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Absence of antimicrobial activity of Euphorbia milii molluscicidal latex. Repositório Alice
OLIVEIRA FILHO, E. C. de; ALVES, B. F. G. Z.; LOPES, J. C.; TUTUNJI, V. L..
Abstract: Introduction : Euphorbia milii latex has been used as herbal medicine and proved to be a potent plant molluscicide. Materials and Methods : The susceptibility of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Pseudomonas aeruginosa to E. milii molluscicidal latex was evaluated by assays in the agar well diffusion method and tubes dilution, to determine the minimal inhibitory concentration and minimal bactericidal concentration. Results : Latex in natura (fresh) and lyophilized in a maximum viable concentration of 100 mg/L did not show any inhibitory effect on the growth of the bacterial strains tested. Conclusion : Although it has been effective as a molluscicide, this latex presented a total absence of antimicrobial activity in the two forms and...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Euphorbia sp; Latex; Moluscicida; Planta Medicinal; Euphorbia milii; Staphylococcus aureus subsp. aureus; Escherichia coli B; Pseudomonas aeruginosa group.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1109292
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Atividade do óleo essencial de Cinnamomum cassia contra Staphylococcus aureus: revisão. Repositório Alice
PENTEADO, A. L..
Resumo: O objetivo deste trabalho foi apresentar uma revisão sobre a atividade do óleo essencial de Cinnamomum. cassia contra Staphylococcus aureus por meio de pesquisas nas bases Web of Science, Science Direct, Scopus, Lilacs e Medline. Para tanto, foram utilizados artigos que abordam os componentes químicos do óleo essencial (OE) de Cinnamomum cassia e sua atividade contra Staphylococcus aureus por meio de dados de diâmetro de inibição, Concentração Inibitória Mínima (CIM) e Concentração Bactericida Mínima (CBM), publicados entre 2011 a 2021. De 98 estudos identificados, 26 preencheram os critérios de inclusão. Os componentes químicos mais comumente encontrados no óleo essencial de C. cassia foram nesta ordem; cinamaldeído, na forma Trans/E, acetato de...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Concentração bactericida mínima; Concentração inibitória mínima; Inibição.; Staphylococcus Aureus; Óleo Essencial; Higiene de Alimento; Cinnamomum; Staphylococcus aureus subsp. aureus; Food contamination; Minimum inhibitory concentration; Essential oils.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1137341
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Avaliação in vitro de atividade antimicrobiana de óleos essenciais contra Salmonella typhimurium e Staphylococcus aureus. Repositório Alice
PENTEADO, A. L.; ESCHIONATO, R. A.; SOUZA, D. R. C. de; QUEIROZ, S. C. do N. de.
Resumo: O objetivo do trabalho foi avaliar a atividade antimicrobiana in vitro de diferentes óleos essenciais e suas combinações contra linhagens patogênicas de Salmonella typhimurium ATCC 13311 e Staphylococcus aureus ATCC 13565. Foram testados ao todo 41 óleos essenciais e as combinações em pares dos óleos de alecrim-pimenta (Lippia sidoides Cham.), capim-limão (Cymbopogon citratus Stapf.), tomilho (Thymus vulgaris L.), orégano (Origanum vulgare L.) e canela (Cinnamomum cassia (L.) D.Don. para observar efeitos adicionais ou não na inibição dos microrganismos. Os resultados mostraram que as melhores atividades antimicrobianas para os dois microrganismos foram obtidas utilizando os óleos de Thymus vulgaris L. (tomilho), Origanum vulgare L. (orégano) e...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Bioensaio; CG-EM; Inibição; Timol; P-cimeno; Antimicrobial activity.; Salmonella Typhimurium; Staphylococcus Aureus; Óleo Essencial; Alecrim; Canela; Capim Limão; Orégano; Thymol; P-cymene; Essential oils; Staphylococcus aureus subsp. aureus; Food analysis; Food contamination; Carvacrol..
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1137345
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Characterisation of Staphylococcus aureus strains from milk and goat cheese and evaluation of their inhibition by gallic acid, nisin and velame of the brazilian Caatinga. Repositório Alice
OLIVEIRA, A. P. D. de; COSTA, M. M. da; NOGUEIRA, D. M.; DIAS, F. S..
Twenty isolates from milk and goat cheese were confirmed asStaphylococcus aureus. These isolateswere characterised for phenotypic properties related to cell adhesion and for the presence ofenterotoxin production, intercellular adhesion andb-lactam resistance genes.Staphylococcus aur-eusL47 showed cell adhesion ability and positivity for thesec,sed,icaD,mecA andblaZgenes.Three antimicrobial compounds were tested singly or in pairs for growth control of strain L47: gal-lic acid (GA), nisin and essential oil (EO) ofCroton heliotropiifolius(velame). At 24 h, EO andEO+nisin showed higher inhibitory activity againstS. aureusL47 in goat milk.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Ácido gálico; Nisina; Velame; Genes de enterotoxinas; Compostos antimicrobianos; Caprino; Caprinocultura; Queijo; Leite de Cabra; Staphylococcus Aureus; Caatinga; Biofilme; Óleo Essencial; Staphylococcus aureus subsp. aureus; Goats; Dairy goats; Essential oils.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1117772
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Chemical composition and antimicrobial activity of two extract of propolis against isolates of Staphylococcus spp. and multiresistant bacterials. Repositório Alice
AMARANTE, J. F.; RIBEIRO, M. de F.; COSTA, M. M.; MENEZES, F. G.; SILVA, T. M. S; AMARANTE, T. A. B.; GRADELA, A.; MOURA, L. M. D..
There is a growing need to discover and develop alternative therapies for the treatment of mastitis caused by Staphylococcus spp. and multidrug-resistant bacterial infections. This study examined the chemical composition and antimicrobial potential of two propolis extracts (EPA and EPB) against seventy-seven isolates of Staphylococcus spp. obtained from subclinical bovine mastitis; three clinical strains of MRSA and two from clinical strains of S. aureus ATCC, identified as S. aureus ATCC 6538 and S. aureus ATCC 25923. The total phenolic content was determined by the Folin-Ciocalteau method, the total flavonoid content by the Dowd method and the phenolic profile was quantified by HPLC-DAD. The MBC values of the extracts were evaluated by broth...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Mastite bovina; Atividade antimicrobiana; Extrato de própolis; Terapia alternativa; Composição Química; Própolis; Doença Animal; Bactéria; Staphylococcus aureus subsp. aureus; Animal diseases.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1114052
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Staphylococcus aureus and Methicillin-resistant coagulase-negative staphylococci in nostrils and buccal mucosa of healthy camels used for recreational purposes Repositório Alice
SILVA, V.; CANIÇA, M.; MANAGEIRO, v.; VERBISCK, N. V.; TEJEDOR-JUNCO, M. T.; GONZÁLEZ-MARTIN, M.; CORBERA, J. A.; POETA, P.; IGREJAS, G..
Several different species of animals host staphylococci as normal microbiota. These animals can be a source of staphylococci zoonotic infections. People with routine or occupational exposure to infected/colonized animals are at risk of a potential transmission. Therefore, we aimed to investigate the presence of S. aureus and other staphylococci in camels used for recreational purposes as well as their antimicrobial resistance, virulence factors and genetic lineages. A total of 172 samples were collected from 86 healthy camels (nose and mouth) from different farms located in the Canary Islands, Spain. Antimicrobial susceptibility testing was performed against 14 antimicrobial agents. The presence of virulence genes was studied by PCR. Multilocus sequence...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Contaminação Bacteriana; Camelus; Camelus dromedarius; Coagulase negative staphylococci; Methicillin-resistant Staphylococcus aureus; Staphylococcus aureus subsp. aureus.
Ano: 2022 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1150723
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