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Concentração de enzimas amilolíticas na hidrólise do amido de gengibre Ciência Rural
Torres,Lívia Maria; Leonel,Magali; Mischan,Martha Maria.
Uma possibilidade de incremento na cadeia produtiva do gengibre seria o uso de rizomas desclassificados para comercialização in natura, ou mesmo o resíduo da extração de óleos, como matérias-primas para a obtenção de bebidas destiladas. O amido não é diretamente fermentável, necessitando de uma hidrólise prévia de suas cadeias para a obtenção de glicose. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o efeito das concentrações de amilases sobre o perfil de açúcares e rendimento no processo de hidrólise-sacarificação de gengibre. O processo seguiu o delineamento central composto rotacional para dois fatores, totalizando 11 tratamentos. Os resultados obtidos mostram o efeito das concentrações da α-amilase (Termamyl 2X) e da amiloglucosidase (AMG 300L) sobre o teor de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zingiber officinale; Amido; Enzimas; Glicose; Rendimento.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000700030
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Dehydration of infrared ginger slices: heat and mass transfer coefficient and modeling Ciência e Agrotecnologia
Corrêa,Paulo Cesar; Baptestini,Fernanda Machado; Zeymer,Juliana Soares; Araujo,Marcos Eduardo Viana de; Freitas,Rita Cristina Pereira de; Leite,Rildo Araujo.
ABSTRACT Dehydration of plant products extends its shelf life and reduces its mass and volume, which increases transport and storage efficiency and adds value to food. However, it is an intensive process in energy and time, making necessary the search for more efficient technologies, Thus, this study aimed to investigate the infrared ginger dehydration process by approaching the constant period of dehydration to the theory of mass and heat transfer process to the wet bulb thermometer and the decreasing period of dehydration to liquid diffusion theory. We submitted 5.0 mm thickness and 2.0 cm diameter slices to a dryer with infrared radiation at 50, 60, 70, 80, 90 and 100 °C until constant mass. Heat and mass transfer coefficients, and effective diffusion...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modified Henderson and Pabis; Radiation; Water content; Zingiber officinale.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542019000100400
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Efecto del extracto hidroalcohólico de Zingiber officinale Roscoe (jengibre) en modelo de hepatotoxicidad en ratas Plantas Medicinales
Gómez-Rodríguez,Banely Trinidad; Cortés Suárez,Saúl; Izquierdo-Sánchez,Teresa.
Introducción: el rizoma de Zingiber officinale Roscoe (jengibre) familia Zingiberaceae, presenta actividad antioxidante como atrapador de radicales libres y de protección en lipoperoxidación en modelos in vivo e in vitro, debido a sus principales compuestos bioactivos. Objetivo: evaluar el efecto del extracto hidroalcohólico obtenido de Zingiber officinalis en el modelo de hepatotoxicidad por sobredosis de acetaminofén en ratas. Métodos: se preparó un extracto hidroalcohólico del rizoma fresco de Zingiber officinalis. Se utilizaron 42 ratas Wistar, albinas, macho (180-200 g de peso) y se distribuyeron aleatoriamente en 7 grupos (n= 6); 4 grupos fueron administrados con extracto hidroalcohólico vía oral (20,08; 54,58; 148,4 y 244,69 mg/kg) en...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Extracto hidroalcohólico; Paracetamol; Actividad antioxidante; Actividad hepatoprotectora; Jengibre; Zingiber officinale.
Ano: 2013 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000300010
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Effects of black seed (Nigella sativa), ginger (Zingiber officinale) and cone flower (Echinacea angustifolia) on the immune system of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Fadeifard,F.; Raissy,M.; Jafarian,M.; Boroujeni,H.Rouhi; Rahimi,M.; Faghani,M..
ABSTRACT This study was carried out to evaluate the effects of dietary essential oils of ginger (Zingiber officinale), black seed (Nigella sativa) and cone flower (Echinacea angustifolia) on the immune system of cultured rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. A total of 360 fish were divided into 4 groups and 3 replicates each containing 30 fish. The fish were fed for 21 days with 1% of the herbal essential oils and with unsupplemented diet as the control group. Haematological and immune parameters including serum lysozyme, number of phagocytic bacteria, Hb, PCV, MCV, MCH, MCHC, number of RBC and WBC were studied. Treatments recorded enhancement in immune parameters compared to the control group. Significantly higher serum lysozyme level and phagocytic germs...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nigella sativa; Zingiber officinale; Echinacea angustifolia; Immune response; Oncorhynchus mykiss.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000100199
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Gengibre (zingiber officinale roscoe) brasileiro: aspectos gerais, óleo essencial e oleoresina. parte 2 - secagem, óleo essencial e oleoresina Ciênc. Tecnol. Aliment.
Magalhães,Mauro Taveira; Koketsu,Midori; Gonçalves,Sueli Limp; Cornejo,Felix Emilio Prado; Marques,Lilia Maria Rosamiglia.
A partir de amostras de gengibre (Zingiber officinale Roscoe) do tipo "Gigante", oriundas das diversas localidades produtoras do Brasil, procurou-se estabelecer as melhores condições de processamento e verificar a qualidade do óleo essencial e da oleoresina obtidos. A composição do óleo essencial de gengibre gigante varia de acordo com a técnica de extração e o estado do rizoma. Os óleos essenciais de rizomas frescos e secos foram comparados através de seus índices físico-químicos e composição por CG. São apresentadas as características do óleo essencial do rizoma seco obtido por arraste direto a vapor. Nas oleoresinas obtidas com diferentes solventes determinou-se o teor de óleo essencial. O gengibre comercial brasileiro fornece óleo essencial num...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zingiber officinale; Gengibre; Óleos essenciais; Secagem; Cromatografia gasosa.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000200013
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Production and physicochemical characterization of craft beer with ginger (Zingiber officinale) Ciênc. Tecnol. Aliment.
TOZETTO,Luciano Moro; NASCIMENTO,Revenli Fernanda do; OLIVEIRA,Mariel Hang de; VAN BEIK,Junior; CANTERI,Maria Helene Giovanetti.
Abstract This work aims to produce and to characterize physical-chemically an added craft beer of ginger, as well as its sensorial attributes, due to the new demand for products with innovative flavors. The traditional method of production of beer craft type Pilsen was used, with addition of 2 g L-1 of ginger chips in the maturation stage. The final product presented alcoholic content of 3.40 °GL, primitive extract of 7.81 °P, real degree of fermentation of 68.71%, energy value of 115 KJ mL-1, bitterness of 21.5 B.U, pH of 4.46 and color of 7.13 E.B.C. Regarding the minerals, it presented (mg L-1) 58.4 of magnesium; 21.2 of sodium; 412.5 of potassium; 0.06 of iron; 0.23 of copper and 0.04 of zinc. In the sensorial evaluation, the index of global...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Craft beer; Agroindustrial innovation; Zingiber officinale.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000400962
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Zingiber officinale formulation reduces hepatic injury and weight gain in rats fed an unhealthy diet Anais da ABC (AABC)
LEAL,DALILA T.; FONTES,GLEIDE G.; VILLA,JULIA K.D.; FREITAS,RODRIGO B.; CAMPOS,MATEUS G.; CARVALHO,CAMILO A.; PIZZIOLO,VIRGINIA R.; DIAZ,MARISA A.N..
Abstract: This study investigated the ability of formulation containing Zingiber officinale (ginger) to reverse health changes promoted by unhealthy diet in Wistar rats. Five compounds from the gingerol family and three from the shogaol family were identified in the chromatographic analyzes of the extract. The animals were fed a combination of unhealthy foods, the cafeteria diet, which promoted increases in body weight, hepatocyte nucleus area, total hepatocyte area and liver fat accumulation, as well as reduced hepatic glutathione S-transferase concentration, compared to the control group, which received commercial chow. The treatment with ginger improved all these results, highlighting the reduction of 10% of body weight and 66% of the total area of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cafeteria diet; Gingerol; Nonalcoholic fatty liver disease; Oxidative stress; Shogaol; Zingiber officinale.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652019000700801
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