Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 87
Primeira ... 12345 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A concept for the viticulture of 'tropical wines'. Repositório Alice
TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E..
At worldwide level, the classical viticulture produces wines is almost all places in different climate types, where it is possible to obtain only one harvest per year. In these conditions, bud burst in vines occurs as a result of temperature raising at the end of the winter?beginning of spring. With the development of the vegetative cycle, grapes arrive to maturity/harvest period at the end of the summer?beginning of the fall season. After the fall of the leaves, vines undergo a dormant period with a vegetative repose (condition found also in some intertropical producer regions). A lot of grapes are produced for a long-time in the intertropical zone, but only a little part is used to winemaking. Considered a challenge in the past, to produce quality wines...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Terroir; Vinho tropical; Região tropical; Brasil; Viticultura; Uva; Produção.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/927777
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Agricultura irrigada: potencialidade do semiárido. Infoteca-e
LIMA, J. R. F. de; SOUZA, F. de F..
A Vitivinicultura no Semiárido; A Mangicultura no Semiárido; Outras frutíferas no Semiárido; Novos cultivos de frutíferas no Semiárido; A Olericultura no Semiárido; Perspectivas para o futuro da Agricultura irrigada no Semiárido.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agricultura de baixo carbono; Semiárido; Agricultura irrigada; Fruticultura irrigada; Vinho tropical; Suco de uva; Certificação do Vale São Francisco; Agricultura; Irrigação; Fruticultura; Viticultura; Manga; Citricultura; Olericultura; Mudança Climática; Economia da Produção; Desenvolvimento Socio-Econômico; Agriculture; Precision agriculture; Tropical agriculture; Sustainable agriculture; Fruit products; Fruit wines; Fruiting; Tropical and subtropical fruits; Irrigation; Irrigation management; Social impact; Social environment; Agricultural economics.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1098479
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aroma profile of Cabernet Sauvignon tropical wines produced in Northeastern of Brazil Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Variabilidade climática; Vinho tropical; Compostos voláteis; Ttipicidade.; Uva; Vitis Vinifera.; Grapes.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/909890
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines from Brazil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, G. G. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The production of fine wines in the Sub-middle of the São Francisco River Valley, Northeast of Brazil, is relatively recent, about twenty-five years ago. This region presents different characteristics, with a tropical semiarid climate, in a flat landscape. Presenting high annual average temperature, solar radiation and water in abundance for irrigation, it?s possible the scaling the grape harvests for winemaking throughout the year, allowing to obtain until two harvests per year. Several factors may affect the aromatic compounds in wines, such as viticulture practices, climatic conditions, cultivars and winemaking process. This study aimed to evaluate the aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines elaborated in two different periods in the...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vinho tropical; Estabilidade aromática; Syrah; Petit Verdot; Enologia; Vinho; Uva; Variedade; Análise organoléptica; Grapes.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/950560
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines from Brazil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, G. G. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The production of fine wines in the Sub-middle of the São Francisco River Valley, Northeast of Brazil, is relatively recent, about twenty-five years ago. This region presents different characteristics, with a tropical semiarid climate, in a flat landscape. Presenting high annual average temperature, solar radiation and water in abundance for irrigation, it?s possible the scaling the grape harvests for winemaking throughout the year, allowing to obtain until two harvests per year. Several factors may affect the aromatic compounds in wines, such as viticulture practices, climatic conditions, cultivars and winemaking process. This study aimed to evaluate the aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines elaborated in two different periods in the...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Estabilidade aromática; Syrah; Petit Verdot; Enologia; Vinho; Uva; Variedade; Análise organoléptica.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/927803
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação da estabilidade do vinho ?Syrah? do Submédio do Vale do São Francisco e influência do uso .de chips de carvalho Repositório Alice
OLIVEIRA, I. G. de; SILVA, T. de M.; NUNES, G. da S.; NASCIMENTO, D. C. do; BARROS, E. S. de; BIASOTO, A. C. T..
