Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Repositório Alice
País:  Brazil
Título:  Physicochemical characterization of tropical wines produced in the Northeast of Brazil.
Autores:  LIMA, L. L. A.
PEREIRA, G. E.
GUERRA, N. B.
Data:  2012-01-19
Ano:  2011
Palavras-chave:  Polifenol
Vinho tropical
Região Nordeste
Enologia
Vinho
Análise química
Análise organoléptica
Ácido Orgânico
Resumo:  Young varietal and experimental wines from Vitis vinifera L. ? Petit Verdot and Tempranillo ? cultivated in a tropical semiarid region (Northeast Brazil) were characterized with regard to their phenols and organic acids. The wine was evaluated using spectrophotometry and high performance liquid chromatography to determine total polyphenols, total anthocyanins and organic acids. The Petit Verdot wines showed highest polyphenols and anthocyanins concentrations. However, the Tempranillo wine showed highest acidity. Both cultivars produce typical tropical red wines in the Northeast of Brazil.

bitstream/item/52565/1/LIMA-ActHort-n910p131-2011.pdf

Trabalho apresentado no II International Symposium on Tropical Wines, de 25 a 28 de maio de 2010, Petrolina. Proceedings editado por Giuliano Elias Pereira e Jorge Tonietto.
Tipo:  Artigo em periódico indexado (ALICE)
Idioma:  Inglês
Identificador:  13653

http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/913026
Editor:  Acta Horticulturae, The Hague, n. 910, p. 131-134, out. 2011.
Relação:  Embrapa Uva e Vinho - Artigo em periódico indexado (ALICE)
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional