentrations of the bacterial biomass. The thiobarbituric acid assay for rancidity analyses were accomplished after 6 and 12 months of diets storage. It was concluded that Rubrivivax gelatinosus biomass minimized the racidity in Nile tilapia diets in 32.52 to 44.72% at 6 months and in 37.85 to 52.37% at 12 months of storage.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Antioxidant; Rancidity; Rubrivivax gelatinosus; TBARS.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000901675
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Desempenho, sanidade animal e qualidade de filés de tilápias alimentadas com ração suplementada com biomassa bacteriana 45
Santo,E.F.E.; Grassi,T.L.M.; Marcos,M.T.S.; Oliveira,D.L.; Cavazzan,J.F.; Ciarlini,P.C.; Narciso,L.G.; Torres,A.A.; Gonçalves,G.S.; Abimorad,E.G.; Ponsano,E.H.G..
A aquicultura moderna é um dos setores de produção de alimentos que mais cresce no mundo. A tilápia, além de possuir grandes vantagens produtivas, origina produtos com grande aceitação pelo mercado. Em sua nutrição, podem ser utilizados aditivos com finalidades zootécnicas, pigmentantes ou antioxidantes. Este estudo objetivou avaliar o efeito da suplementação da dieta de tilápias com biomassa de Rubrivivax gelatinosus sobre o desempenho zootécnico e a saúde dos animais (histologia e hematologia) e sobre as características de qualidade dos filés (pH, composição químico-bromatológica, cor e rancidez). O experimento contou com seis tratamentos, compostos de um grupo controle, sem aditivos, um grupo contendo pigmentante comercial e quatro grupos com a biomassa...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidantes; Cor; Indústria pesqueira; Pigmentos biológicos; Rubrivivax gelatinosus.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000200525
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