Esta pesquisa teve como objetivo avaliar a estabilidade do vinho da cultivar Syrah produzido na região com a adição de chips de carvalho. Os vinhos foram elaborados pelo método tradicional, sendo adicionados chips de carvalho americano (Quercus alba) ou francês (Quercus petrae) e a mistura de ambos, na quantidade total de 4 gL-1, durante as fermentações alcoólica e malolática (50 dias) ou somente na fermentação malolática (30 dias).
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Vinho tropical; Vale do São Francisco; Uva; Envelhecimento; Vinho; Quercus alba; Quercus petraea; Wines.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1129970
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação da presença de leveduras contaminantes em vinhos Syrah do Nordeste do Brasil. Repositório Alice
OLIVEIRA, E. A. de; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, V. de S.; OLIVEIRA, J. de S.; NASCIMENTO, R. L.; SILVA, G. G.; PEREIRA, C. A.; TARGINO, H. M. de L.; CONCEIÇÃO, G. C. da; GAVA, C. A. T.; PEREIRA, G. E..
Este trabalho objetivou verificar a presença de leveduras contaminantes em vinhos elaborados a partir de uvas da variedade Syrah, provenientes de videiras do Campo Experimental de Bebedouro, da Embrapa Semiárido, com suspeita de contaminação. As uvas Syrah foram colhidas em março de 2011 e apresentavam injúrias por causa do ataque de pássaros e insetos, bem como apresentavam problemas de sanidade, decorrentes da pluviosidade no período de maturação. Os vinhos foram elaborados no Laboratório de Enologia pelo método tradicional e, ao final das fermentações alcoólica e malolática, foram estabilizados e engarrafados. A metodologia utilizada para a caracterização dos micro-organismos utilizou um meio seletivo para leveduras resistentes a conservantes. A análise...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Região Nordeste; Brasil; Levedura; Anais; CNPUV.; IC; Iniciação cientifica; Uva; Viticultura; Vinho; Análise Microbiológica; Contaminação; Vitis Vinifera..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/917528
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação do potencial enológico de uvas tintas colhidas em duas safras por ano no Vale do Sub-Médio São Francisco, Brasil. Repositório Alice
SANTOS, J. de O.; ALENCAR, Y. C. L. de; GUERRA, C. C.; LIRA, M. M. P.; PEREIRA, G. E..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Videira; Clima inter-tropical; Potencial enológico; Vinho tropical; Cultivar; Alfrocheiro; Deckrot; Tempranillo.; Uva..
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153731
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação dos efeitos do porta-enxerto utilizado na composição físico-química de vinhos "Syrah". Repositório Alice
OLIVEIRA, J. B. de; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L. do; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B..
Na região do Vale do Submédio São Francisco é possível colher de duas a três safras por ano, em função das características climáticas e da disponibilidade de água para a irrigação. As características dos vinhos obtidos no primeiro e no segundo semestres são diferentes, pela variabilidade climática intra-anual. De acordo com alguns autores, a escolha do porta-enxerto é fundamental para a obtenção de uvas de qualidade, pois influenciam na intensidade do desenvolvimento vegetativo das plantas, tendo efeitos sobre a duração do ciclo, bem como sobre a produtividade, ao afetar o tamanho da baga, bem como a composição química da uva e as características analíticas e sensoriais dos vinhos obtidos.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vinho tropical; Tipicidade; Syrah; Região do Vale do Submédio São Francisco; Porta-enxerto; Viticultura; Uva; Vinho; Análise química; Composição química; Clone; Composto Fenólico.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/875945
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização do fator killer em leveduras selvagens isoladas durante o processo fermentativo de vinhos tropicais no Brasil. Repositório Alice
PONZZES, C. M. P. B. S. de; SANTANA, C. A.; MELO, D. L. F. M. de; PEREIRA, G. E.; GAVA, C. A. T.; SANTOS, J. de O.; SIQUEIRA, S. C. S.; SANTOS, P. O.; BARBOSA JÚNIOR, A. M.; TRINDADE, R. de C..
Durante a elaboração do vinho, inúmeras leveduras selvagens contribuem para a realização da fermentação alcoólica. É importante verificar a presença da proteína killer em leveduras, pois esta permite inibir a ação de leveduras de contaminação. O objetivo deste trabalho foi verificar a atividade killer em leveduras selvagens isoladas em uvas, cultivar Tempranillo, durante o processo de elaboração de vinhos tropicais no nordeste do Brasil. As uvas foram coletadas em junho/2007. Foram utilizados 68 amostras de leveduras selvagens, isoladas durante o processo fermentativo, duas leveduras padrão, produtoras das proteínas K1 e K2 (Saccharomyces cerevisiae), e 3 amostras de leveduras sensíveis a estas proteínas (S. cerevisiae NCYC 1006, Candida glabrata Y55 e...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Linhagem de levedura; Proteína killer; Elaboração; Vinho tropical; Tipificação; Videira.; Uva; Variedade.; Grapes.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/160353
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização físico-química de vinhos brancos elaborados na região do Submédio do Vale do São Francisco, Brasil. Repositório Alice
OLIVEIRA, V. de S.; DINIZ, B. C. R.; MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; TRICHES, W. dos S.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vinho tropical; Microvinificação; Vinho branco; Vinho seco; Vinificação; IC; Anais; CNPUV.; Iniciação cientifica; Vinho; Enologia.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/657428
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of wines from a new region of altitude in the Northeast of Brazil. Repositório Alice
TORRES, A. P.; OLIVEIRA, J. B. de; BERRON, L.; VAZ, J.; GOMES, O.; MENEZES, T. R.; MORAIS, L. R. V. de; SILVA, P. F.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
Fine wines in Brazil have been produced since the 80's in many regions, like in the Soouth, were the climate conditions are similar to the temperate zones found in the vineyards of the South Hemisphere, and also in the Northeast, in São Francisco river Valley, located at 350m of altitude, were the high temperatures, solar radiation and water availability for irrigation allow to produce tropical wines twice a year.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Perfil de aroma; Vinho tropical; Vitivinicultura.; Uva; Vinho; Vitis Vinifera.; Grapes.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/981063
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Climatic aptitude for irrigated wine grapes in the Brazilian Northeast under different prunning dates and time scenarios. Part A: baseline conditions. Repositório Alice
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; TANGERINO, F. B. T.; ANGELOTTI, F..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Modelagem; Vinho tropical; Água; Clima; Deficiência hídrica; Disponibilidade de água; Temperatura; Uva; Vinho; Viticultura; Grapes.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945900
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Climatic aptitude for irrigated wine grapes in the Brazilian Northeast under different prunning dates and time scenarios. Part A: baseline conditions. Repositório Alice
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; TANGERINO, F. B. T.; ANGELOTTI, F..
Modelling of crop water variables on a large scale is important when aiming for sustainable development while ensuring water availability in situations involving all depending sectors on water resources. Long term weather data, representing a baseline condition, were used together with simple regression models involving crop coefficient (Kc), reference evapotranspiration (ETO) and accumulated degree days (DDac) to quantify the vineyard water requirements (VWR) for wine grapes in the Brazilian Northeast, considering a four months mean growing season (GS). VWR joined with precipitation, allowed the development of a vineyard water indicator (VWI), which was applied together with the monthly average values of air temperature during a growing season to...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Modelagem; Viticultura; Uva; Vinho; Clima; Água; Temperatura; Deficiência hídrica; Disponibilidade de água.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/907830
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Climatic aptitude for irrigated wine grapes in the Brazilian Northeast under different prunning dates and time scenarios. Part B: future projections. Repositório Alice
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; TANGERINO, F. B. T.; ANGELOTTI, F..
According to the report from the IPCC (2007), the semi-arid regions are going to be the most affected areas by increasing water consumption, as a consequence of rising air temperatures. Long-term weather data were used together with future projections throughout simp1e regression models which relate the reference evapotranspiration (ET o), crop coefficient (Kc) and the accumulated degree-days (DDac), to quantify the wine grape water requirements for a growing season - GS (VWRas) of the cv. Syrah, in the Brazilian Northeast, considering the baseline conditions and the scenarios for 2020, 2050 and 2080. VWRas, together with the growing season precipitation (P GS),allowed the development of a vineyard water index (VWIGs), which together with the mean air...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Brasil; Vinho tropical; Limitação térmica; Região Nordeste; Viticultura; Uva; Clima; Água; Temperatura; Deficiência hídrica; Disponibilidade de água; Irrigação.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/908179
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Climatic aptitude for irrigated wine grapes in the Brazilian Northeast under different prunning dates and time scenarios. Part B: future projections. Repositório Alice
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; TANGERINO, F. B. T.; ANGELOTTI, F..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Limitação térmica; Região Nordeste; Wine.; Viticultura; Uva; Clima; Água; Temperatura; Deficiência hídrica; Disponibilidade de água; Irrigação; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945937
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Consumer perception of red wine from brazilian tropical semi-arid winery added of organic acids for pH adjusting. Repositório Alice
FREITAS, D. G. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, J. B.; MORAES, L. R. V..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vinho tropical; Questão em aberto; Percepção do consumidor; Grape; Uva.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/967843
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Consumer perception of red wine from brazilian tropical semi-arid winery added of organic acids for pH adjusting. Repositório Alice
FREITAS, D. G. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, J. B.; MORAES, L. R. V..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vinho tropical; Questão em aberto; Percepção do consumidor.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/967724
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Detection of ochratoxin A in tropical wine and grape juice from Brazil. Repositório Alice
TERRA, M. F.; PRADO, G.; PEREIRA, G. E.; EMATNÉ, H. J.; BATISTA, L. R..
Ochratoxin A (OTA) is the main mycotoxin found in grapes, wines and grape juices and is considered one of the most harmful contaminants to human health. In this study, samples of tropical wines and grape juices from different grape varieties grown in Brazil were analysed for their OTA content by high-performance liquid chromatography. The detection and quantification limits for OTA were 0.01 and 0.03 &#956;g L&#8722;1 respectively. OTA was detected in 13 (38.24%) of the samples analysed, with concentrations ranging from <0.03 to 0.62 &#956;g L&#8722;1. OTA was not detected in any of the grape juice samples. Most of the red wine samples proved to be contaminated with OTA (75%), while only one white wine sample was contaminated. However,...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Suco de uva; Vinho tropical; Vitivinicultura.; Uva; Vitis Vinifera.; Grapes.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/944421
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Detection of ochratoxin A in tropical wine and grape juice from Brazil. Repositório Alice
TERRA, M. F.; PRADO, G.; PEREIRA, G. E.; EMATNÉ, H. J.; BATISTA, L. R..
Ochratoxin A (OTA) is the main mycotoxin found in grapes, wines and grape juices and is considered one of the most harmful contaminants to human health. In this study, samples of tropical wines and grape juices from different grape varieties grown in Brazil were analysed for their OTA content by high-performance liquid chromatography. The detection and quantification limits for OTA were 0.01 and 0.03 ?g L?1 respectively. OTA was detected in 13 (38.24%) of the samples analysed, with concentrations ranging from <0.03 to 0.62 micron g L-1. OTA was not detected in any of the grape juice samples. Most of the red wine samples proved to be contaminated with OTA (75%), while only one white wine sample was contaminated. However, the OTA levels detected in all...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Vinho tropical; Detecção.; Uva; Viticultura; Vinho; Suco; Ocratoxina..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/944694
Registros recuperados: 87
Primeira ... 12345 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional